Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):191cm   Komárom(21:00):194cm   Esztergom(21:00):181cm   Budapest(21:00):256cm   Paks(21:00):166cm   Baja(21:00):317cm   Duna Mohács(21:00):335cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2021.01.05    2021.01.05. 11:44

Mindent megtesznek a szakemberek, hogy az eső se vihessen olajszennyeződést Szigetszentmiklósról a Duna vizébe

 

Budapest, 2021.01.05. – Bár az időjárás-előrejelzés szerint nem várható csapadék Szigetszentmiklós környékén, a vízügyes szakemberek a csatorna fenntartásáért felelős szervezetekkel karöltve számos óvintézkedést tettek annak érdekében, hogy egy esetleges esőzés miatt se juthasson szennyeződés a Ráckevei-(Soroksári-)Dunába. A munkálatok alakulását Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a helyszínen ellenőrizte.

Mint ismeretes, 2020. december 30-án Szigetszentmiklóson, a Tebe sor csapadékvíz-elvezető csatornájának torkolatánál ismét olajszerű anyagot észleltek a vízügy munkatársai. Az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a szennyeződés az élővízbe nem jutott ki. A csatornát azóta is folyamatosan figyelik.

Mivel a korábbi időjárás-előrejelzés csapadékot valószínűsített, ami kimoshatta volna a csatornában még előforduló olajat, szakembereink számos óvintézkedést tettek.

A Tebe sor végén lévő kifolyó elé homokzsákokból kisebb tárolóteret és többszörös szűrőrendszert alakítottak ki, illetve megmagasították a homokzsákokat, ezzel is megakadályozva, hogy a szennyezés elérje a Ráckevei-(Soroksári-)Dunát.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság felkérte a csatornahálózat vagyonkezelőjét, Szigetszentmiklós önkormányzatát, hogy az érintett szakaszt soron kívül tisztíttassa ki.

A biztonság növelése érdekében az üzemeltető (Sziget Vízművek Nonprofit Kft.) a Fővárosi Csatornázási Művek bevonásával a csatornát egy ponton befalazta, és ezt szükség esetén a csatornatorkolatnál is megteszik.

A legfrissebb előrejelzések alapján ma már nem várható eső, szerdán és csütörtökön ugyan jelentéktelen mennyiség még elképzelhető, de számottevő mennyiségű csapadék akkor sem valószínű. Emiatt nem kell attól tartani, hogy a csatornahálózatban még megrekedt olajszármazékot az esővíz a RSD felé sodorja, de a szakemberek minden eshetőségre felkészültek, a korábban megépített kármentesítő utat is megmagasították, hogy egy esetleges nagyobb esőzés után is tárolni tudják a csatornahálózatból érkező vizet.

A már eltávolított szennyeződést egy szakcég szippantós járművel több alkalommal is elszállította.

Január 4-én, kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Láng István főigazgató úr ellenőrizte a területen folyó munkálatokat.

A szakemberek folyamatos vesznek vízmintákat a Ráckevei-(Soroksári-)Dunából a csatornatorkolat alatt és felett is, hogy szennyeződés továbbra se juthasson ki az élővízbe.

 

 

Fel Fel