Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(12:00):182cm   Komárom(12:00):201cm   Esztergom(12:00):180cm   Budapest(12:00):244cm   Paks(12:00):167cm   Baja(11:00):311cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
TÁJÉKOZTATÓ 2016.03.01    2016.03.01. 10:37

TÁJÉKOZTATÓ

 ÁRVÍZ

Jelenleg 1020,14 km-en I. fokú, 129,66 km-en II. fokú, összesen tehát 1149,8 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve az országban (a Tiszán, a Krasznán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Zagyván, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körösön, a Kettős-Körösön és a Hármas-Körösön).

 Tegnap este déli irányból megérkezett térségünkbe egy mediterrán ciklon csapadékzónája. Hatására a vízgyűjtőkön sokfelé eredt el az eső, záporeső. A hat napos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 14-51 mm, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 14-58 mm, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 10-20 mm, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 20-26 mm körüli csapadékra lehet számítani.

 A csapadékmennyiség hatására a folyóinkon enyhén emelkedő vízszintekre kialakulására számíthatunk a következő napokban.

 A vízjárási helyzet egyelőre nem változott jelentősen, de a Sajó és a Tarna felső szakaszán már megjelentek a csapadék okozta, a korábban vártaktól mérsékeltebb vízszintemelkedések. A héten várható jelentősebb csapadék - az előrejelzések szerint - leginkább a Sajó és a Tarna vízrendszerét érintheti, amelynek hatására újabb árhullámok kialakulására kell számítani, ugyanakkor ezek nagyságrendje egyelőre nehezen becsülhető.

 A Sajón a vártnál kisebb csapadék, csak mérsékelt vízszintemelkedéseket okozott a szlovákiai mellékvizeken, így a kialakulóban lévő árhullám egyelőre nem jelentős.

Jelenleg a csapadékzóna lassan visszahelyeződik a Sajó szlovákiai vízgyűjtője fölé, így napközben további eső, a magasabban (1000 m felett) fekvő területeken havazás várható.

 A Tarna vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában 18-25 mm eső hullott, így a Tarna és mellékvizei is áradnak. Ma a nap első felében újabb számottevő 5-10 mm eső lehetséges, így további fokozatos vízszintemelkedésre lehet számítani.

Tarnaméránál az esti-éjszakai órákban készültségi szint fölé emelkedik a vízállás és holnap reggel-délelőtt II. fok feletti tetőzés valószínű.

 A Takta lassan apad, Taktaföldvárnál - a befogadó magas vízszintje miatt - még I. fokú készültségi szint (200 cm) feletti a vízállás.

 

A Tisza jelenlegi árhulláma Tiszafüred térségében tetőzik, alatta lassan árad. A folyó középső szakaszán hosszan tartó tetőzéssel kell számolni.

 A Tisza vízállása Tiszafürednél kedden 8 órakor 664 centimétert ért el (II. fok 690 cm). Tetőzés közeli állapotban a folyó Kisköre-alsónál, ahol a vízmérce reggel 708 centimétert mutatott (II. fok 700 cm). Szolnoknál nagyon lassan árad, 697 cm (II. fok 750 cm) volt a 8 órakor leolvasott adat, tehát továbbra is indokolt az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartása Tiszafüred és Csongrád között a folyó mindkét partján. A szolnoki tetőzés március 3-án várható, 700 +- 5 centiméteres vízállással.

 A Fekete-, Fehér és Kettős-Körös apadása a mai napon folyamatos lesz. Békésnél készültségi szint alá a Kettős-Körös vízállása várhatóan holnap a hajnali-reggeli órákban kerülhet.

A Sebes-Körös és Berettyó torkolati szakaszán várhatóan ma a nappali órákban bekövetkezik a tetőzési állapot, a készültségi szint fölötti vízállás holnap reggelig megmarad.

A Hármas-Körös Gyománál és Szarvasnál ma még áradó tendenciájú lesz, holnap reggelre Gyománál 580 cm-es, Szarvasnál 625 cm-es tetőző vízállás valószínűsíthető.

 

BELVÍZ

Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Ebből 23 I. fok, 29 II. fok és 1 helyszínen (Balatonöszöd sztp.) III. fokon védekeznek.

Területi elöntés 73 ezer hektáron alakult ki, amiből vetés és szántó 37 ezer ha. A legnagyobb elöntést, 20 ezer ha-t a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták. Országosan 207 db szivattyútelep és 17 db szállítható szivattyú üzemel naponta 9 millió m3 vizet átemelve.

A belvízi védekezésben az igazgatóságok 511 dolgozója vesz részt. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.

Az elkövetkező 6 napban az ország területén szinte mindenütt 15 mm-t meghaladó területi csapadékátlagokra lehet számítani. A déli és keleti országrészeket leszámítva 20-30 mm között is eshet, ami tovább növelheti a belvízi elöntést.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016. március 1.

Fel Fel