Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):125cm   Komárom(23:00):131cm   Esztergom(23:00):109cm   Budapest(23:00):173cm   Paks(23:00):64cm   Baja(23:00):198cm   Duna Mohács(23:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT közlemény 2014.09.11    2014.09.12. 10:24

Ma délelőtt megkezdte munkáját az Országos Műszaki Irányító Törzs. Jelenleg a felkészülés folyik, hiszen az elkövetkező napokban várható csapadékos időszak következményeként jelentősebb árhullámok kialakulására számítanak a vízügyi szakemberek. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján készült számítások szerint a Rábán a III. fokot megközelítő, vagy azt meghaladó, a Dunán Nagybajcsnál, valamint a Murán és a Dráva alsó szakaszán az I. fokot meghaladó árhullámok kialakulása valószínűsíthető.

 1. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ METEOROLÓGIAI HELYZET

 A következő napok időjárását a térségünkben kialakuló mediterrán ciklon határozza meg. A ciklon áramlási rendszerében több hullámban földközi-tengeri nedves levegő érkezik fölénk, ezért gyakori, összességében jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Az elmúlt 24 órában csak a Dráva, a Mura, illetve keleten a Bodrog vízgyűjtő egyes területein hullott területi átlagban is számottevő mennyiségű csapadék, de a legfrissebb előrejelzés eredményei alapján a következő három napban nagy mennyiségű csapadék várható a Duna vízrendszerének ausztriai területein, valamint a Lajta, a Rába vízrendszerén, illetve a Balaton térségében. A csapadéktevékenység a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőit vélhetőleg kevésbé érinti.

 

2. A JELENLEGI ÉS A VÁRHATÓ HIDROLÓGIAI HELYZET

 A Dunán kialakuló árhullám a magyar szakaszon várhatóan Nagybajcsnál meghaladja az I. fok szintjét, lejjebb fokozat alatti levonulásra számítunk, az árhullám Budapesten valószínűsíthetően nem éri el a rakpartok szintjét.

A Rába vízrendszerén a várhatóan lehulló jelentős csapadékmennyiség hatására Szentgotthárdnál a III. fok szintjét megközelítő, Körmendnél azt kismértékben meghaladó árhullám kialakulása valószínűsíthető.

A Dráván és a Murán még tart az előző árhullám levonulása, erre érkezik a most várható újabb árhullám. A Murán Letenyénél illetve a Dráván Drávaszabolcsnál az I. fokú szintet meghaladó árhullámra számíthatunk.

 3. MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 Elkészült a terv a vízügyi szakemberek átcsoportosításáról. Mivel a vízszint emelkedés az említett vízfolyásokon péntek estétől várható, ezért, az aktuális helyzetnek megfelelően, várhatóan 19 szegedi és 25 szolnoki vízügyi munkatárs indul holnap reggel az említett térségekbe, hogy az állami védvonalakon ott védekező vízügyes kollégák munkáját segítsék. A bizonytalan meteorológiai helyzet következtében az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy megerősített létszámban kell védekezniük a vízügyi szakembereknek. Műszaki irányítókat, vízhozammérőket, őrszolgálatot ellátó vízügyeseket és geodéziai mérőcsoportot küldenek a társ vízügyi igazgatóságok az említett területekre. A Principális csatornán is újabb vízszintemelkedés indult el. Itt önkormányzati védekezés folyik, a vízügyi szakemberek azonban itt is műszaki segítséget nyújtanak és az OMIT, amennyiben a biztonság megkívánja, átcsoportosíthat homokzsákokat, szivattyúkat.

 

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 11.

Fel Fel