Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(08:00):188cm   Komárom(08:00):200cm   Esztergom(08:00):180cm   Budapest(08:00):249cm   Paks(08:00):167cm   Baja(08:00):316cm   Duna Mohács(07:00):334cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2021.02.19.    2021.02.19. 11:41

Folyamatos hígul a Szamost és a Tiszát ért szennyezés, csökken a folyók terhelése

 

Budapest, 2021.02.19. – Beigazolódott a vízügyes szakemberek előrejelzése: fokozatosan hígul a Romániából tegnap hajnalban a Szamoson érkezett szennyezés. A nehézfémek koncentrációja a Tisza bő vízhozamának köszönhetően Vásárosnaménynál már két és félszeresre oldódott. A védekezés további lépései az újabb laboratóriumi eredményektől függenek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2021. február 17-én kora délután értesült a román féltől arról, hogy a Szamoson bányameddőből származó nehézfémszennyezés várható. Az OVF azonnal megtette a védekezéshez előzetesen szükséges intézkedéseket: a folyó valamennyi mellékfolyásán elzárták a zsilipeket, állandó és fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el, valamint az érintett szakaszokon értesítették a vízhasználókat a szennyezés érkezéséről. A védekezés elsődlegesen arra irányul, hogy a terhelés a mederben haladjon tovább, ne maradjon a hullámtéri területeken, illetve ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása, fogyasztása.

A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése és a szükséges intézkedések meghatározása céljából a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vesznek a szakemberek. Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem áll fenn, ugyanakkor több nehézfém is (cink, réz) emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben. A bő vízhozamok miatt azonban már akkor számítani lehetett arra, hogy a szennyezéscsóva haladásával a terhelő anyag fokozatosan felhígul. (Aranyosapáti térségében a Tisza vízében az említett két fém még túllépi a határértéket, de a hígulás miatt már sokkal kisebb mértékben.)

Az országba a Szamoson február 18-án hajnali 1 óra körül belépő szennyezés aznap 14 órakor jutott el a Tiszán Vásárosnaményba. A legfrissebb mérési eredmények alapján a Tisza vízmennyiségének köszönhetően a hígulás mértéke ott már két és félszeres lett. Ahogy a csóva Tokajnál eléri majd a Bodrog torkolatát, a mellékfolyó vízhozama tovább hígítja a szennyeződést.

Időközben a Szamos apadása miatt lehetővé vált a zsilipek megnyitása és az árvízvédelmi töltésen kívül rekedt belvizek beeresztése a folyóba, ami további hígulást eredményez.

A figyelőszolgálat jelentése szerint elszíneződés már nem tapasztalható sem a Szamos, sem a Tisza vizében.

A szakemberek azzal számolnak, hogy a Tiszán haladó szennyezés ma dél körül éri el Záhony térségét, Tiszalökhöz pedig szombaton kora este jut. A fentieket figyelembe véve ugyanakkor Tiszalöknél a szennyező hatás várhatóan már nem lesz mérhető. A további intézkedéseket a laboratóriumi eredményektől függően tesszük meg.

Fel Fel