Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(09:00):189cm   Komárom(09:00):200cm   Esztergom(09:00):180cm   Budapest(09:00):248cm   Paks(09:00):167cm   Baja(09:00):311cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
TÁJÉKOZTATÓ 2016.02.29    2016.02.29. 10:56

TÁJÉKOZTATÓ 2016.02.29.

 ÁRVÍZ

 Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtőkön nem hullott számottevő mennyiségű csapadék. Az éjszakai órákban megérkezett hazánk felé a mediterrán ciklon csapadékrendszere, amelyből a hajnali óráktól kezdődően már többfelé hullott egyelőre még csak csekély mennyiségű csapadék. Napközben fokozatosan erősödik a csapadéktevékenység, délutántól kezdődően egyre nagyobb területen várható jelentősebb mennyiségű csapadék, többfelé várható eső, zápor. A csapadékos idő várhatóan kedden délutánig-estig tart majd. Kedden napközben a Felvidéken egyre többfelé váltja fel az esőt havazás.

A lehulló csapadék mennyisége a Zagyva-Tarna és a Sajó-Hernád vízrendszerében ígérkezik a legtöbbnek, ahol területi átlagban 20-30 mm-re lehet számítani, de hasonló mennyiség hullhat Délheves és Délborsod, valamint a Taktaköz térségében

A Takta lassan apad, Taktaföldvárnál - a befogadó magas vízszintje miatt - még I. fokú készültségi szint (200 cm) feletti a vízállás.

Az árvízkapu 2016.02.27-én délután óta nyitott, a vízszintek a Tisza magas vízállása miatt csak nagyon lassan csökkennek.

A Bodrog hosszan elnyújtva, péntek délutántól szombat kora délelőttig tetőzött Felsőbereckinél, azóta 13 cm-t apadt. Hasonlóan elnyújtott majdnem 24 órás - tetőzés következett be Sárospatak térségében is a szombat délelőtt és vasárnap reggel közötti időszakban.

Az apadás mindkét szelvényben megkezdődött, de a vízszintek csak lassan csökkennek.

A Tisza a tegnapi nap folyamán Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében tetőzött a folyó, ma reggeltől a kezelésünkbe tartozó Tisza szakasz csaknem teljes hosszán megkezdődött az egyelőre még nagyon lassú apadás.

A délutántól kezdődő és kedden estig várható csapadék hatására főképp a Tarna és a Sajó felső szakaszán alakulhat majd ki jelentősebb vízszintemelkedés. A csapadék területi és mennyiségi bizonytalansága a korábbiakhoz képest nem változott, ezért a tegnapi nap folyamán kiadott figyelmeztető előrejelzést a továbbiakban is helytállónak tartjuk.

A Tarna vízgyűjtőjén hullott csapadék Tarnaméránál III. fokhoz közeli, vagy azt némileg meghaladó vízszintekkel.

A Sajón kialakuló árhullám a határszakaszon Sajópüspökinél elérheti, ill. kissé meghaladhatja a III. fokú (300 cm) készültségi szintet, de vártnál (20-30 mm) némileg nagyobb (30-40 mm) csapadék a III. fokot számottevően (30-50 cm-rel) meghaladó vízállásokat is eredményezhet.

Jelentős (20-25 mm) csapadék valószínű a Bódva vízgyűjtőjén is, amely a mostanihoz képest ismét 1 m körüli, vagy azt kissé meghaladó vízszintemelkedést okozhat a határszakaszon, majd hazai területen is.

A fentieknél kevesebb (15-20 mm) csapadék valószínű a Bodrog vízrendszerében, de ez is újabb árhullámokat indít majd el a forrásfolyókon.

Ezek az árhullámok a Bodrog vízszintjét továbbra is az I. fok felett, vagy annak közelében tartják majd.

A hazai kisvízfolyások közül az Eger-Rima és a Szerencs-Takta vízrendszerben várhatók jelentősebb vízszintemelkedések, a Takta esetében Taktaföldvárnál újra II. fok feletti vízállások kialakulása valószínű.

II. fokú a készültség  a Hortobágy-Berettyó mentén. Borznál ma reggel 8 órakor 309 centiméter volt a vízállás.

A Tisza Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon változatlanul I. készültség van érvényben. Tiszapalkonyánál ma reggel 8 órakor 561 centiméter volt a vízszint. Mindkét mértékadó vízmércénél lassú apadás tapasztalható.

A Tisza árhulláma a következő napokban tetőzik a Közép-Tisza térségében. A folyó Tiszafüred fölött tetőzik jelenleg, az alatta lévő szakaszokon lassan árad. Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség Tiszafüred és Csongrád között, valamint a visszaduzzasztással érintett torkolati szakaszokon a Zagyva és a Hármas-Körös mentén. A következő napokban újabb jelentős csapadék valószínű a Zagyva-Tarna vízgyűjtőn, amely ismét fokozati szintet meghaladó árhullámot eredményezhet a Zagyván.

 

Az elmúlt 24 órában csak nyomokban jelentettek csapadékot a Körösök vízgyűjtőterületéről. Biharfüreden a hóvastagság értéke 29 cm, ez 3 cm-es csökkenés tegnap reggelhez képest. A Fekete-Körös román területen mindenütt apad, Antnál tegnap 13 órakor tetőzött 514 cm-en, majd folyamatos apadást követően 23 órakor vissza is süllyedt a vízállása készültségi szint alá. Remeténél 457 cm a vízállás (I fok 500 cm), tetőzés közeli állapotban van. A Fekete-Körös Remeténél a ma délelőtti órákban tetőzik, a készültségi szintet várhatóan nem éri el.A Fehér-Körös Kisjenő fölött apad, alatta gyengén árad. A kisjenői ma reggel észlelt 625 cm-es vízállás 25 cm-rel haladja meg az I fok szintjét, viszont áradási üteme megszűnés előtti állapotban van, ma reggel már csak 3 cm-t áradt az esti vízálláshoz képest. Gyula óránként 1 cm-es áradási ütemet produkál, ma reggel 7 órakor 315 cm, 35 cm-rel van készültségi szint alatt.A Kettős-Körös Békésnél tegnap délelőtt 11 órakor elérte az I. fok szintjét (550 cm), ma reggel 7 órakor 571 cm-nél óránként 1 cm-es áradási ütem mellett még emelkedik.A Sebes-Körös Körösszakálnál stabilan tartotta a -30 - 40 cm közötti vízállást, román területen apadó tendenciájú. Körösladány ma hajnalban 3 órakor érte el a 400 cm-es I fokú szintet, nagyon gyengén árad.

A Hármas-Körös Gyománál tegnap este 10 órakor érte el az 550 cm-es I. fokú szintet, jellemzően 2 óránként emelkedik 1 cm-t, ma reggel 7 órakor 555 cm. Szarvas egyelőre még lassú áradás mellett 10 cm-rel van készültségi szint alatt. A folyó Gyománál a vízszint emelkedése megmarad az elkövetkező 24 órában, tetőzése holnap délutántól valószínű 575 cm-en. Szarvason várhatóan ma este éri el a készültségi szintet.

A Tisza Csongrádnál 585 cm (I. fok 650 cm), napi 8-10 cm-t emelkedik.

A meteorológiai előrejelzések szerint ma estétől újabb csapadékfront éri el a térséget, területi átlagban 12,5 mm csapadék hullása várható, ami újabb árhullámok elindulását eredményezheti a felső vízgyűjtőben.

 A vízügyi szolgálat munkatársai a védekezéssel érintett szakaszokon őr- és figyelőszolgálatot látnak el, folyamatosan figyelik a helyzetet.

 

BELVÍZ

 Az utóbbi hetek csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Ebből 23 I. fok, 29 II. fok és 1 helyszínen (Balatonöszöd sztp.) III. fokon védekeznek.

Területi elöntés 74 ezer hektáron alakult ki, amiből vetés és szántó 39 ezer ha. A legnagyobb elöntést, 21 ezer ha-t a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták. Országosan 222 db szivattyútelep üzemel naponta 9,5 millió m3 vizet átemelve.

A belvízi védekezésben az igazgatóságok 519 dolgozója vesz részt. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.

Az elkövetkező 6 napban az ország területén mindenütt 20 mm-t meghaladó területi csapadékátlagokra lehet számítani. A Duna-Tisza közben, valamint az Északi középhegységben 40-50 mm között is eshet.

 

A védekezés során a vízügyi szolgálat először vetette be azokat a geoinformatikai eszközöket, amelyeket a védekezés érdekében Európai Uniós forrásokból beszerzett 9,9 milliárd forint értékben. Így többek között már az új az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) új irányító helyiségből történik a védekezés koordinációja, ahol online kapcsolatot lehet kiépíteni a védekezési helyszínekkel. A védekezés keretében már a belvizes területek azonosítására bevetették azokat a terepfelmérésre alkalmas drónokat, amelyek segítségével pontosan azonosíthatóak az elöntött területek. A védekezési rendszerben most kerültek először alkalmazásra azok a mobiltelefonos alkalmazások, amelyek segítségével a külső területeken védekező személyzet azonnali információkhoz jut a vízszintek- majd a szükséges intézkedésekről.

Február közepére Békés megyében is jelentősen megnövekedett a belvízzel elöntött terület nagysága. Ennek elsődleges oka, hogy a sokévi csapadékátlag több mint kétszerese hullott le ebben a hónapban. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága mintegy 13.000 hektár, súlyosbítja a helyzetet, hogy ennek több mint fele szántó művelési ágba tartozik, és ebből 4200 hektár vetésterület. Az elöntött területek felmérését a gát- és csatornaőrök végzik, azonban a korszerű technika eredményeként már légi felvételek is segítik ezt a munkát.

 

A drónnal készült felvételek, melyeket a szakemberek később kiértékelnek és a további védekezési munkákhoz felhasználnak, az alábbi linken tekinthetők meg. A filmet a gyulai Vízügyi Igazgatóság munkatársai készítették.

 http://www.youtube.com/watch?v=ewi4ZNzqYEM

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016.02.29.

Fel Fel