Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(13:00):179cm   Komárom(13:00):202cm   Esztergom(13:00):181cm   Budapest(13:00):243cm   Paks(13:00):166cm   Baja(13:00):313cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Vörösiszap tájékoztató (XII.14)    2010.12.14. 08:00
Vörösiszap tájékoztató (XII.14)

 

  VKKI-OMIT tájékoztató 2010. december 14.

 

A vörösiszap szennyezés helyzete
 
A csapadékos idő, és az áradások hatására fennáll a veszélye, hogy a vörösiszap által elöntött területről a szennyezőanyag bemosódhat. Ezért a Torna patakba kerülő vizek kezelése folyamatos és a befogadók mentén fokozott figyelés, és monitoring vizsgálatok folynak. A Torna-patakon a pH értéke ma reggel 8:00 órakor Devecsernél 8,43 volt, a vezetőképesség = 1296 ?S/cm "AVITAR - Egyes konténer Devecser Torna patak" telepítési helyszínen.
A 24 órás mérés alapján tegnap, a víz pH értéke a Torna patakon 8,21 ? 8,59 között változott.
A Torna patak vize Karakónál világos barnás volt.
 
A mérési eredményekről óránként e-mail érkezik az OMIT részére. Amennyiben a pH 9,5 fölé emelkedik, a rendszer automatikusan riasztja az érdekelteket.
 
A tározó üzemeltetője a műveleti területen belül folyamatosan végzi a környezeti kárelhárítást. A MAL Zrt. vízminőség-kárelhárítási tevékenységét, a KÖDU-KÖVIZIG szakemberei naponta kétszer felügyelik, ilyenkor fokozottan ellenőrzik a pH értékeket, és az eredmények alapján a szükséges intézkedések megtételét.
 
A Torna patak mentén az őrszolgálat figyelő, jelentő tevékenységet lát el. A korábban megépített művek állapotát is fokozottan ellenőrzik.
A Torna-patak medréből, a vörösiszap lerakódás eltávolítása Devecser és Kolontár belterületi szakaszán megtörtént, a külterületi mederszakasz kotrási munkái előkészítés alatt vannak.
 
Jelenleg Mecsekérc Zrt. a külterületek kármentesítését végzi Kolontár térségében, a beavatkozási terveknek megfelelően.
 
A Marcal vize Karakónál, Bobánál és Kemeneshőgyésznél is sárgás színnel jellemezhető.
A NYUDU-KTVF által mért pH értékek ma reggel Karakónál 7,99, Bobánál 8,15, Kemeneshőgyésznél 8, 13 volt.
Amint a Marcal mentén, az elöntött területekről a víz visszahúzódik, Nemeskocsnál a gipsz adagolás visszaállítható, a vízvizsgálati eredmények függvényében.
A vízállás adatokat napi 2 alkalommal változatlanul leolvassák, Karakónál vízhozammérés történt. A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából.
 
A Dunát továbbra sem éri nehézfém szennyezés, illetve a pH értéke sem növekedett a megengedett határérték fölé.

 

Fel Fel