Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):114cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(02:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
TÁJÉKOZTATÓ 2016.03.02    2016.03.02. 11:05

TÁJÉKOZTATÓ


ÁRVÍZ
 

Jelenleg 1124,84 km-en I. fokú, 129,66 km-en II. fokú összesen 1254,5 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve az országban (a Tiszán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Tarnán, a Zagyván, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön).

Az árhullámok fogadására a vízügyi szervezetek felkészültek, illetve az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik, egyben a fokozatoknak megfelelő őri és figyelőszolgálatokat felállították.

 A hat napos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 10-48 mm, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 18-68 mm, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 9-14 mm, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 16-30 mm körüli csapadékra lehet számítani. A csapadékmennyiség hatására a folyóinkon enyhén emelkedő vízszintekre kialakulására számíthatunk a következő napokban.

A mediterrán ciklon átvonuló csapadékrendszere miatt tegnap reggelig jelentős mennyiségű eső hullott a szlovákiai vízgyűjtőtőkön. A csapadékzóna csak a délutáni órákban hagyta el északkeleti irányban a térséget, ezért napközben is csapadékos volt az időjárás.

 A Sajó szlovákiai felső szakasza apad. Hazai területen, a határszelvény közelében már apad, lejjebb árad a folyó, ugyanakkor az alsó, torkolathoz közeli részeken továbbra is csökkennek a vízállások.

Az árhullám az éjszakai órákban 242-es vízállással (I. fok 200 cm, II. fok 250 cm) tetőzött Sajópüspökinél. Sajószentpéter térségében a reggeli-délelőtti órákban várható a tetőzés az I. fokot (250 cm) kevéssel meghaladó vízállással. Felsőzsolcánál nem várható a készültségi szintet (I. fok 300 cm) elérő tetőző vízállás kialakulása.

  A Bódva középső és alsó szakaszán további áradás várható, bővízűek a hazai kisvízfolyások is, de még így is a korábbiakban levonult árhullámokhoz képest lényegesen alacsonyabb tetőző vízállások kialakulására kell számítani.

 A Tarnán kialakult árhullám gyorsan vonult végig a vízfolyáson: tegnap a délutáni-esti órákban Verpelétnél, majd az éjszakai órákban a II. fokú készültségi szintet (300 cm) meghaladó 322 cm-es vízállással Tarnaméránál következett be a tetőzés. Az árhullám levonulása jelenleg Tarnaörs térségében tart, ahol 340 cm-es, az I. fokú készültségi szintet (350 cm) el nem érő vízállással tetőzik a folyó. A felső és a középső szakaszokon megkezdődött a lassú apadás, a Tarnaörs alatti szakaszon további áradás várható.

 A Taktán lehullott csapadék hatására néhány dm-es vízszintemelkedés következett be a Szerencs-patakon. Az így érkező, valamint a Fennsíki csatorna által összegyűjtött ? összességében még mindig nem jelenetős ? vízmennyiség Taktaföldvár térségében ismételten a II. fokú készültségi szint fölé emelte a vízállásokat. A kialakult árhullám jelenleg tetőzik a szelvényben.

 A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a felső szakaszon már mindenütt apad a folyó vízszintje. A következő napokban a vízállások további csökkenésére kell számítani, amelyek Tiszapalkonya alatti szakaszon várhatóan a hét végén süllyednek majd az I. fokú készültségi szint alá. A Tisza vízállása Tiszafürednél kedden tetőzött 664 cm-en. Kisköre-alsónál további lassú vízszintemelkedés tapasztalható, ma reggel 712 cm-t mutatott a vízmérce (II. fok 700 cm). A tetőzés a mai napon 712-715 cm között valószínű. Szolnoknál nagyon lassan árad, 703 cm (II. fok 750 cm) volt a 8 órakor a vízállás, továbbra is indokolt az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartása Tiszafüred és Csongrád között a folyó mindkét

 A Zagyva vízállása ma hajnalban Jászteleknél meghaladta a 350 cm-t, így szerda reggel 6 órától a Vízügyi Igazgatóság újból elrendelte az I. fokú árvízvédelmi készültséget a folyó mentén Szászberek és Jászberény között partján. A szolnoki tetőzés március 3-án várható, 705-710 cm közötti vízállással.

A Hortobágy-Berettyó Borznál újból árad, ma reggel 313 cm volt a vízszint, ezért változatlanul II. fokú a készültség Túrkeve és Berekfürdő között.

 

Az elkövetkező 24 órában a Hármas-Körös középső szakaszától fölfelé folyamatos apadásra lehet számítani, ettől lefelé pedig egyre inkább a stagnáló vízszintek lesznek a jellemzőek, elsősorban a tiszai visszaduzzasztás miatt. A Hármas-Körös vízállása Körösladánynál és Gyománál várhatóan holnap napközben süllyed a készültségi szint alá. Szarvason holnapután reggelre tehető a készültségi szint elhagyása.

A gyulai Vízügyi Igazgatóság munkatársai egy rövidfilmet készítettek a Körösök árhullámáról, amely a következő linkről tölthető le:

 

A videó letölthető innen:

http://www.youtube.com/watch?v=bVelf6vbZD0

 

Az árhullámok fogadására a vízügyi szervezetek felkészültek, illetve az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik, egyben a fokozatoknak megfelelő őri és figyelőszolgálatokat felállították.

 

BELVÍZ
 

Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Ebből 22 I. fok, 30 II. fok és 1 helyszínen (Balatonöszöd sztp.) III. fokon védekeznek.

Területi elöntés 76 ezer hektáron alakult ki, amiből vetés és szántó 38 ezer ha. A legnagyobb elöntést, 21 ezer ha-t a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták. Országosan 208 db szivattyútelep és 17 db szállítható szivattyú üzemel naponta 10,4 millió m3 vizet átemelve.

A belvízi védekezésben az igazgatóságok 508 dolgozója vesz részt. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.

Az elkövetkező 6 napban ismét jelentős csapadékok várhatók. A Dunántúlon 20-30 mm, a Duna-Tisza között 5-15 mm, a Tiszántúlon 15-30 mm területi csapadék­átlagokra lehet számítani, ami tovább növelheti a belvízzel elöntött területeket.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016. március 2.

Fel Fel