Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):114cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(02:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki irányító Törzs 02.08.    2017.02.08. 12:29

Országos Műszaki irányító Törzs 02.08.

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban mindenhol visszatérnek az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre inkább csak a Tisza vízgyűjtőjének keleti, északkeleti részein, azaz a határainkon túli, magasabban fekvő területeken lehet számítani. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek többnyire továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken a nappali hőmérséklet is a negatív tartományban marad.

Számottevő csapadék nem várható, kisebb mennyiségekre (területi átlagban többnyire 5 mm alatti) a Tisza vízrendszerén lehet az elkövetkező két napban számítani, majd ott is csökken a csapadékhajlam.

Jégvédekezés

Duna

Az enyhülés miatt a Duna hazai szakaszain a jég szinte teljesen eltűnt, inkább már csak a mellékfolyók feltört állójeges szakaszairól beúszó jégtáblák észlelhetőek.

Tisza

Az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Vásárosnamény felett többnyire jégmentes, alatta Záhonyig erősen zajló, Záhonytól pedig nagyrészt állójeges szakaszok találhatóak. A kialakult jégtorlasz fokozatosan lefelé sodródik, Záhony vízállását közel 2 méterrel emelte meg.

A kialakult helyzetre való tekintettel a Tiszadobi állomáshelyen lévő Jégvirág I és Jégvirág X jégtörő hajópár megkezdte a folyosó nyitását Tiszadob és a Tiszalöki vízlépcső alatti folyószakaszon. A megnyitott folyosókat folyamatosan fent kell tartani, annak érdekében, hogy a jég a későbbiekben könnyen mozgatható legyen és a duzzasztómű alatti folyószakaszon jégtorlasz ne alakuljon ki.

Rába

A tegnapi nap folyamán a Rábán is kialakult egy torlódás Rábahídvég és Püspökmolnári között. A Rábán érkező kisebb árhullám által megemelt jégtáblák ezen a kanyargós szakaszon nem tudtak továbbúszni, torlódás alakult ki, amely tovább emelte a vízszinteket. A kialakult vízszint, illetve az azon érkező jégtáblák megközelítették a rábahídvégi híd alsó élét. Hasonló jelenségre lehetett számítani a püspökmolnári vasúti, illetve a Rumi közúti híd esetében.

A vízügyi szakemberek egész éjjel kint voltak ideiglenes vízmércéket, és figyelőszolgálatot állítottak fel. Felvették a kapcsolatot a hidakat kezelő közúti és vasúti szakemberekkel. Közösen felkészültek arra, hogy amennyiben a vízszint tovább emelkedik és eléri a hidak alját, akkor leterhelik azokat.

Az éjszaka folyamán a torlódás lejjebb csúszott olyan nyílt ártéri területekre, ahol elegendő hely van a jégtáblák kár nélküli szétterülésére. A vízszintek közel 1 métert leapadtak, a hidakat veszélyeztető jégzajlás lecsökkent. A tartópillérek ellenőrzését a szakemberek elvégzik. A jelenség következtében rövid ideig megemelkedett vízszintek megközelítették a település széli házakat, ezért a település kérésére a vízügyi szolgálat 5000 homokzsákot biztosított azok bevédésére.

 

Árvíz

A vízszintemelkedések következtében a Túron, és (a jégtorlasz okozta visszaduzzasztás hatására) a Tiszán Záhonynál a II. fokú szintet nagy mértékben meghaladó vízállások alakultak ki. A Tiszán Tivadar és Vásárosnamény között, a Zagyva-Tarna vízrendszerén, I fok feletti értékeket észlelnek.

Az előrejelzések szerint a Tiszán Vásárosnaménynál a tegnap délutáni tetőzést követően lassú apadás várható. Lejjebb a II. fokú értékeket jelentősen meghaladó, egyes helyeken a III. fokú szinteket megközelítő vízállások valószínűsíthetők. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén I. fok közeli vízállások várhatóak. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind a mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

Magyarországon jelenleg ~592 km-en van elrendelve I. fokú árvízvédelmi készültség. Érintett vízfolyások Felső-Tisza, Bodrog, Túr, Szamos, Kraszna, Zagyva és Tarna.

II fokú árvízvédelmi készültség ~122 km-en van elrendelve.

Érintett vízfolyások: Tisza, Zagyva

 

Belvíz

 

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén 33 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 13 szakaszon II. fokú, 20 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A legfrissebb adatok szerint a belvízzel elöntött terület nagysága 38 880 ha, ebből 20 810 ha vetés-szántó. 116 db szivattyútelep 3,9 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 316 fő vett részt.

A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a szerdai hidegfront hatására éjszaka lefagynak az elöntések.

 

OMIT, 2017. február 8.

 

Fel Fel