Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):187cm   Komárom(06:00):201cm   Esztergom(06:00):179cm   Budapest(07:00):250cm   Paks(07:00):167cm   Baja(06:00):317cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Tájékoztató 12....    2017.12.18. 13:38

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

Tájékoztató 12.18.

 

 

HIDROLÓGIA

A Kárpát-medence fölött magassági hidegteknő helyezkedik el, amely lassan halad kelet felé. Ennek következményeként északnyugat felől kissé szárazabb és egyre hidegebb levegő áramlik térségünk felé.

A Felső-Tisza vízgyűjtő Kárpátaljai területén csütörtöktől erős ciklonális csapadéktevékenység alakult ki. Ennek hatására döntően pénteken (kisebb mértékben szombaton) jelentős nagyságú csapadékösszegeket regisztráltak a mérőállomások. Átlagosan 50 mm eső hullott, az elmúlt két nap alatt lokálisan azonban kiemelkedő csapadékok jelentkeztek Ökörmezőn (110 mm) és Királymezőn (103 mm). A lefolyó vízmennyiséget növelte a magasabb hegyekben lévő hóban tárolt víz olvadása és lefolyása.

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján (az elmúlt heti olvadás ellenére), az időszakos átlaghoz képest továbbra is jelentős nagyságú a hóvízkészlet a Tisza Tokaj feletti vízgyűjtőjén és a következő 6 napon ennek fokozatos gyarapodása valószínű.

A következő napokban a Tiszán és mellékfolyói vízgyűjtőjén említésre méltó mennyiségű folyékony halmazállapotú csapadék nem valószínű, a hőmérséklet döntően fagypont alatt várható.

 

 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 

Az országban jelenleg 3 vízügyi igazgatóság területén van 592 km hosszon árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből 362 km hosszon I. fokú, 230 km hosszon II: fokú.

Érintett vízfolyások: Batár patak, Bodrog, Fekete-Körös, Kraszna, Lónyay főcsatorna, Palád patak, Ronyva patak, Sár-Éger főcsatorna, Szamos, Tisza, Túr.

 

A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el munkatársaink, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

 

A Túron levonuló árhullám Garbolcnál tegnap az esti órákban tetőzött a II. fokú készültségi szintet (400 cm) meghaladó 425 cm-es vízállással, ezt lassú apadás követi.

A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, Csengernél tegnap délelőtt tetőzött a folyó jóval a készültségi szintek alatt. A Kraszna árhulláma várhatóan a mai napon tetőzik Ágerdőmajornál, az I. fokú készültségi szintet megközelítő vízállással.

A Bodrog hosszan tartó áradásba kezdett, elnyúló tetőzése Felsőbereckinél kevéssel a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint felett várható a hét közepén, Sárospataknál várhatóan csütörtök-pénteken tetőzik a folyó, megközelítve a III. készültségi szintet.

A Tiszán érkező árhullám Tiszabecsnél a II. fokú készültségi szintet (400 cm) meghaladó 452 cm-es vízállással tegnap este 22 órakor tetőzött, Tivadarnál a tetőzés a mai napon várható a III. fokú készültségi szintet megközelítő vízállással. A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés a II. fokú készültségi szint felett várható, míg a Tisza középső szakaszán az I. fokú készültségi szint környékén, azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.

 

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg.
Jelentősebb vízszint-emelkedés a Fekete-Körösön jelentkezett, tetőzése Antnál a mai napon várható az I. fokú készültségi szintet meghaladó vízállással. A Hármas-Körös alsó szakaszán szintén az I. fokú készültségi szintek meghaladására kell számítani a Tiszán levonuló árhullám visszaduzzasztó hatása miatt.

 

BELVÍZVÉDELEM

Jelenleg 7 Vízügyi Igazgatóság területén 34 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből 19 szakaszon I. fok, 15 szakaszon pedig II. fok van érvényben. A 166 db szivattyútelep van készültségben. A tegnapi napon a belvízzel elöntött területek nagysága 10900 ha volt, ebből 5040 ha vetés/szántó. 5 millió m3 belvizet emeltek át. A védekezésben 183 fő vett részt.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2017. december 18.

 

                                                                   

Fel Fel