Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(00:00):122cm   Komárom(00:00):132cm   Esztergom(00:00):109cm   Budapest(00:00):173cm   Paks(00:00):64cm   Baja(23:00):198cm   Duna Mohács(00:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató - 2010.06.08.    2010.06.08. 07:00
Tájékoztató - 2010.06.08.

Sajtóanyag

2010. június 8. 

Két település teljesen víz alá került 

A Sajó, a Hernád és a Bódva völgyében lévő 76 település 75 százalékát öntötte el valamilyen szinten a megáradt folyó. Mindössze húsz település az, amelyik egyáltalán nem került veszélybe. A Sajó két falut, Sajóecseget és Felsőzsolcát teljesen elöntötte. Ezen felül a Hernád mellett további hét település van, amelyik ha nem is teljesen, de nagy részben víz alá került, az eddigi legnagyobb vízszint fölött hetven centiméterrel érkező áradás miatt. Ezek: Kiskinizs, Aszaló, Nagykinizs, Szikszó, Ócsanálos, Felsődobsza, Hernádkércs. A három folyó mellett még 14 település van, amelyiket részlegesen öntötte el a víz. Ezek egyike a hetek óta megfeszítetten védekező Edelény.                          

A Hernád, a Sajó és a Bódva felső szakaszain lassan ugyan, de megindult az apadás. A Hernádon Gesztelynél az árhullámok egymásra futása miatt, a vízállás elnyúló tetőzés mellett 33 centiméterrel meghaladta az eddigi legnagyobb vízszint mértékét. A védekezési munkák súlypontja tegnap a Hernád torkolatára tevődött át. Hétfőn ideiglenes töltést építettek ki a Bőcs fölötti vasúti nyomvonalhoz csatlakozva. Ma a vasút fölött a átvágják a depóniát, azért, hogy a kiterült vizeket vissza tudják vezetni a mederbe.

A Hernád völgyében a vízügyi igazgatóság irányításával mind a 21önkormányzati szakaszon folytatódott a védekezési és megelőzési munka. Gesztelynél az átázott töltésmagasítások egyre kevésbé tudják tartani a vizet. A gesztelyi szakadás elzárási munkáinak felgyorsítása érdekében ma reggeltől további két helikopter segíti az anyagbeszállítást.

Az éjszaka Sajóládon a település egy részét homokzsákokkal próbálták megvédeni az átfolyó víztől. Éjszaka kitelepítések voltak a faluban.

A Duna Dévénynél, június 5-én délelőtt tetőzött, azóta több mint 1,5 métert apadt. Nagybajcs és Budapest között harmadfok feletti vízszintek alakultak ki. Budapest, Vigadó-térnél a ma reggeli vízállás 827 cm, tetőzés közelében igen lassan árad. Budapest fölött viszont már Nagymarosnál apad a folyó, a fővárosban ma vagy holnap várható a vízszint csökkenése.

Minden idők második legnagyobb árhulláma vonul le a Közép-Tiszán. Szolnoknál a tetőzés június 14-15 között 1000 cm körüli szinten várható, negyven centiméterrel az eddig mért legnagyobb vízszint alatt. Már folynak a megelőzési, védekezési munkák. Az Alsó-Tiszán is mindenütt folyamatos, harmadfokot meghaladó áradásra lehet számítani.


Folyóink fővédvonalain 2952 km hosszon van védelmi készültség:

  • Rendkívüli készültségi fokozat    230 .km hosszú védvonalon
  • III. fokú a készültség                        1060 km hosszú védvonalon
  • II. fokú a készültség                          743 km hosszú védvonalon
  • I. fokú a készültség                          919 km hosszú védvonalon.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság kezdeményezte a Cuhai Bakony-ér mentén kihirdetett veszélyhelyzet feloldását.

Jelenleg a Kormány által 2010. június 2-án kihirdetett árvízi veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültség van érvényben a Sajó és Hernád védelmi szakaszain, a Bódva folyó Hídvégardó?Boldva közötti szakaszán, valamint a Zagyva alsó szakaszán.

 

Belvízvédekezés

A belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására némileg csökkent, jelenleg 219 000 ha, ebből 112 ezer ha a vetés-szántó terület.  Az átnedvesedett területek aránya viszont ennek 2,5-3 szorosára tehető. A talajok teljesen telítettek, még hosszantartó védekezésre kell számítani.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, az ország 91 db szakaszából összesen 81 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. Hét szakaszon első, 63 szakaszon másod  és 11 szakaszon harmadfokon  védekeznek.

Tegnap 188 db szivattyútelep és 35 db szállítható szivattyú összesen 30 millió m3 , egy Velencei tó nagyságnyi belvizet emelt át a befogadókba, 1042 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 

A belvízvédekezésben 30 vízgazdálkodási társulat is részt vesz. Összesen 133 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. Harmadfokban 21 önkormányzat védekezik, 2 önkormányzat, Csengőd és Fajsz rendkívüli készültséget rendelt el. A vízügyi és társulati védekezés elsősorban a települések belterületeinek mentesítésére irányul.

 

Fel Fel