Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):114cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(02:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató 2016.05.13    2016.05.13. 11:12

TÁJÉKOZTATÓ 05.13.

 

A Kárpát-medence időjárását egyre inkább a középpontjával Délnyugat-Európa felett örvénylő nagykiterjedésű ciklon alakítja.

Az elkövetkező időszakban többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg szakadozhat fel helyenként a felhőzet. Többfelé, több alkalommal várható eső, zápor, néhol zivatar. A nappali felmelegedés fokozatosan mérséklődik. Vasárnap délutántól csökken a csapadék mennyisége és előfordulása, főként délen és keleten lehet még csapadékra számítani; az északnyugati szelet nagy területen kísérik erős, néhol viharos széllökések; az áthaladó hidegfront hatására a legmagasabb nappali hőmérséklet 12-15°C körül valószínűsíthető.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az időjárási helyzet jellegéből adódóan a csapadék pontos mennyiségi és területi eloszlása nagy bizonytalansággal terhelt.

 

A hat napos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 16-42 mm, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 26-34 mm, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 24-40 mm, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 21-28 mm körüli csapadékra lehet számítani.

 

VÁRHATÓ HIDROLÓGIAI HELYZET

 A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a következő három napban több folyónk felső vízgyűjtő területén is jelentős csapadékra lehet számítani.

 Az előrejelzések szerint a következő időszakban a Fekete-Körös felső szakaszán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő, elérő vízszintek, a Duna felső szakaszán, a Rába felső szakaszán, a Túron, illetve a Fekete-Körös alsó szakaszán és a Kettős-Körösön pedig az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízszintek várhatók, a Duna és a Tisza, más szakaszain, valamint a mellékfolyóikon kisebb árhullámok levonulására, jellemzően enyhén emelkedő vízszintekre számíthatunk.

 Duna: A Duna felső szakaszán az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízszintek, a középső és alsó szakaszán pedig mintegy 2,5 m vízszintemelkedések várhatók.

 Rába: felső szakaszán az időszak végére az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízszintek, a középső és alsó szakaszán pedig közepes mederteltséggel, enyhén emelkedő vízszintek várhatók

 Tisza: A folyó felső szakaszán a jelenlegi alacsony mederteltség, a középső szakaszán pedig a jelenlegi közepes mederteltségek után kisebb vízszintemelkedések várhatók, alsó szakaszán stagnáló vízszintekre számíthatunk.

 Túr: az időszak végére az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízszintek várhatók;

 Körösök: Sebes-, Fehér- és Hármas-Körösön a jelenlegi közepes mederteltségek után kisebb vízszintemelkedések várhatók;

Fekete-Körös felső szakaszán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő, elérő vízszintek, Fekete-Körös alsó szakaszán és a Kettős-Körösön pedig az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízszintek várhatók.

 

Az árhullámok fogadására a vízügyi szervezetek felkészültek, illetve az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik. Amennyiben szükséges, a fokozatoknak megfelelő őri és figyelőszolgálatokat felállítják.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2016.05.13

Fel Fel