Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(08:00):241cm   Komárom(09:00):249cm   Esztergom(09:00):225cm   Budapest(09:00):295cm   Paks(09:00):222cm   Baja(08:00):365cm   Duna Mohács(09:00):382cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs- Tájékoztató 2...    2017.02.09. 20:44

Országos Műszaki Irányító Törzs

Tájékoztató 2017.02.09.

Hidrometeorológia

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban szinte mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre inkább csak a Tisza keleti, északkeleti, határainkon túli, magasabban fekvő területeken lehet számítani. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek többnyire továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken várhatóan a nappali hőmérséklet is a negatív tartományban marad. Az elmúlt napon területi átlagban számottevő csapadék egyik vízgyűjtőn sem hullott, a legfrissebb előrejelzések alapján tartósan csapadékmentes időjárás várható.

Jég

Duna

Az enyhülés miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Tisza

Az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Vásárosnaményig és alatta, a 638 fkm-ig jórészt jégmentes, az ez alatti szakaszon (Záhony környezetében) csaknem 20 km hosszúságban torlódott állójeget jelentettek, a nappali órában ez a jégtorlasz kettévált és két kb 10 km hosszú jégtorlasz alakult ki.

Rába

2017. február 7-én a Rábán Rábahídvég és Püspökmolnári között is kialakult torlódás. A Rábán érkező árhullám által megemelt jégtáblák ezen a kanyargós szakaszon nem tudtak továbbúszni, torlódás alakult ki, amely jelentősen megemelte a vízszintet. A kialakult vízszint, illetve az azon érkező jégtáblák megközelítették a rábahídvégi híd alsó élét. A Csákánydoroszló és Körmend között kialakult 1,5 km hosszúságú torlódás kisebb part menti elöntéseket okozott. Az érintett szakaszokon a vízügyi szakemberek ideiglenes vízmércéket, és éjszakai figyelőszolgálatot állítottak fel. A területileg illetékes Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felvette a kapcsolatot a hidakat kezelő közúti és vasúti szakemberekkel.

Árvíz

A Tisza Záhony alatti szakaszain  feltorlódott jég duzzasztó hatására a Záhony térségében az elmúlt órákban lassan tovább emelkedtek a vízszintek. A tegnap 18 órakor észlelt 694 cm-es érték után 22 órára a III. fokú készültségi szintet jelentő 700 cm fölé emelkedett a víz. Azt követően újabb, szinte folyamatos emelkedés volt észlelhető, melyek eredményeként ma 13 órakor 727 cm-t észleltek. A Záhonynál valaha mért eddigi maximális érték 758 cm. A Tisza Záhony ? Tokaj közötti szakaszain a II. fokú készültségi szintek körüli, lejjebb, Tiszalöktől kezdődően pedig az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások valószínűsíthetőek. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén I. fok közeli vízállások várhatóak. Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind annak mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet. A Tiszán Vásárosnaménynál, Dombrád és Tiszabercel között, valamint Tiszapalkonyánál, és a Zagyva-Tarna vízrendszerén, I fok feletti értékeket észlelnek.

Magyarországon jelenleg 647 km-en van elrendelve I. fokú árvízvédelmi készültség. Érintett vízfolyások: Felső-Tisza, Szamos, Kraszna, Bodrog, Tarna, Túr és a Zagyva.III. fokú árvízvédelmi készültség 28 km-en van elrendelve. Éríntett vízfolyás: Felső-Tisza.

Belvíz

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén 35 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 14 szakaszon II. fokú, 21 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 41 700 ha, ebből 22 506 ha vetés-szántó. 134 db szivattyútelep és 14 db mobilszivattyú, összesen 5,2 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 355 fő vett részt. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a hidegfront hatására éjszakánként lefagynak az elöntések.

 

OMIT, 2017. február 9.

Fel Fel