Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):234cm   Komárom(11:00):248cm   Esztergom(11:00):226cm   Budapest(11:00):295cm   Paks(11:00):222cm   Baja(11:00):367cm   Duna Mohács(11:00):383cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.11 Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.11. 09:51
2011.01.11 Vízkárelhárítási tájékoztató

 

Vízkárelhárítási tájékoztató

2011. január 11, kedd.

 

 
Időjárási helyzet és előrejelzés
 
Csapadék: az elmúlt 24 óra alatt gyakorlatilag nem volt csapadék.
 
Időjárás: tegnap délnyugat felől mindenütt megvastagodott a felhőzet, többfelé párás, ködös idő volt. Ma is csupán keleten, délkeleten lehet némi napsütés. Szórványosan várható eső, zápor, de területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légáramlás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, +5 volt, a legmagasabb nappali hőmérséklet ma 2, 8 fok között alakul. A hét végéig hasonló időre számíthatunk.
Az olvadás tovább fokozódott, hazánkban az Északi Középhegységen kívül már alig van hó.
A rész vízgyűjtőkön felhalmozódott hókészletek kissé csökkentek: a Sajó-Hernád területén kívül mindenhol a sokévi átlag vagy az alatti mennyiség található.
 
 
Vízjárási helyzet
Az olvadás hatására a Felső-Duna északi részén jelentős áradások vannak, de ennek hatás csak közepes áradást jelent a Dunán, mert az Alpokban még nem indult el az olvadás. A jelenlegi előrejelzések szerint fokozati szinteket nem éri el az emelkedés. A hét közepére ide előrejelzett csapadék és magasabb hőmérséklet azonban komolyabb helyzetet is kialakíthat.
Az olvadásból várható áradás - a kevés előrejelzett csapadék miatt - a keleti vízgyűjtőkön egyelőre mérsékeltebbnek látszik. Az elhúzódó felmelegedés azonban a magasabb (6-900 m) vízgyűjtők jelentősebb havát is felolvaszthatja.
A Tiszán az újabb árhullám Tiszapalkonya térségében jár, lejjebb még apad, és emelkedik a vízszint az É-Mo-i és a K-Mo-i folyók többségén is.
 
 
Árvízvédelmi helyzet
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1216 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
III. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
II. fokú árvízvédelmi készültség van 403 km hosszon, a Tiszán (Kisköre és Algyő között), a Zagyva alsó szakaszán, és a Hármas-Körös torkolati szakaszán.
I. fokú árvízvédelmi készültség van 726 km hosszon, a Tiszán Algyő és a déli országhatár között, a Lónyai-főcsatornán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Zagyva felső szakaszán valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán.
 
 
 
 
Az elmúlt 24 órában a védekezésben 1056 fő vett részt, a napi védekezési költség 33,5 m Ft volt. 2011. január 1-e óta 592 mFt az árvízvédekezés becsült költsége.
 
 
Belvízi helyzet
 
Jelenleg 377 ezer ha a belvízzel elöntött terület (ebből 204 ezer ha a vetés szántó). A hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága. További csapadék esetén? elsősorban a Dél-Alföldön - számítani kell a belvízzel borított területek további gyarapodására.
 
10 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 11 szakaszon, I. fokon, 45 szakaszon II. fokon és 13 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. Tegnap 162 db szivattyútelep és 37 db szállítható szivattyú 23 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1140 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 90 db belvíztározóban 137 millió m3 belvizet tárolnak.
 
 
 
 
 
A KÖVIZIG-ek napi becsült belvízvédelmi költség 65 mFt, a belvízvédelmi munkálatok 2011. év eleje óta 669 m Ft-ba kerültek.
 
8 megye területén 25 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 172 db szivattyútelepen és 61 db szivattyúálláson az elmúlt napon összesen 4,9 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 378 fő vett részt a belvízvédekezésben, a napi becsült költség 20 mFt.
 
173 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 15 település III. fokút.
 
A vízügyi védelmi szervezet akciótervvel készült a felmelegedés miatt várható belterületi elöntések levezetésének meggyorsítására, illetve a belvíz sújtotta önkormányzatok segítésére.
 
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából megfelelő és stabil volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak, devecseri mérőpontján a KDT KTVF 24:00 órás mérése szerint a víz maximális pH értéke: 8,60 volt.
Az emelkedő hőmérséklet hatására történő olvadásnak eddig nem volt hígító vagy mobilizáló hatása, és mivel a hét végéig nem valószínű jelentősebb csapadék a területen, remélhető a stabil vízminőségi állapot.
A Marcal jobb partján vörösiszap próba-kotrást végeznek vízminőségi kárelhárítás keretében. A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából.

 

Fel Fel