Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(16:00):174cm   Komárom(16:00):199cm   Esztergom(16:00):182cm   Budapest(16:00):243cm   Paks(16:00):165cm   Baja(16:00):312cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT közlemény 2014.09.15.    2014.09.15. 13:11

Jelenleg 149,2 km-en I. fokú, 81,2 km-en II. fokú, 56,6 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban, ez összesen 287 km.

Jelenleg 7 vízügyi igazgatóság 135 munkatársa került átvezénylésre a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságra. A vízügyi műszaki irányítók a települési polgármesterekkel közösen felmérik a keletkezett károkat és azok helyreállításának indokoltságát. A vízügyi ágazat Letenyén műszaki irányítói bázist alakított ki.

Az OMIT a Principális-csatorna menti talajviszonyok feltárására a talajmechanikai szakértőt rendelt ki és a települési vízkárelhárítási tervek pontosítása érdekében a levonuló árhullámok tetőző vízszintjének rögzítésére az önkormányzati védekezés irányítóit felkérte.

A belvízzel veszélyeztetett területeken a vízlevezető rendszerekben a mederállapot felmérését, műtárgyak állapotának felmérését, a nagyobb vízfolyásgátló akadályok eltávolítását, a szivattyútelepek üzembiztonságának helyreállítását végzik.

A Balatonnál a vízparti sávban fekvő településeken sehol nem kellett helyi vízkárelhárítási védelmi fokozatot elrendelni, de a védekezésért felelős helyi szakemberek kijelölésre kerültek és elérhetőek.

 HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

Az elmúlt 24 óra időjárása:

A tegnapi nap folyamán területi átlagban jelentős csapadék hullott a Közép-Duna részvízgyűjtőjén (23,0 mm), a Zala és Balaton rendszerén (20,4 mm) és a Közép-Tiszavölgyben (17,2 mm). 10-15 mm között esett még a Rába-Répce, a Sió-Kapos-Sárvíz, a Zagyva-Tarna, a Körösök és a Maros részvízgyűjtőjén. A Dráva vízrendszerében átlagban 10 mm alatti volt a csapadék.

A többi részvízgyűjtőn tegnapi nap folyamán számottevő (10 mm feletti) csapadék nem volt.

Várható (6 napos) meteorológiai előrejelzés Magyarországon:

Napról napra egyre többet süt majd a nap. Nem lesz teljesen csapadékmentes az időszak, de legfeljebb elszórtan várható zápor, esetleg zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg összesen 287 km-en van árvízvédelmi készültség az országban, ebből 149,2 km-en I. fokú (Duna, Zala, Sajó), 81,2 km-en II. fokú (Dráva, Lajta), 56,6 km-en III. fokú (Rába, Pinka, Mura, Principális csatorna) a készültség.

A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli előrejelzései szerint a Dráva-Mura vízrendszer magyar szakaszán több helyen minden korábbinál magasabb vízszintek kialakulása valószínűsíthető. A Mura tetőzése ma este-éjjel Letenyénél 520-530 cm-rel várható (valaha mért legmagasabb vízállás 512 cm,1972-ben). A Dráván Őrtilos, Barcs és Szentborbás vízmércéken a kialakuló vízszintek várhatóan csak megközelítik az eddigi maximális értékeket, de a folyó alsó szakaszán, Drávaszabolcsnál az eddigi (valaha mért legnagyobb vízállás 596 cm) feletti érték valószínűsíthető.

A Zalán Zalaapátinál magas mederteltség alakult ki a korábbi árhullámok miatt. A lehullott csapadék és a felső szakaszokon érkező vízhozamok alapján a vízjelző szolgálat előrejelzése szerint Zalaapátinál III. fokú árvízvédelmi készültségi fokozatot jelentősen meghaladó vízállás alakul ki kedden. Az érkező árhullámnak jelentős tömege van, két árhullám egymásra futó érkezésére kell számítani.

A Lajtán megindult második árhullám várhatóan utoléri az első árhullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a hét közepén. A tetőző vízszintre vonatkozó pontosabb előrejelzést később tudunk adni.

A Rábán Szentgotthárdnál az első árhullám 2014. szeptember 12-én 10 órakor tetőzött az I. fokú szint alatti 214 cm-es vízállással, a második következő nap este 20 órakor 402 cm-es vízszinttel (III. fok: 370 cm). Körmendnél tegnap 17 órakor alakult ki a 492 cm-es tetőzés (III. fok: 440 cm), ma reggel 10 órakor 462 cm-t mértek.

Legfrissebb számításaink szerint a Rába vízszintje Körmendnél a mai nap folyamán a III. fok szintje alá apad. A Körmend alatti szakaszon is készültségi szinteket meghaladó vízállások alakulnak ki. Sárvárnál várhatóan az I. fok körüli, Ragyogóhídnál a II. fokot meghaladó, a III. fokot megközelítő, Árpásnál a II. fok körüli vízszintek alakulhatnak ki.

A Marcalon lehullott csapadék hatására további lassú vízszintemelkedésre számítanak a vízügyi szakemberek, ez II. fokú készültség elrendelését teszi szükségessé pénteken Gyirmótnál.

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál sem haladja meg az I. fokú készültségi szintet, lejjebb is fokozat alatti levonulásra valószínű.

A Sajó vízgyűjtőjére lehullott csapadék hatására vízszintemelkedések alakultak ki. A folyó ma reggel 7 órakor 297 cm-es vízszinttel tetőzött (III. fok: 300 cm). A ma reggeli előrejelzések szerint Sajószentpéter ma este a II. fok közelében, Felsőzsolcán holnap napközben várható a tetőzés kissé az I. fok (300 cm) szintje alatt.

A meteorológiai helyzet fokozott bizonytalansága (az előrejelzések alapjául szolgáló elemzéseket kedd déli részben még le nem hullott csapadékból kell elkészíteni) miatt a hidrológiai helyzet a fent ismertetettől eltérően is alakulhat. Az OMSZ jelentése alapján elemezve a meteorológiai és hidrológiai helyzetet megállapítható, hogy fennáll a kritikus vízgyűjtőkön annak a veszélye, hogy lokálisan 30-50 mm csapadék is leesik. A medrek és a talaj telítettsége miatt, további tározó képesség hiányában előfordulhat, hogy számolni kell a vízszintek további emelkedésével.

Lenti térségében az árvízi veszélyeztetettség mérséklődésére való tekintettel a visszatelepítés elrendelésének az OMIT nem látja akadályát.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen 28 szakaszon van elrendelt készültség. 10 szakaszon van érvényben I. fokú, 11 szakaszon II. fokú, 6 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség.

A ma reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 13 100 ha, ebből 4 500 ha vetés-szántó.

A belvízvédekezésben 168 fő vesz részt.

A csapadéktevékenység áttevődött az Alföld középső vidékére. Az időben elkezdődött szivattyúzásnak és a prevenciós védelmi tevékenységnek köszönhetően egyelőre nem alakult még ki jelentős elöntés az alföldi területeken. Amennyiben marad a csapadékos időjárás, megnőhet az elöntött terület nagysága, de veszélyhelyzet nem alakul ki.

 

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 15.

Fel Fel