Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):125cm   Komárom(23:00):131cm   Esztergom(23:00):109cm   Budapest(23:00):173cm   Paks(23:00):64cm   Baja(23:00):198cm   Duna Mohács(23:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Országos Műszaki Irányító Törzs 02.13.    2017.02.13. 12:34

Országos Műszaki Irányító Törzs 02.13.

 

Hidrometeorológiai előrejelzés

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban enyhén erősödő melegedésre lehet számítani mind a nappali, mind az éjszakai időszakban a vízgyűjtőkön, de egyelőre továbbra is maradnak az éjszakai fagyok. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet.  Említésre méltó mennyiségű csapadék gyakorlatilag sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.

Jeges árhullám

A korábbi napok enyhe időjárása miatt a Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, alatta Tiszalökig 10-30%-os jégzajlást észleltek, a tegnap még a tiszanagyfalui kanyarban beékelődött jégtorlasz az elmúlt 12 órában tovább csúszott lefelé a folyón és áthaladt a tiszalöki erőműn. Ez alatt váltakozva jégmentes, zajló illetve álló jéggel (jelenleg már csak a Tisza-tó és Tiszaug térségéből jelentettek állójeget) borított szakaszok találhatóak a folyón, de mindenhol gyengülnek a jégjelenségek.

A Felső-Tiszán a vízállások alakulását jelentős mértékben a jég határozta meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál február 9-én a III. fokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, a valaha mért maximális értéket (758 cm) időnként mintegy 30 cm-re megközelítő vízállások alakultak ki. A torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvényre gyakorolt nyomás is csökkent, a vízszint rohamos csökkenésnek indult, s a vízszintcsökkenés azóta is folyamatos. Záhony alatt a jégjelenségek hatására Dombrádon február 10-én este 9 órakor tetőzött az árhullám, tegnap estére az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízállás. Lejjebb, Tiszabercelen február 11-én délután 4 órakor 811 cm-rel, vagyis 11 cm-rel a III. fok szintje fölött, Tokajnál pedig 23 órakor 750 cm-rel a II. fok (700 cm, III. fok 800 cm) szintjét meghaladó vízállással tetőzött a folyó. Tiszalök-alsón a legmagasabb vízállást tegnap 22 órakor észlelték, azóta 4 cm-t apadt a vízszint, az árhullám jelenleg Tiszadob térségében tetőzik. Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél jelenleg az I. fok szintje feletti vízállásokat mérnek, akárcsak a Bodrogon Felsőbereckinél és Sárospataknál. A Túron, a Szamoson, a Krasznán, a Körösök vízrendszerén és a Maroson is tovább folytatódott az apadás, fokozat alatti vízállásokat észlelnek.

Az előrejelzések szerint a jégtorlasz tiszalöki erőművön történő áthaladtával Tiszalökig további lassú apadás várható. Lejjebb, Tiszadob és Tiszakeszi között a mai napon várhatóak a tetőző vízszintek kialakulása. A Tisza-tótól kezdődő szakaszokon az I. fokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Bodrog vízrendszerén levonuló árhullám Felsőbereckinél várhatóan a mai nap folyamán tetőzik, Sárospataknál még további néhány cm-es vízszintemelkedéseket okozhat. Továbbra is figyelembe kell venni, hogy csökkenő mértékben ugyan, de a Tiszán és annak mellékfolyóin levonuló árhullámokat jelentősen befolyásoló jégjelenségek hatására hosszabb-rövidebb időre lokálisan további kisebb-nagyobb vízszintemelkedések, illetve csökkenések is kialakulhatnak.

Magyarországon összesen 550 km-en van érvényben árvízvédelmi készültség. 372 km-en I. fok, érintett vízfolyások: Tisza, Keleti-főcsatorna, Lónyay főcsatorna, Bodrog. 32 km-en II. fok, érintett vízfolyás: Tisza, és 146 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve, érintett vízfolyás: Tisza, Sajó, Bodrog.

Belvíz

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 38 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 17 szakaszon II. fokú, 21 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 38 156 ha, ebből 21 244 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. 122 db szivattyútelep és 14 db mobil szivattyú, összesen 3,8 millió m3 belvizet emelt át, a védekezésben 384 fő vett részt.

A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából kedvező az időjárás - éjszakai fagyok, nappali felmelegedés -, mely elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

 

 

OMIT, 2017. február 13.

Fel Fel