Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):198cm   Komárom(04:00):199cm   Esztergom(04:00):179cm   Budapest(04:00):243cm   Paks(04:00):149cm   Baja(03:00):304cm   Duna Mohács(04:00):327cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Vízkárelhárítási helyzetjelentés    2014.11.24. 07:01
Vízkárelhárítási helyzetjelentés

METEOROLÓGIA ELŐREJELZÉS A KÖVETKEZŐ 6 NAPRA

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak néhol süt ki átmenetileg a nap. A hét elején kisebb eső is lehet, akár több helyen. Párás lesz a levegő, foltokban tartós ködre is számíthatunk. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1 és +4 fok között alakul, hétfő hajnalban viszont ennél kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 9 fok között valószínű.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg összesen 124,6 km hosszon van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve a Sión.

A hat napos előrejelzés szerint az időszakban (területi átlagban) a Duna vízgyűjtőjén 0-1 mm, a Tisza vízgyűjtőjén 0,3-0,7 mm, a Dráva vízgyűjtőjén 0-0,2 mm körüli csapadékra lehet számítani.

Az előrejelzések szerint a következő időszakban sehol nem számíthatunk újabb árvízvédelmi készültséget meghaladó vízszintek kialakulására.

A Duna és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Duna: a teljes magyarországi szakaszon stagnáló vízállások várhatók.

A Duna magyarországi mellékfolyói:

Rába: alacsony vízszintek mellett stagnáló vízállások várhatók;

Lajta: közepes mederteltség mellett stagnáló vízállások várhatók;

Marcal: közepes mederteltség mellett kisebb emelkedés várható;

Ipoly: alacsony, stagnáló vízállások várhatók;

Sió: a balatoni 50m3/s-os vízeresztés hatására tartósan magas vízállások várhatók;

Mura: közepes mederteltség mellett stagnáló vízállások várhatók;

Dráva: a következő időszakban csökkenő vízszintek lesznek jellemzők.

A Tisza és mellékfolyóinak helyzetértékelése:

Tisza: a folyó teljes magyarországi szakaszán alacsony, közepes, stagnáló vízszintek lesznek jellemzők.

A Tisza jelentősebb mellékfolyói:

Túr: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Szamos: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Kraszna: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Bodrog: közepes mederteltség mellett stagnálás várható;

Sajó: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Bódva: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Hernád: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Zagyva: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Berettyó: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Körösök: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható;

Maros: alacsony mederteltség mellett stagnálás várható.

Nagytavak helyzetértékelése:

Balaton: a tó átlagvízállása 125 cm. A vízállás az elmúlt héten nem változott. Ez az érték az éves (abszolút) szabályozási sáv (70-110 cm) és az aktuális havi szabályozási sáv (70-110) felső tartományát meghaladja.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 2014. szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztést jelenleg 50 m3/s vízhozammal folyamatosan végzi.

A vízeresztéssel párhuzamosan a Sió-csatornán rendszeresen ellenőrzik a zsilipek, becsatlakozó vízlevezetők torkolati szakaszának állapotát, tisztítják a medret és a rézsűt a vízlevezető képesség javítására.

Velencei-tó: A tó vízállása 152 cm. A vízállás az elmúlt héten 1 cm-rel növekedett. Ez az érték az éves (abszolút) szabályozási sáv (130-170 cm) és az aktuális havi szabályozási sáv (130-160 cm) középső tartományában van.

Belvízvédelmi helyzet

Hét vízügyi igazgatóság (ÉDUVIZIG, ADUVIZIG, KDT­VIZIG, DDVIZIG, NYUDUVIZIG, ATIVIZIG és KÖVIZIG) területén összesen 20 szakaszon van elrendelt készültség. 18 szakaszon I. fok, 2 szakaszon II. fok van érvényben.

A belvízzel elöntött terület ma reggel összesített nagysága 19,6 ezer ha, ebből vetés és szántó 7,3 ezer ha. Üzemelő szivattyúkapacitás 24,2 m3/s, átemelt vízmennyiség 561 ezer m3/nap.

Helyi vízkárelhárítás

Jelenleg három vízügyi igazgatóság területén (KDTVIZIG, DDVIZIG, ÉMVIZIG), 5 vízfolyás (tározó) mentén, 11 települést érintően van elrendelt helyi vízkárelhárítási készültség.

Székesfehérvár:

A Sió-csatornán a Siófoki vízleeresztő zsilipre 2014. szeptember 19-én elrendelt helyi vízkár készültség jelenleg is érvényben van a műtárgy havi gyakoriságú mozgás- és rezgésvizsgálata miatt.

Pécs

Fekete-víz (Csányoszró): 2014. október 25-én a Fekete-víz depóniája a 25+000 km szelvényben átszakadt és a víz a környező földekre folyt.

Az elöntött terület nagyobb része legelő, illetve kis területen erdő, lakóingatlan nem volt veszélyben. Az átszakadásnál 2014. november 20-án a víz a Fekete-víz vízszintemelkedése miatt csekély intenzitással újra kifelé kezdett áramolni, az elöntött terület nagysága ennek ellenére nem változik, mivel a Körcsönye csatorna továbbra is visszavezeti a kifolyt vizeket. A Fekete-víz az elmúlt 24 órában 36 cm-t áradt.

Méhész patak (Dombóvár): 2014. október 24-én 9:00 órától készültséget rendelt el a területileg illetékes DDVIZIG, mert a Kapos magas vízállása miatt a patak korábbi töltésszakadásának teljes szelvényében folyt a víz a mentett oldalra. 2014. november 6-a óta folyt vissza a mentett oldalról a víz a mederbe, a visszaáramlás november 20-án megszűnt. A mentett oldalon az átszakadt depónia szakasz mögött a Méhész-patakból kiáramló víz a talajt kb. 2 m mélyen kimosta.

Keleti Bozót-csatorna (Fonyód): A Balaton magas vízállása és az előrejelzett heves csapadék-tevékenységre és széllökésekre való tekintettel 2014. október 21-én 16 órától helyi vízkár készültséget rendelt el a területileg illetékes DDVIZIG a Keleti Bozót-csatornára Fonyód körzetében. A csatorna megemelkedett vízszintje miatt a bal part 11+600-12+500 fkm szelvényei közötti magasság hiányos helyeken ideiglenes védműveket kellett kialakítani, melyek állapota jelenleg is megfelelő. A DDVIZIG a védművek folyamatos megfigyelését, karbantartását végzi. A Fonyód város belterületeinek védelme érdekében beüzemelt Fenyvesi szivattyútelep üzemeltetése a DDVIZIG és a Hubertusz Bt. megosztott finanszírozása mellett jelenleg is zajlik. A csatorna vízszintje az LNV-hez képest 32 cm-t apadt.

Szombathely

Szévíz-csatorna (Zalaszentmihály): A Szévíz-csatornában és a mellette levő bányatavakban a megemelkedett vízszint veszélyeztette Zalaszentmihály település lakott területeit, így 2014. október 7-én 15:00 órától helyi vízkárelhárítási készültség került elrendelésre. A tőzegbányák védelme érdekében történő kotrás II. üteme befejeződött 2014. november 14-én, a műszaki átadás-átvétel megtörtént, a helyi vízkárelhárítási készültség aznap 16:00-kor megszüntetésre került.

Miskolc:

A Bódva-patakon a korábbi árvízi károk helyreállítása miatt 7 településen van elrendelt készültség (Boldva, Perkupa, Bódvarákó, Komjáti, Tornanádaska, Bódvalenke, Hidvégardó).

Országos Vízügyi Főigazgatóság

2014.november 24.

Fel Fel