Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):194cm   Komárom(02:00):198cm   Esztergom(02:00):178cm   Budapest(02:00):255cm   Paks(02:00):166cm   Baja(02:00):317cm   Duna Mohács(02:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Hidrológiai tájékoztató    2011.01.04. 13:44

 

Hidrológiai tájékoztató
2011.01.04. 08:00
Időjárási helyzet és előrejelzés:
Szerdáig erősödik a lehűlés, éjszakánként helyenként -10 fok közelébe hűl a levegő, és a fagyos idő napközben is marad. A hét második felében erőteljes enyhülés kezdődik, egyúttal nő a csapadékhajlam, és a havazást egyre többfelé eső váltja fel, de ónos esőre is számítani kell.
Ma általában borús, párás, helyenként tartósan ködös idő lesz, néhány órára inkább csak a Dunántúlon, azon belül is elsősorban északnyugaton süthet ki a nap. Kisebb havazás, hószállingózás főként keleten és északon valószínű, de egy-egy hózápor a Dunántúlon sem kizárt. A délire, délkeletire forduló szél általában mérsékelt lesz, keleten, északkeleten gyenge marad. A Kisalföldön egy-egy élénk széllökés előfordulhat. A levegő csupán -6, -1 fok közé melegszik, a tartósan ködös körzetekben azonban ennél hidegebb lesz.
Holnap többnyire borult, párás, ködös időre van kilátás, csak kisebb körzetekben, elsősorban nyugaton, északnyugaton bújhat elő némi időre a nap. Helyenként fordul elő hószállingózás. Általában gyenge, mérsékelt marad, a Kisalföldön időnként megélénkül a délkeleti szél. Kora délután -7, -2 fok várható.
 
Csapadék: az elmúlt 24 óra alatt az ország területén nem esett csapadék.
 
 
 
Hó helyzet
A Duna vízgyűjtőjén a tegnapi adatok alapján a nagymarosi szelvény felett 7,324 km3 , a Tisza szegedi szelvény felett 2,435 km3, a Dráva őrtilosi szelvény felett pedig 1,74 km3 a teljes vízgyűjtőn felhalmozódott hó mennyisége.
 
Vízjárási helyzet
A Tisza előző árhulláma három napja az Alsó-Tiszán is tetőzött. A karácsonyi csapadék és hóolvadás következtében elindult utóárhullám a Krasznán és a Sajón II. fokú készültségi szint felett, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Kettős-Körösön I. fok felett, más mellékfolyókon készültségi szint alatt vonult le. Ez az árhullám a Tiszán tegnap Kiskörénél tetőzött 801 cm-el, a III. fokú készültségi szintet meghaladva. Lejjebb a Közép-Tiszán már csak gyenge áradás várható, Kisköre-Szolnok között III. fok fölötti vízállásokkal.
A Körösök apadnak. Szarvasnál 2-án a vízállás-regisztráló hibája miatt ugrásszerű csökkenés mutatkozott, de a mai napi vízállások már valósak. A vízszint itt a II. fokú készültségi szint (700 cm) feletti. Az apadás a következő napokban folytatódni fog, a vízállás a hétvégére II. fok alá süllyedhet. A védelmi szakaszra mértékadó csongrádi vízmércénél a közeledő tiszai árhullám valószínűleg már nem okoz újabb áradást (legfeljebb az apadás állhat meg egy időre), de a vízszint a hét végéig még a II. fokú készültségi szint fölött maradhat.
A Maros középső és alsó szakaszán, valamint a Küküllőkön tegnap kisebb vízszintemelkedéseket lehetett megfigyelni, hóolvadás miatt. Az apadás ma Makónál is áradóba fordult. Jelentősebb áradás nem várható, a vízállás továbbra is a készültségi szint (400 cm) alatt marad.
Az Alsó-Tisza - a Szilveszterről Újév napjára áthúzódó tetőzéseket (Csongrádnál 795 cm, Mindszentnél 803 cm, Szegednél 733 cm) követően - apad. A Tisza középső szakaszáról érkező újabb árhullám miatt a vízszint csökkenése a hét közepéig átmenetileg mérséklődhet, egy-két napra meg is állhat, majd a hét végén valószínűleg erősödik az apadás. Az alsó-tiszai védelmi szakaszokra mértékadó vízállások a hét végéig a jelenlegi készültségi szint tartományában (Mindszent II. fok, Szeged I. fok) lesznek. 
Folyóinkon a tartós hideg miatt a következő napokban a jégképződés erősödésére lehet számítani, ami a jelenlegi magas vízállás mellett az árvízi kockázatot jelentősen növeli.
Vízfolyásaink jéghelyzete
A Tisza középső szakaszán parti jeget és 10-20 %-os jégzajlást jelentettek. Az elkövetkezendő napokban jégzajlás kismértékű erősödésével kell számolni. A jég vastagsága a tegnapi jelentések szerint 2-8 cm. A Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég.
 
Hidrológiai Szakcsoport
Fel Fel