Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):125cm   Komárom(07:00):150cm   Esztergom(07:00):135cm   Budapest(07:00):192cm   Paks(07:00):89cm   Baja(06:00):225cm   Duna Mohács(07:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Vörösiszap tájékoztató (2010.XII.17.)    2010.12.17. 12:41
Vörösiszap tájékoztató (2010.XII.17.)

 

A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Az időjárási viszonyok, és az áradások, veszélyeztetik a víztesteket, hiszen vörösiszap által elöntött területről a szennyezőanyag bemosódhat. Ezért a Torna patakba kerülő vizek kezelése folyamatos és a befogadók mentén fokozott figyelés, és monitoring vizsgálatok folynak. A Torna-patakon a pH értéke ma reggel 8:00 órakor Devecsernél 8,08 volt, a vezetőképesség = 2730 ?S/cm "AVITAR - Egyes konténer Devecser Torna patak" telepítési helyszínen.
A 24 órás mérés alapján tegnap a víz pH értéke a Torna patakon 8,11 ? 8,51 között változott.
A Torna patak vize Karakónál világos barnás volt.
 
A mérési eredményekről óránként e-mail érkezik az OMIT részére. Amennyiben a pH 9,5 fölé emelkedik, a rendszer automatikusan riasztja az érdekelteket.
 
A tározó üzemeltetője a műveleti területen belül folyamatosan végzi a vízminőségi kárelhárítást. A MAL Zrt. vízminőség-kárelhárítási tevékenységét, a KÖDU-KÖVIZIG szakemberei naponta kétszer felügyelik, ilyenkor fokozottan ellenőrzik a pH értékeket, és az eredmények alapján a szükséges intézkedések megtételét.
 
A Torna-patak medréből, a vörösiszap lerakódás eltávolítása Devecser és Kolontár belterületi szakaszán megtörtént, a külterületi mederszakasz kotrási munkái előkészítés alatt vannak.
Jelenleg Mecsekérc Zrt. a külterületek kármentesítését végzi Kolontár térségében, a beavatkozási terveknek megfelelően.
 
A Marcal vize Karakónál, Bobánál és Kemeneshőgyésznél is halvány sárgás sárga színnel jellemezhető.
A NYUDU-KTVF által mért pH értékek ma reggel Karakónál 7,99, mind Bobánál mind Kemeneshőgyésznél 8,1 és 8,2 között volt. A Marcal színe Bobánál halvány barna-vöröses, Karakónál és Kemeneshőgyésznél pedig egyaránt halvány sárga-sárgás.
 
A tegnapi nap folyamán, a kárelhárítási beavatkozás keretében megkezdték az irtási munkákat a Boba-Szergény közötti meder szakaszon, a hullámterében lerakódott vörösiszap eltávolításának érdekében. Az irtás során kitermelt anyagok (iszappal szennyezett fák, bokrok, cserjék) az ideiglenesen kialakításra kerülő depóniákba lesznek elhelyezve, majd Ajkára szállítják azokat. A jelenlegi ütem által érintett települések védelmi bizottságai (Boba, Nemeskocs, Csögle, Celldömölk) tájékoztatást kaptak a megkezdett munkákról. Az irtási munkákat jelenleg a Boba vasúti híd (64+680 km) - Nagypirit közúti híd (63+488 km) közötti szakaszon végzik.
 
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából.
 

A Dunát továbbra sem éri nehézfém szennyezés, illetve a pH értéke sem növekedett a megengedett határérték fölé.

Fel Fel