Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(05:00):205cm   Komárom(05:00):199cm   Esztergom(06:00):179cm   Budapest(06:00):243cm   Paks(06:00):149cm   Baja(05:00):304cm   Duna Mohács(06:00):327cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató árhullámról 2019.06.05    2019.06.05. 15:32

TÁJÉKOZTATÓ

ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

 

Az országban jelenleg 669,7 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna bajor és osztrák szakaszán észlelt, a hirtelen hóolvadásból keletkező vízszintemelkedés a hazai szakaszon nagyobb mértékben jelentkezik, így Budapesten csütörtök délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. A Tisza magas vízállása miatt a szegedi Huszár Mátyás rakpart továbbra is le van zárva.

 DUNA:

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a meleg időjárás következtében az elmúlt napokban hóolvadás indult meg, így bár számottevő csapadék nem volt és a legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint továbbra sem várható, az összegyülekezett olvadékvíz hatására a Duna országhatár feletti szakaszán a vízszint kismértékű (néhány deciméteres) emelkedés volt tapasztalható. A Duna bajor és osztrák szakaszán észlelt, a hirtelen hóolvadásból keletkező vízszintemelkedés a hazai szakaszon nagyobb mértékben jelentkezik, így Budapesten csütörtök délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. Budapestnél a ma déli vízállás 451 cm volt, ami 137 cm vízszintcsökkenést jelent a múlt szombati tetőző szinthez (588 cm) képest. A 400 cm-es szint alulmúlása a fentieknek köszönhetően így jövő hét keddre tolódik.

 TISZA:

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében jár. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Zagyván, a Berettyón, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások. A Tisza vízgyűjtőjének felső részein néhány napig még folytatódik a csapadékos időjárás, de számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin valószínű. Ennek hatására a Körösök vízrendszerén újabb árhullám levonulására van kilátás, de a tetőző szintek jelentősen elmaradnak a jelenleg mértektől, sehol sem közelítik meg az I. árvízvédelmi fokozathoz tartozó szinteket.

Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, Szegednél a folyó a rakpart szintje (560 cm) felett van.

 

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 5.

 

Fel Fel