Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):114cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(02:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Tájékoztató árhullámról 2019.06.08    2019.06.08. 15:41

                                                                   TÁJÉKOZTATÓ                                  

                                                    ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

Az országban jelenleg 300 km-en van árvízvédelmi készültség elrendelve. A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin bekövetkezett hóolvadás miatt a folyó országhatár feletti szakaszán, és mellékfolyóin a vízszint hosszan elnyúló emelkedése volt tapasztalható. A Duna hazai szakaszának vízjárására azonban rövidtávon hatással lesz a korábban a szlovák vízügyi szervezettel egyeztetett, és ma hajnalban végrehajtott vízvisszatartás. Az intézkedés eredményeként kialakult vízszintcsökkenés várhatóan az esti órákban éri el Budapestet. A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Tiszaug térségében jár, fokozat elérése nem várható.


DUNA:
 

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin az elmúlt időszak meleg időjárásának következtében jelentős hókészlet olvadt el. Ennek hatására a Duna országhatár feletti szakaszán, és mellékfolyóin a vízszint hosszan elnyúló emelkedése volt tapasztalható. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint számottevő csapadékmennyiség a Duna felső vízgyűjtőin nem várható. A Duna hazai szakaszának vízjárására rövidtávon hatással lesz a korábban a szlovák vízügyi szervezettel egyeztetett, és ma hajnalban végrehajtott vízvisszatartás. Az intézkedés eredményeként kialakult vízszintcsökkenés várhatóan az esti órákban éri el Budapestet. A Duna budapesti vízállása 477 cm volt ma délelőtt 11 órakor, a 400 cm-es szint alá várhatóan jövő héten a kedd délelőtti órákban apad a vízszint.

 

TISZA:


 A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Tiszaug térségében jár, fokozat elérése nem várható. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A tiszai mellékfolyók közül a Berettyón, és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az I. fokú szintek feletti vízállások. A következő időszakban a Tisza vízgyűjtőjén számottevő csapadékmennyiség nem várható.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2019. június 8.

 

Fel Fel