Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(03:00):111cm   Komárom(03:00):131cm   Esztergom(03:00):118cm   Budapest(03:00):180cm   Paks(03:00):64cm   Baja(03:00):198cm   Duna Mohács(03:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
TÁJÉKOZTATÓ 2016.02.28    2016.02.28. 10:56

TÁJÉKOZTATÓ


ÁRVÍZ

Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjén nem volt számottevő csapadéktevékenység, így nem érkezett érdemi vízutánpótlás. Hétfőn délutántól egy ciklon hatására egyre többfelé várható eső, zápor. A csapadékos idő várhatóan kedden délutánig-estig tart majd. Kedden napközben a Felvidéken egyre többfelé váltja fel az esőt havazás. A jelenlegi számítások szerint a lehulló csapadék mennyisége a Zagyva-Tarna és a Sajó-Hernád vízrendszerében ígérkezik a legtöbbnek, ahol területi átlagban 20-30 mm-re lehet számítani, de hasonló mennyiség hullhat Délheves és Délborsod, valamint a Taktaköz térségében.

 A Kraszna folyó felső szakasza apad, az árhullám jelenleg elhagyta Nagyecsed térségét. Lassú apadás várható. A folyó védvonalai mentén közel 100 km-en I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. A Tisza felső, határmenti szakasza a Túr és a Szamos folyók vízállásértékei készültségi szint alatti értékeket mutatnak. Itt további apadás várható.

A Takta lassan apad, Taktaföldvárnál - a befogadó magas vízszintje miatt - még I. fokú készültségi szint (200 cm) feletti a vízállás. Az árvízkapu tegnap délután óta nyitott, a vízszintek ? a Tisza magas vízállása miatt ? csak nagyon lassan csökkennek.

A Bodrog hosszan elnyújtva, péntek délutántól szombat kora délelőttig tetőzött Felsőbereckinél, azóta 4 cm-t apadt.Sárospataknál tegnap délelőtt 10 órától 559 cm-en tetőzik a Bodrog, valószínűleg ma délutántól ott is megkezdődik a nagyon lassú apadás.

A hétfőn és kedden várható csapadék hatására főképp a Tarna és a Sajó felső szakaszán alakul majd ki jelentősebb vízszintemelkedés, Tarnaméránál III. fokhoz közeli, vagy azt némileg meghaladó vízszintekkel. A Sajón kialakuló árhullám a határszakaszon Sajópüspökinél elérheti, ill. kissé meghaladhatja a III. fokú (300 cm) készültségi szintet, de vártnál (20-30 mm) némileg nagyobb (30-40 mm) csapadék a III. fokot számottevően (30-50 cm-rel) meghaladó vízállásokat is eredményezhet.

Jelentős (20-25 mm) csapadék valószínű a Bódva vízgyűjtőjén is, amely a mostanihoz képest ismét 1 m körüli, vagy azt kissé meghaladó vízszintemelkedést okozhat a határszakaszon, majd hazai területen is. A fentieknél kevesebb (15-20 mm) csapadék valószínű a Bodrog vízrendszerében, de ez is újabb árhullámokat indít majd el a forrásfolyókon. Ezek az árhullámok a Bodrog vízszintjét továbbra is az I. fok felett, vagy annak közelében tartják majd.

A hazai kisvízfolyások közül az Eger-Rima és a Szerencs-Takta vízrendszerben várhatók jelentősebb vízszintemelkedések, a Takta esetében Taktaföldvárnál újra II. fok feletti vízállások kialakulása valószínű.

A Hortobágy-Berettyó mentén a Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon változatlanul II. fokú készültség van érvényben.. Borznál ma reggel 8 órakor 313 centiméter volt a vízállás. I. fokú készültség van érvényben a Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon. A mértékadó Tiszapalkonyai vízérce ma reggel 8 órakor 565 centiméteres vízszintet mutatott.

A romániai vízgyűjtőkön hullott jelentős csapadék miatt I.fokú készültséget kellett elrendelni a Fekete-Körösön is. Vízszintemelkedés indult el a Sebes-Körösön is, itt várhatóan még a mai napon el kell rendelni az I.fokú készültséget.

 

A folyamatosan változó helyzet miatt a Vízügyi Szolgálat munkatársai folyamatos figyelő- és őrszolgálatot látnak el az érintett folyók mentén.

 

BELVÍZ


11 vízügyi igazgatóság területén 54 szakaszon van belvízvédelmi készültség, 23 szakaszon I. fokú, 30 szakaszon II. fokú és 1 szakaszon III. fokú (Balatonlellei szivattyútelep). A belvízzel elöntött területek nagysága az intenzív védekezésnek és a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően 1200 ha-ral csökkent, jelenleg 75 200 ha, ebből vetés-szántó 38 ezer ha.

Ennek a területnek 60 %-a olyan lefolyástalan terület, ahonnan a belvíz nem tud befolyni az állami kezelésű befogadókba, mert nincs megoldva a vízmentesítése. Tegnap 194 db szivattyútelepen 9,6 millió m3 belvizet emeltek át, a január 11-én kezdődő védekezés óta eddig összesen 198 millió m3 víz átemelésére került sor, ami majdnem ötszöröse a Velencei-tó térfogatának.

Az elmúlt napon a védekezésben 526 fő vett részt, munkájukat 189 gépkocsi és 34 db munkagép segítette. A belvízvédekezés segítésében közfoglalkoztatottak is részt vesznek, országosan 180 fő végzett a belvíz mielőbbi levezetése érdekében cserjeirtási, nádkaszálási, uszadék eltávolítási feladatokat, illetve a szivattyútelepek karbantartásában is segédkeznek.

A belvíz mellett a későbbi aszályra is kell gondolni, a vízügyi igazgatóságok 64 db tározóban 44,7 millió m3 (1 Velencei-tó mennyiségű) belvizet tartanak vissza.

Országosan 24 önkormányzat jelentett belvízvédelmi készültséget, 13 I. fokban, 11 II. fokban védekezik. A vízügyi igazgatóságok 5 önkormányzatnak nyújtottak segítséget, elsősorban műszaki tanácsadással, illetve biztosítottak mobilszivattyút a védekezés ellátásához.

Az elkövetkező 6 napban 10-22 mm csapadék várható síkvidéki területeinken, hétfőn az előrejelzés szerint az Alföld középső tájain várható 20 mm feletti csapadék, ami meg fogja nehezíteni a belvízvédekezést.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016. február 28.

Fel Fel