Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):213cm   Komárom(07:00):201cm   Esztergom(07:00):180cm   Budapest(07:00):244cm   Paks(07:00):149cm   Baja(07:00):304cm   Duna Mohács(07:00):326cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Árvízvédelmi tájékoztató    2015.05.26. 12:15
Árvízvédelmi tájékoztató

Meteorológia

Az elmúlt 24 órában sehol nem volt területi átlagban számottevő csapadék. A Rába vízgyűjtőjére ma reggelig, magyar területre 5-10 mm gyenge intenzitású eső esett. Osztrák területen nem volt számottevő a csapadék mennyisége. A Mura vízgyűjtő magyar részén 5 mm körüli gyenge intenzitású eső esett.

Még ma is a korábbi napok csapadékos időjárását meghatározó, lassan kelet felé helyeződő ciklon alakítja időjárásunkat. A meteorológiai előrejelzések szerint napközben gyenge intenzitású, nem jelentős mennyiségű eső (magyar részen 5-10 mm, másutt 1-5 mm) várható.  Éjszakára csökken a csapadékhajlam és reggelre meg is szűnik az eső. Szerdától péntekig csapadékszünet lesz, majd hétvégére egy gyenge hidegfront éri el térségünket, melyből nem jelentős, 10 mm körüli esőre is számíthatunk a Rába és a Zala vízgyűjtőre. A Mura vízgyűjtőn valamivel több, 15-20 mm eső valószínű illetve még a Duna alpesi vízgyűjtőin alakulhat ki területi átlagban 15 mm-t meghaladó napi csapadék. Máshol nem várható számottevő mennyiség.

Hidrológia

Az elmúlt napok esőzései hatására keletkezett árhullámok már levonultak, kivéve a Murát, ahol az árhullám csak ma reggelre ért a Dráva torkolat térségébe. Az árhullámnak utánpótlása sehol sincs.

A Rábán Körmendnél még I. fokú a készültség, de a felső szakaszokon már mindenhol megindult az apadás.

A Mura Letenyénél hétfőn délelőtt hosszan tetőzött, Murakeresztúrnál pedig hétfőn éjfél tetőzött a folyó 402 cm-rel, az I. fokú készültség egyelőre még érvényben van. Jelenleg a folyó a torkolat térségében tetőzik. A mai napon a teljes szakaszon zavartalan apadás várható.

A Dráván is megindult egy árhullám, Drávaszabolcsnál holnapra várható a tetőzés az I. fokot megközelítő vízállással.

A Zalán jelentős árhullám nem alakult ki. A kisebb árhullám kedd reggelre Kehidakustány térségébe érkezett. Zalaapátinál a folyó fokozatot nem ért el, tetőzés előtti, már jelentősebb vízszintemelkedésre nem kell számítani.

A Duna Nagybajcsnál tovább apad, a vízállás tegnap este az I. fokú készültség szintje alá csökkent. A kedd reggeli vízállás 421 cm volt. Hétfőn délután Komáromnál, este pedig Esztergomnál tetőzött a folyó 481, illetve 457 cm-rel. A folyó Budapesten kedden reggel 5 és 8 óra között tetőzött 529 cm-es vízállással, készültséget nem kellett elrendelni, a rakpartok nem kerülnek lezárásra.

A Lajta felső szakaszának vízjárása további zavartalan apadást mutat, ebben jelentős változásra a következő napokban nem számítanak a vízügyi szakemberek. Mosonmagyaróvárnál a ma hajnali órákban 202 cm-es vízszinttel tetőzött a Lajta árhulláma, reggelre megindult az apadás. Az I. fokú készültség szintje alá előreláthatólag a szerdai napon csökkenhet a folyó vízszintje. 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 26.

 

Fel Fel