Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(03:00):192cm   Komárom(03:00):199cm   Esztergom(03:00):178cm   Budapest(03:00):254cm   Paks(03:00):166cm   Baja(03:00):317cm   Duna Mohács(03:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató a nyugat-magyarországi folyókon levonu...    2014.09.02. 11:34

 

Vasárnap a késő esti óráktól intenzív esőzés kezdődött a Rába és a Mura vízgyűjtőjén. Hétfőn kora délutánig változó területi eloszlásban és intenzitással esett az eső.

 

A Rába teljes vízgyűjtőjére területi átlagban 30-40 mm eső hullott, lokálisan ennél azonban nagyobb mennyiségek (50 mm) is előfordultak.

A Pinka vízgyűjtőjére területi átlagban 15-20 mm (lokálisan 35 mm) csapadék esett.

A Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjére területi átlagban 20-25 mm eső hullott.

A Rába magyar vízgyűjtőjét 35-40 mm (Körmend térségében 51 mm), a kisebb vízgyűjtőket 20-25 mm csapadékterhelést érte.

 

A Mura vízgyűjtőjének felső részére területi átlagban 45-50 mm, Graz alatt területi átlagban 60-65 mm (lokálisan 132 mm), a magyar részen 30-50 mm eső esett.

Vasárnap éjféltől intenzív esőzés kezdődött a Kebele patak vízgyűjtőjén is. Hétfőn kora délutánig változó területi eloszlásban és intenzitással esett az eső. Rédicsnél 52 mm esőt regisztrált a csapadékmérő műszerünk.

 

Hétfőn a délutáni óráktól átmenetileg megszűnt a csapadéktevékenység.

Ma (kedden) a kora reggeli óráktól dél-kelet felől egy újabb, csapadékosabb zóna érte el a vízgyűjtőket. Eddig 5 mm körüli mennyiségek hullottak, de a vízgyűjtők felett jelenleg is esik az eső.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései kedd estig a Rába vízgyűjtőjére még 15 mm körüli mennyiségeket, a kisebb vízgyűjtőkre (Gyöngyös, Répce) 10 mm körüli mennyiségeket valószínűsítenek. Ez a csapadék, azonban már egyenletes eloszlású és kisebb intenzitású lesz.

A Mura vízgyűjtőjének Graz feletti részére újabb 10 mm-t, a Graz alatti részre pedig 20 mm körüli esőt prognosztizálnak. A Mura magyar vízgyűjtő területére kedd estig 20 mm körüli eső valószínű.

A hét további napjaiban is csapadékos időre számíthatunk, napi 5 mm-t nem meghaladó csapadékokkal.

 

Rába:

 

Az esőzések hatására intenzív árhullámok képződtek a Rábán. A folyó Szentgotthárdon hétfőn kora este 6 órakor 264 cm-rel tetőzött. Ezen a szakaszon már gyors apadás tapasztalható. A jelenlegi vízállás 70 cm.

A Pinka és a Pinka ág Kemestaródfánál tegnap késő este tetőztek, ma reggelre jelentősen apadtak a vízszintek.

A Rába Körmendnél még lassan árad, a jelenlegi vízállás 315 cm. További kisebb vízszintemelkedés előfordulhat a folyón, amit a Pinka árapadása és a Szentgotthárd felől érkező árhullám egymásra hatása befolyásol. A nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság hidrológus szakembereinek számításai alapján a tetőzés ebben a térségben a kora délutáni órákban valószínű, 325?10 cm-rel. A nap folyamán a vízügyi szakemberek kisebb völgyi elöntésekre is számítanak Körmend térségében. Ezen a szakaszon az Igazgatóság hétfőn 18.00 órakor I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. A zsilipek szükség szerint lezárásra kerültek, a gátőrök folyamatos járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozatok előírásainak megfelelően történik. A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetről értesítették az érintett erőművek üzemeltetőit, folyamatosan tájékoztatják az önkormányzatokat, értesítették a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet is.

A Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság hidrológus szakemberei a körmendi tetőzés és a körmendi tetőzéssel egyidejű rumi és sárvári vízállások alapján azt valószínűsítik, hogy Sárvárnál az árhullám fokozat alatti vízállással fog levonulni.

A Répcén és a Gyöngyösön, csak fél méteres vízszintemelkedés történt, kedd reggelre már leapadt a víz.

 

A Rábán levonuló árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes, ezért tilos!

 

 

Mura

 

A hétvégi esők hatására jelentősebb árhullám vonul le a Mura folyón és külföldi mellékvízfolyásain. Radgonánál átmeneti vízszintcsökkenés után újra emelkedi kezdett a folyó vízszintje, ami hétfőn késő este tetőzött, s azóta lassan, egyenletesen apad. Muraszerdahely térségében még árad a folyó, kedd reggel 400 cm volt a vízállás. Letenyénél is  áradás tapasztalható még, a hidrológus szakemberek szerdán az esti órákra valószínűsítik a tetőzést 390?20 cm-rel. A jelenlegi vízállás 328 cm. Ma, kedd reggel 8 órától a Mura folyó letenyei árvízvédelmi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. Az Igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei folyamatosan figyelik a folyó vízállását és a műtárgyakat. Az Igazgatóság vízhozam mérő csoportja ma a Murán méréseket végez.

 

A Murán sem javasoljuk a vízitúrázást!

 

Az esőzés következtében a Kebele és a Szentgyörgyvölgyi patakon is intenzív árhullámok keletkeztek, ezért hétfőn szükségessé vált az árvíztározó üzembe helyezése. A Kebele tározó kiválóan működik, így jelentősen csökkenteni tudták a vízfolyások vízszintemelkedését.

Az említett vízfolyásokon mindenhol nagyon lassan áradó a vízjárás.

E térségben is folyamatos védekezés folyik. A vízügyi szolgálat munkatársai állandó figyelőszolgálatot tartanak, a gátőrök folyamatosan ellenőrzik a zsilipek vízzáróságát is.

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések alapján újabb jelentősebb árhullám kialakulására nem kell számítani a Kebele tározó feletti vízfolyásokon, de a mai esők hatására újabb, kisebb vízszintemelkedések várhatóak.

Az árvízi védekezés az előírásoknak megfelelően, rendben zajlik. A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. Az érintett önkormányzatokkal állandó kapcsolatban állnak.

 

Az Igazgatóságon hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartanak, a hidrológus munkatársak folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. A Vízügyi Igazgatóság hidrológiai mérőcsoportjai folyamatos vízhozam mérést végeznek. A gátőrök és műszaki szakemberek a területen állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Fel Fel