Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(18:00):236cm   Komárom(18:00):232cm   Esztergom(17:00):204cm   Budapest(19:00):273cm   Paks(19:00):212cm   Baja(18:00):362cm   Duna Mohács(19:00):385cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató 2016.02.12    2016.02.12. 09:38

 TÁJÉKOZTATÓ
 

A meteorológiai helyzet

 Tegnap már nem hullott számottevő csapadék a vízgyűjtőkön. Ma délután azonban újabb csapadékzóna érkezése várható. Ebből szombat estig főképp hazai területen hullik majd jelentősebb 5-15 mm-nyi csapadék, a síkvidéken eső, a magasabb hegyvidéki területeken havas eső, hó.

A következő csapadékzóna (jelentős enyhüléssel kísérve) vasárnap este-hétfő hajnalban érkezhet, s ekkor már a felvidéki vízgyűjtőkön is hullhat jelentősebb eső.

 

Hidrológiai helyzet

 A Sajó hazai felső szakasza lassan apad, míg középső és alsó szakasza ütemesen árad. Sajószentpéternél a tetőzést ma dél körül várják a vízügyi szolgálat szakemberei 375 cm körüli vízállással, III. fokú készültség mellett. Ma reggel 9 órakor 370 cm volt a vízállás.

A délutántól a várható csapadék egy része a Sajó külföldi vízgyűjtőin valószínűleg hó formájában hullik, mennyisége pedig várhatóan nem lesz jelentős, így a most levonuló árhullámra lényeges hatást nem gyakorol.

A hétfőtől várható enyhülés és újabb csapadék (ekkor már nagyrészt eső) ismét árhullámot indíthat el, de a mostani számítások szerint ez lényegesen kisebbnek ígérkezik a jelenleg levonulónál.

 

A Tarna és mellékvizei apadnak, s ez az apadás ma napközben is folytatódik majd.

A délutáni órákban érkező csapadék hatása holnap jelentkezhet, újabb, de a most levonultnál kisebb árhullámokat elindítva.

A hét végén várhatóan Tarnaméra térségében tartósan I. fokú készültségi szint felett alakulnak majd a vízállások.

 

A Bódva hazai felső szakasza apad, lejjebb még gyengén árad.

Ma napközben Szalonna és Szendrő térségében is bekövetkezik a tetőzés, a jelenlegi vízállások már lényeges nem emelkednek.

 

A Takta lassan apad és ez az apadás napközben is folytatódik majd.

A térségbe holnap érkező csapadék hatására az apadás átmenetileg megállhat, de jelentős újabb áradás nem valószínű.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016. február 12.

Fel Fel