Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(12:00):190cm   Komárom(14:00):198cm   Esztergom(14:00):188cm   Budapest(12:00):257cm   Paks(14:00):167cm   Baja(14:00):318cm   Duna Mohács(14:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
TÁJÉKOZTATÓ - Országos Vízügyi Főigazgatóság    2020.10.16. 11:46
TÁJÉKOZTATÓ - Országos Vízügyi Főigazgatóság

TÁJÉKOZTATÓ - Országos Vízügyi Főigazgatóság

2020. október 16.

Az elmúlt napokban hazánk területén, illetve határainkon kívül sokfelé hullott jelentős mennyiségű eső. A legtöbb csapadék a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén hullott. A lehullott igen nagymennyiségű eső hatására heves vízszintemelkedések alakultak ki a Sajón, a Bódván, a Hernádon és az Ipolyon is.

A következő 36 órában főképp a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén lehet területi átlagban is számottevő eső, amelynek mennyisége az alacsonyabb területeken 5-10, a magasabb hegyvidéken 10-20 mm között valószínű, de - lokálisan - nem zárható ki ennél nagyobb érték sem. A korábban lehullott hó ma valószínűleg a magasabb hegyvidéki területeken is elolvad. Ezt követően várhatóan szárazabb időszak következik.

 

A Sajón Sajópüspökinél a tegnap reggeli 390 cm-es tetőzést követően ma reggel 8 vízállást mértek, tehát egy nap alatt közel fél métert apadt a folyó. Lejjebb, Sajószentpéternél is bekövetkezett a tetőzés az éjszaka folyamán a 2010-es rekordot (406 cm) megközelítő 401 cm-es vízállással, azóta megkezdődött az apadás, ma reggel 8 órakor 391 cm-es vízállást mértek. Felsőzsolcánál az elmúlt napon tovább folytatódott az áradás, éjszaka a vízszint meghaladta a II. fok szintjét, ma reggel 8 órakor 382 cm-es vízállást mértek, a tetőzés ma este várható a III. fokú szint körüli vízállással. A már lehullott és várható eső a folyó felső szakaszán újabb vízszintemelkedéseket okozhat, de ez már nagy valószínűséggel csak az apadás ütemét lassítja majd.

A Hernád Hidasnémetinél tegnap este 400 cm-es vízállással tetőzött, azóta gyorsuló ütemben apad, reggel 7 órakor 370 cm-es vízállást mértek. Gesztelynél ma reggel 6 órakor 257 cm-es vízállást mértek, a tetőzés a holnapi nap folyamán várható 410 cm körüli vízállással. Gesztely és Ócsanálos között a vízügyes szakemberek tegnap a hajnali órákban megkezdték egy 1600 m hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák. A munkálatok egész éjjel folytatódtak és a mai napon befejeződnek majd, hiszen a gesztelyi tetőzés holnap a nap első felében várható.

A Bódván Hídvégardónál a tegnap reggel 6 órakor 251 cm-es vízállással bekövetkezett tetőzést követően ma reggel 8 órakor 214 cm-es vízállást mértek. Szendrőnél a ma reggel 8 órás 209 cm-es vízállással már tetőzés közelében van a folyó, már csak csekély vízszintemelkedés várható.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál a tegnap 12 órakor bekövetkezett 374 cm-es tetőzés óta ütemes apadás tapasztalható, ma reggel 8 órakor 335 cm-es vízállást mértek. A tegnapi napon a lenti  szakaszokon is végig tetőzött a folyó az I. fokú készültségi szinteket el nem érő vízállásokkal.

Az önkormányzatok is segítséget kértek az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól. A Sajóecseg-Boldva bekötő út és a környező telephelyek védelme érdekében ideiglenes védmű kiépítéséhez szükséges védekezési anyagot szállítottak (1000 db homokzsák és 100 db fáklya) ki a vízügyes szakemberek illetve a Hernád folyónál Aszaló település árvízi biztonságának szavatolása érdekében a Vízügyi Igazgatóság 1 db erőgépet biztosított személyzettel együtt, mely a Bársonyos csatorna jobb parti depóniájának magasítását végezte.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei a védekezésre felkészültek, továbbra is éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén. Ha szükséges, azonnali műszaki segítséget nyújtanak a védekező önkormányzatoknak.

További információk, így előrejelzési grafikonok a www.hydroinfo.hu oldalon találhatóak.

Fel Fel