Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):217cm   Komárom(11:00):207cm   Esztergom(11:00):181cm   Budapest(11:00):245cm   Paks(11:00):149cm   Baja(11:00):298cm   Duna Mohács(11:00):325cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT közlemény 2014.09.14    2014.09.14. 13:55

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú, 56,4 km-en II. fokú, 13,3 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a helyszínen ellenőrzi a beavatkozások szakszerűségét, a vízügyi ágazat Letenyén műszaki irányítói bázist alakított ki a tegnapi napon.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetéhez szükséges újabb létszám-átcsoportosítások megtörténtek, immár 7 Vízügyi Igazgatóság területéről kerültek átrendelésre műszaki irányítók, gátőrök, vízhozammérők.

A Lendvadedesi (Gosztolai) tározónál a 2014. szeptember 13-án éjjel meghibásodott vészárapasztó betonburkolatának stabilizálása megtörtént, a Lenti-patak visszahúzódott medrébe, a vízügyi igazgatóság átadta a védekezést az önkormányzatoknak. A vízügyi igazgatóság kirendelte a töltésfeltáró szakcsoport szakértőjét a helyszínre a bekövetkezett esemény pontos okának és következményének feltárására. A vészárapasztón kifolyó víz mezőgazdasági területet öntött el.

A bizonytalan meteorológiai helyzet miatt fennáll a veszélye annak, hogy Zalaszombat, Gáborjánháza, Bödeháza és Szíjjártóháza településeken esetleg tovább romlik az árvízvédelmi helyzet.

Lenti térségében tekintettel a délelőtti folyamatos csapadéktevékenységre, a visszatelepítést nem javasolja az OMIT.

A belvízzel veszélyeztetett területeken a vízlevezető rendszerekben a mederállapot felmérését, műtárgyak állapotának felmérését, a nagyobb vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, a szivattyútelepek üzembiztonságának helyreállítását végzik.

Siófok város 2014.09.13-án éjszaka műszaki segítséget kért a vízügyi igazgatóságtól a városban a heves csapadék miatt kialakult elöntések kezelésére. A vízügyi igazgatóság 3 nagyobb teljesítményű szivattyút adott át, az összegyülekezett csapadékvíz átemelése jelenleg is folyik.

A jelenlegi szélsőséges időjárás és a több folyón várható rekord közeli  árhullám alátámasztja azt a vizsgálatot, amelyet a kormány rendelt el a Mértékadó Árvízszint felülvizsgálatával kapcsolatban.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

Várható (6 napos) meteorológiai előrejelzés Magyarországon:

Vasárnap még északkelet kivételével erősen felhős idő lesz, sokfelé várható eső, zápor, akár zivatar is. Ezt követően egyre többet süt majd a nap, legfeljebb elszórtan alakul ki záporeső, esetleg zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú (Duna, Lajta, Mura, Zala, Principális csatorna), 56,4 km-en II. fokú (Dráva), 13,3 km-en III. fokú (Rába, Pinka) árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál várhatóan nem haladja meg az I. fokú készültségi szintet, lejjebb is fokozat alatti levonulásra számítanak a vízügyi szolgálat szakemberei.

A Lajta Deutsch Brodersdorfnál az éjszakai órákban tetőzött, ma reggel lassú apadás tapasztalható. Az alsó szakasz áradása lassú, Mosonmagyaróvárnál ma reggel I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet (160 cm) meghaladó 181 cm-es vízállás alakult ki.

A megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén.

A Rába apadása Szentgotthárdnál a folyó egyelőre mérsékeltebb lesz, majd délutánra intenzívebbé válik. Körmendnél valószínűen ma éjfél körül fog tetőzni a folyó 490 ? 20 cm-rel (III. fok: 440 cm). Sárvárnál várhatóan az I. fokot megközelítő, Ragyogóhídnál a II. fokot meghaladó, Árpásnál a II. fokot megközelítő vízszintek alakulhatnak ki.

Jelentős völgyi elöntésekre számítatanak a vízügyi szakemberek a teljes völgyszakaszon.

A Murán vasárnap estére Letenyénél becsülhetően III. fokot (430 cm), meghaladó 460 cm körüli tetőző vízállás várható.

A Dráván Drávaszabolcsnál rekord értéket megközelítő, vagy azt elérő árhullámra számítunk, itt már most II. fokú a készültség.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. Valószínű, hogy Zalaapátinál III. fokú árvízvédelmi készültségi fokozatot jelentősen meghaladó vízállás alakul ki kedd körül. Az érkező árhullámnak jelentős tömege van, két árhullám egymásra futó érkezésére kell számítani.

A Marcalon lehullott, nem jelentős csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek, hiszen a korábbi áradások következtében már jelentős vízmennyiség tartózkodik kint a Marcal völgyében.

A Gyöngyösön és a Répcén kisebb árhullám vonul le. Az árhullámok ma reggelre Sorkifalud illetve Tompaládony térségébe érkeztek.

A Kebele-patakon és a Kerka-patakon a nagy mennyiségű csapadék miatt jelentős vízszintemelkedés következett be,  mindkét tározó üzembe lépett.

A Principális csatorna szombaton egyenletesen, nagyon lassan áradt. Estére tetőzés közeli állapotba került. Vasárnap reggel 272 cm volt a vízállás. Ha további jelentős csapadékot nem kap a terület, hosszan elnyúló tetőzés várható a csatornán. A helyi vízkárkészültség továbbra is érvényben van, szükség szerint biztosítják a védekezés műszaki irányítását.

A Balatonnál a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek kijelölésre kerültek és elérhetőek.

A meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az előrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket nagyrészt még le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet a fent ismertetettől eltérően is alakulhat. Az OMSZ jelentése alapján elemezve a meteorológiai és hidrológiai helyzetet megállapítható, hogy a kritikus vízgyűjtőkön továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy lokálisan 30-50 mm csapadék is leesik. A medrek és a talaj telítettsége miatt, további tározó képesség hiányában számolni kell a vízszintek további emelkedésével.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén összesen 23 szakaszon van elrendelt készültség. 8 szakaszon van érvényben I. fokú, 9 szakaszon II. fokú, 6 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség. A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 6100 ha, ebből 1300 ha vetés-szántó. A védekezésben 149 fő vesz részt.

 

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember. 14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fel Fel