Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(04:00):205cm   Komárom(05:00):226cm   Esztergom(05:00):207cm   Budapest(05:00):278cm   Paks(05:00):199cm   Baja(04:00):349cm   Duna Mohács(05:00):368cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
KÖZLEMÉNY a Tiszai szennyezésről    2016.09.19. 08:03

KÖZLEMÉNY a Tiszai szennyezésről

Országos Vízügyi Főigazgatóság

2016. szeptember 15-én több országos és helyi médiumban megjelent, hogy a Tisza folyóba Záhony térségében nagy mennyiségű, kommunális eredetű tisztítatlan szennyvíz került, melynek eredete nem ismert. Vastag, barna habzást, illetve nagyon szennyezett vizet észleltek. Erről a  tényről bejelentés sem  a területileg illetékes igazgatóságra, sem a hatósághoz nem érkezett és az igazgatóság járőr szolgálata sem észlelte az eseményt.

A helyszíni szemle 2016. szeptember 16-án 10 órakor kezdődött el a Tisza folyón Aranyosapátinál és Záhonyig tartott. A szemle alkalmával a folyó mindkét partján és a folyó vízfelszínén ? az alacsony vízállás miatt - motorcsónakkal végeztek megfigyelést a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság felső-szabolcsi Szakaszmérnökségének és a folyamos Szakaszmérnökség szakemberei a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízügyi hatóságának képviselőivel együtt.

A helyszínen a szakemberek megvizsgálták és fotóval dokumentálták az érintett szakasz tisztított szennyvíz bevezetéseit is (Záhony és Mezőladány szennyvíz tisztítótelepek), mely során rendellenes kibocsátást nem tapasztaltak. A folyó felszínén foltokban úszó és a parton kirakódott hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződését természetes (szerves) eredetűnek minősítették. A jelenség megegyezik a korábbi évek hasonló időszakában, tartósan alacsony vízállás esetén tapasztaltalt jelenségekkel. Szennyezésre utaló jelet nem észleltek. A fentiekből kifolyólag vízminőségvédelmi készültség elrendelését nem tartották indokoltnak.

 

Budapest, 2016. szeptember 18. Országos Vízügyi Főigazgatóság

Fel Fel