Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(06:00):210cm   Komárom(07:00):201cm   Esztergom(07:00):180cm   Budapest(07:00):244cm   Paks(07:00):149cm   Baja(06:00):304cm   Duna Mohács(07:00):326cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
OMIT Közlemény 2018.08.24.    2018.08.24. 12:29

 

ORSZÁGOS MŰSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS

OMIT Közlemény 2018.08.24.

 

 

Hidrometeorológiai előrejelzés:

A Dunán Budapestnél augusztus 24-én reggel 72 cm-es vízállást mértek, ami 21 cm-rel múlja felül az LKV 2003-as, 51 cm-es értékét. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a Duna lefolyásképződés szempontjából meghatározó vízgyűjtőin, elsősorban az Inn és a Traun-Enns vízrendszerén, pénteken és szombaton területi átlagban is számottevő mennyiségű (összesen mintegy csapadék 35-45 mm) várható, amely következményeként számottevő (Nagybajcsnál mintegy 2 méteres) vízszintemelkedés alakulhat ki.

 

 

A Dunán az elmúlt 24 órában ismét több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízállás (LKV): Dunaújváros, Dunaföldvár, Paks, Dombori, Baja.

A bajai vízmércén ma reggel 7 órakor 48 cm volt a vízállás. Ezzel az értékkel megdőlt a 2003. augusztus 31-én és szeptember 1-jén rögzített 51 cm-es rekord.

Érdekesség, hogy a bajai vízmérce vonatkozásában az elmúlt 30 év legalacsonyabb augusztusi vízállásainak átlagértéke 193 cm, azaz közel másfél méterrel magasabb a mostaninál.

 

Aktuális helyzet

A megfelelő vízpótlás érdekében a múlt héten megkezdődött az ideiglenes szivattyúk telepítése, amelyek azóta folyamatosan, éjjel-nappal pótolják a vizet az Ráckevei-Soroksári Duna-ágban. A telepítés során összesen már 11 db mobil szivattyú kiépítése történt meg, a beavatkozáshoz különböző vízügyi igazgatóságok területéről rendelt át kollégákat és gépeket az OMIT vezetése. A megfelelő vízminőségi állapot fenntartása érdekében újabb ideiglenes vízpótló szivattyúk telepítésére került sor ma éjjel Tassnál. Itt (I. helyszín: Dunából – Soroksári I. csatornába, II helyszín: Soroksári I. csatornából –  RSD-be) az átemeléshez szükséges szivattyúegységek kiépítése és telepítése megtörtént, a folyamatos üzemelés ma elkezdődik.

Vízminőség

Az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és magas vízhőmérséklet együttesen kedvezőtlen a víz minősége szempontjából, mert oxigénhiányos állapot alakulhat ki elsősorban az RSD középső szakaszán. Az esetleges vízminőség-romlás előjelzése céljából egy kiterjedt, speciális rendszert üzemeltetünk, amely hét jellemző helyen vizsgálja a kritikus vízminőségi paramétereket. Összesen 5 helyen, Dunaharasztiban, Tass Rózsa-szigetnél, Molnár-szigetnél (itt 2 db üzemel) és a Szigethalmi hídnál levegőztető rendszereket kerültek telepítésre.

Ezeket az ország egész területéről érkezett vízügyes szakemberek az oxigénhiány kialakulásának megelőzése céljából üzemeltetik. A folyamatos vízpótlás, a levegőztetés egyidejű csökkentése együttesen megelőzik a további vízminőség-romlást.

A következő napokban kisebb vízszintemelkedés várható, de ennek mértéke nem éri el az átlagos középvízszintet sem. Arra azonban lehetőséget teremt, hogy néhány napig több vizet kormányozzunk a Rác-Soroksári Duna-ágba. Az előrejelzések szerint azonban szerdától ismét apadással kell számolni. Ahhoz, hogy a Duna-ág megfelelő vízminőségi állapotát biztosítsuk, tartalékot kell képezni. Tovább kell javítani a vízminőségi mutatókat, hogy egy esetleges újabb kisvizes állapotban ne tudjanak a meghatározó értékek a kritikus határ alá süllyedni. Ennek érdekében az ideiglenes szivattyúkkal a vízpótlást, és a levegőztetést az OMIT továbbra is fenntartja.

 

Fel Fel