Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):125cm   Komárom(07:00):150cm   Esztergom(07:00):135cm   Budapest(07:00):192cm   Paks(07:00):89cm   Baja(06:00):225cm   Duna Mohács(07:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Árvízvédelmi tájékoztató    2015.05.25. 10:16
Árvízvédelmi tájékoztató

Meteorológia

Az elmúlt 24 órában nem hullott csapadék a Nyugat-Dunántúlt érintő vízgyűjtők magyar és külföldi területeire sem.

Az előrejelzések szerint a következő napokban sehol nem várható területi átlagban jelentős csapadék. Ma a középpontjával tőlünk délkeletre található ciklon áramlási rendszere nedves, labilis egyensúlyi állapotú levegőt szállít térségünk fölé.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában inkább a magyar területekre várható 5-10 mm eső. A külföldi vízgyűjtőkön csak 0-5 mm közötti csapadékok valószínűek. Holnap már csak a délelőtti órákban várható további 5 mm eső a térségünkben.

Hidrológia

Az elmúlt napok esőzései hatására keletkezett árhullámok ma reggelre már levonultak a kisebb vízfolyásokon. A nagyobb folyókon még tart az árhullám levonulása. Az eddigi árhullámoknak utánpótlása jelenleg sehol sincs.

A Rábán hétfőn délelőtt Rum térségében tart a tetőzés. Körmendnél és alatta kisebb völgyi elöntések keletkeztek. Szentgotthárdnál az árhullám levonult.

Körmendnél tegnap hosszan tetőzött a folyó a nappali időszakban 316 cm-rel, hétfő reggelre azonban már 1 m-t apadt a folyó a tegnapi tetőzéshez képest. Körmendnél a Csörnöc-völgyben kisebb elöntés keletkezett. Sárvárnál lassan árad a folyó, fokozatot elérő vízállás nem lesz.

A Mura Letenyénél tegnap egész nap egyenletesen áradt, hétfő reggelre tetőzés előtti állapotban van a folyó. Hétfőn reggel a vízállás Letenyénél 371 cm volt. Hétfő déltől estig hosszú tetőzésre számítanak a szakemberek, 375 cm körüli, II. fokot megközelítő vízállással, estétől pedig már apadás várható. A folyó Murakeresztúrnál még árad, a tetőzés estére várható, kedd hajnalra ezen a szakaszon beindulhat az apadás.

A Zalán jelentős árhullám nem alakult ki. Összességében 1 m-t emelkedett a víz szintje a felső szakaszon. Ma reggelre az árhullám elhagyta Zalabér térségét, már ott is apad a folyó. Zalaapátiban gyengén árad a Zala, fokozatot elérő vízállásra nem kell számítani.

A Duna Nagybajcsnál ma hajnalban tetőzött 527 cm-es vízállással. Itt kedd reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkenhet a vízállás. Komáromnál a vízállás a következő órákban megközelíti az I. fokú készültség szintjét (500 cm). Esztergomnál előreláthatólag nem éri el a víz szintje az I. fokot és Budapestnél sem kell elrendelni az I. fokú védelmi készültséget, a rakpartokat előreláthatólag nem kell lezárni.

A Lajta felső szakaszán már zavartalan apadás tapasztalható, Mosonmagyaróvárnál pedig lassú áradás mellett hétfőn reggel el kellett rendelni  az I. fokú készültségi szintet. A tetőzésre kedden, a hajnali órákban kerülhet sor, 190-200 cm körüli vízállással.

A Dráván is várható árhullám, a Drávaszabolcsi árvízvédelmi szakaszon előreláthatólag kedd reggel kell majd elrendelni az I. fokú készültséget.

A Sajón a jelenlegi előrejelzések szerint szintén kedden várható az I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 25.

 

Fel Fel