Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(15:00):121cm   Komárom(15:00):140cm   Esztergom(15:00):124cm   Budapest(15:00):177cm   Paks(15:00):64cm   Baja(15:00):200cm   Duna Mohács(15:00):228cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató 05.27.-Országos Vízügyi Főigazgatós...    2015.05.27. 12:40
Tájékoztató 05.27.-Országos Vízügyi Főigazgatóság

Meteorológia
 

A Nyugat-Dunántúli folyók vízgyűjtő területein az elmúlt 24 órában sehol nem volt területi átlagban jelentős csapadék és az előrejelzések szerint a következő napokban ezeken a vízgyűjtőkön sehol sem várható területi átlagban jelentős csapadék.

 

A hét elején a Kárpát-medence fölé nedves, labilis egyensúlyi állapotú levegőt szállító ciklon heves záporokat, zivatarokat okozott. A korábbi meteorológiai előrejelzésekkel ellentétben, az elmúlt napon igen nagy mennyiségű csapadék hullott a Kraszna és a Berettyó-Körösök lefolyásképződés szempontjából fontos vízgyűjtőterületein.

Nagyobb mennyiségű csapadék ebből elsősorban a Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén hullott, amely területi átlagban 20 mm csapadékot jelentett, de lokálisan 60-70 mm körüli értékek is előfordultak és a május 25-i és 26-i csapadék mennyisége többszörösen meghaladta az előrejelzett mennyiséget.

Kárpátalján átlag 48 mm csapadék volt, lokálisan ennél jóval több, Técsőnél 2 nap alatt 116 mm, Ökörmezőn 76,8 mm csapadékot mértek. Erdélyben a Kraszna vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában 50 mm csapadékot mértek, lokálisan a legnagyobb mennyiség Szilágykorondon 73 mm, Alsószopornál 70 mm volt. 2 nap alatt a vízgyűjtőn átlagosan 100 mm csapadék hullott. A Bodrogközben is jelentős mennyiségű csapadék hullott, területi átlagban 12,0 mm. A zivataros idő eredményeként ebben az esetben is előfordultak nagyobb, helyenként 20 mm-t meghaladó értékek. A Sajó-, Hernád és Bódva-völgy esetében területi átlagban 7 mm körüli csapadékmennyiség hullott. Ennek hatására folyóink felső szakaszain árhullám alakult ki.

Az előrejelzés szerint a következő 3 napban 4-7 mm csapadékra kell számítani ezeken a vízgyűjtőkön.

 

Hidrológia

A Kraszna folyón a fent említett csapadékok hatására jelentős árhullám indult el, a folyó egész hosszában árad, a vízjelző szolgálat előrejelzése szerint a folyó Ágerdőmajornál csütörtökön a nap második felében, II. fok körüli vízállással tetőzik majd. Lakott területek nincsenek veszélyben, de a mélyebb területek a Kraszna bal oldalán víz alá kerülhetnek. A vízügyi igazgatóságok a védekezésre felkészültek, az előrejelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, és a kialakuló helyzetnek megfelelően a szükséges intézkedéseket megteszik.

 

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén lehullott nagyobb mennyiségű csapadék hatására a Tisza felső szakaszán és a Túron a következő napokban kb. 1,5-2,0 m-es vízszintemelkedésekre kell számítani. Tokajnál jelentős vízszintemelkedésre nem kell számítani.

Gyengén áradnak a Bodrog forrásfolyói is, amely a határszelvényben a jelenlegi helyzethez képest megközelítőleg 2 m-es vízszintemelkedést fog eredményezni, de a vízállások a készültségi foktól lényeges mértékben 1-1,5 m-rel elmaradnak.

A vártnál keletebbre helyeződött csapadékzóna miatt a Sajó folyón a mai esőzések következményeként további vízszintemelkedések várhatók, de a vízállások jóval a készültségi szint alatt maradnak.

A lehullott csapadék miatt áradnak a Hernád kisebb mellékvízfolyásai, amelyek hatására a folyó határhoz közeli szakaszán kisebb vízszintemelkedés következett be. Vízszintemelkedések várhatók a hazai folyószakaszon is, emelkednek, de készültségi fokozatot megközelítő vízállások kialakulására nem kell számítani.

A Berettyón is egy számottevő árhullám vonul le. A folyó hazai szakaszán a tetőző vízállások akár az I. fok szintjét is meghaladhatják. Pocsajnál péntek napközben várható az árhullám tetőzése.

A Körösökön is kisebb áradás tapasztalható, azonban a következő napokban fokozatot elérő vízállásokra nem számítunk.

 

A Dunán tovább tart az apadás. Nagybajcsnál továbbra is apad, a ma reggeli vízállás 367 cm. Az alsóbb szakaszon is apadó jellegű a vízjárás.

 

A nyugat magyarországi folyók mindenhol apadnak. A Murán már nincs védelmi készültség,

A Lajta felső szakaszának vízjárása további is zavartalan apadást mutat, ebben jelentős változásra a következő napokban továbbra sem számítanak a vízügyi szakemberek.

Mosonmagyaróvárnál folyamatosan apad a folyó, ma reggel 162 cm-es volt a vízállás. Ezekben az órákban az I. fokú készültség szintje (160 cm) alá csökken a vízszint.

A Dráva az alsó szakaszon ma tetőzik viszonylag magas vízállással, készültség elrendelésére nem került sor. A fenti szakaszokon mindenhol jelentős és gyors az apadás.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 27.

Fel Fel