Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(06:00):258cm   Komárom(12:00):254cm   Esztergom(12:00):230cm   Budapest(12:00):305cm   Paks(12:00):243cm   Baja(11:00):400cm   Duna Mohács(12:00):420cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtóközlemény - 2022.08.12.    2022.08.12. 12:27

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

Budapest, 2022.08.12 - Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik.  Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

Az előttünk álló 6-7 napos időszakban hazánk területén jelentős (területi átlagban 10mm/nap értéket elérő) csapadék nem valószínűsíthető. A Duna-vízgyűjtő északi és keleti részén várható csapadékmennyiség 10-20 mm. A Tisza vízgyűjtőjén pedig a tegnapi előrejelzésekhez képest jóval kevesebb csapadékot irányoz elő a modell. Ezek a mennyiségek elsősorban helyi jellegű csapadékgócokból várhatóak, az eső leginkább a szombattól keddig tartó időszakban várható, több hullámban. Nagytavaink esetében jellemzően a további lassú apadás valószínűsíthető.

A vízgyűjtőre érkező csapadék azon részét hívjuk hatékony csapadéknak, ami a vízgyűjtőről lefolyik és a felszíni vízrendszerbe (vízfolyások, tavak) kerül. Az utóbbi időszak az átlagosnál szárazabb és melegebb időjárása miatt a talaj felső néhány deciméteres része erősen kiszáradt, ezért a lehulló csapadék egyre növekvő része a felső réteget nedvesíti csak át, oda szivárog be. Ezért kisebb a csapadék hatékony (lefolyásképző) része és így a lefolyás. A jelenleg tapasztalt szélsőségesen alacsony vízállások (beleértve a tavakat is) és vízhozamok alapvetően ezzel a vízgyűjtő vízforgalmi szélsőséggel magyarázhatóak.

Jelenleg országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 11 területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben. 7 db vízhiánykezelő körzetben I. fokú, 5 db vízhiánykezelő körzetben II. fokú, és 25 db vízhiánykezelő körzetben III. fokú vízhiány elleni védekezési készültség van elrendelve.

A vízhiány elleni védekezés keretében megtett intézkedések eredményeként a Vízügyi Igazgatóságok továbbra is ki tudják elégíteni a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket.

A hidrometeorológiai helyzet miatt, az év első hét hónapjában a mezőgazdasági vízszolgáltatás keretében ténylegesen szolgáltatott vízmennyiségek jóval meghaladták a korábbi években tapasztalt adatokat. Míg 2020. augusztusáig a kiszolgált vízmennyiség az összes igény 58 %-a, 2021-ben a 64 %-a volt, idén ez az érték már 86 % (az idei augusztusi érték a becsült igények figyelembevételével kalkulált mennyiség).  A nyár végéhez közeledve, augusztus hónapban a kiadott vízmennyiségek az előző hónapokhoz képest már csökkenő tendenciát mutatnak, azonban a gazdák továbbra is élnek a rendkívüli vízhasználat igénylésének lehetőségével. A vízügyi igazgatóságok a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével adnak ki új engedélyt, szem előtt tartva, hogy a szerződéses vízhasználók érdekei ne sérüljenek.

A Balaton ma reggeli vízállása 75 cm, a jelenlegi alacsonyabb vízállás a vízminőséget nem érinti. Várhatóan a közeljövőben sem áll majd fenn az algákkal, vagy mással kapcsolatos vízminőségi probléma a tóban, hiszen a fürdővizekre megengedett algamennyiségnek a felét sem érik el a nyugati medencékben mért értékek. Az időjárási körülmények, ezen belül elsősorban a szél függvényében a part mentén helyenként látható lehet felúszó algatömeg, ami a széljárás változásával szétoszlik.

A Velencei-tó ma reggeli vízállása 58 cm. A rendkívül alacsony vízszint ellenére az oxigénellátást jelenleg sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét. A tó több pontján minden délelőtt működő levegőztető, vízforgató berendezések mellett Velence térségében kihelyeztünk egy folyamatos oldott oxigén mérésre alkalmas terepi műszert is.

Az előrejelzések alapján továbbra is kisvizes tartományban ingadozó vagy csökkenő dunai vízállások várhatóak, ezért a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízszint tartása még mindig kiemelten fontos. Jelenleg a Kvassay-zsilipnél szivattyúval segítjük át a Duna vízét az RSD-be, a lenti szakaszon pedig az idén átadott Sajó Elemér műtárgy segítségével juttatjuk be a vizet a Duna-ágba. Az 57 km hosszúságú RSD jellemző helyein, 7 ponton rendszeresen figyeljük a víz állapotát.

Fel Fel