Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(06:00):216cm   Komárom(06:00):228cm   Esztergom(06:00):214cm   Budapest(06:00):281cm   Paks(06:00):201cm   Baja(06:00):347cm   Duna Mohács(06:00):372cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.12. Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.12. 11:05

Időjárás

Ma a középső és a keleti országrészben eső, zápor várható, de már délelőttől elkezdődik nyugat felől a felhőzet felszakadozása. A legmagasabb nappali hőmérséklet +4, és +9 fok között alakul a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az egész ország területén 0 fok felett lesz.
Holnaptól kezdetben többfelé, majd egyre kevesebb helyen várható eső, eleinte északkeleten hó is lehet. A hétvégén már több-kevesebb napsütésre van kilátás, számottevő csapadék nélkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak elején és végén -3, +3, közte 1, 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5, 12, de szombaton 11, 16 fok között várható.
 
Csapadék
 
Az elmúlt 24 órában az ország középső részén volt kisebb csapadék, mely csak a Duna vonalánál haladta meg az 5 mm-t.
Az olvadás tovább fokozódott, az OMSZ tájékoztató térképe szerint hazánkban már sehol sincs számottevő hótakaró. Hófoltok 5-700 m között, hótakaró 1000 m felett található a vízgyűjtőkön.
A rész-vízgyűjtőkön az olvadás következtében a felhalmozódott hókészletek csökkentek: A Duna nagymarosi szelvényében 11%-al, a Tisza szegedi szelvényében 31%-al, míg a Dráva őrtilosi szelvényében 6 %-al. A Sajó-Hernád területén kívül mindenhol a sokévi átlag vagy az alatti mennyiség található.
 
Vízjárási helyzet
 
Az olvadás hatására a Felső-Duna északi részén jelentős áradások vannak, Regensburg-Vilshofen szakaszon helyenként II. fokot meghaladó szintű tetőzéseket kialakítva. Passaunál az emelkedés jelentős volt, de az Alpokból jövő nagy mellékfolyókon (Isar, Inn) az olvadás hiányában nincs árhullám, így lejjebb nem várható fokozati vízállás.
Az olvadásból Szlovákiában az Ipoly felső részén (Kalonda felett), a Sajó mellékfolyóin (Rima, Balog /Blh/), valamint a Latorcán (Bodrog) van közepes áradás, ezek a magyar szakaszon nem okoznak készültségi szinteket.
A Tiszán az újabb árhullám Vásárosnaménynál 304 cm-rel tetőzött ma hajnalban, messze elmaradva az I. foktól. Az Alsó-Tisza az apadás miatt Szolnoknál megközelítette a II fokú szintet.
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1291 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
  
- III. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
- II. fokú árvízvédelmi készültség van 265 km hosszon, a Tiszán (Tiszaroff és Algyő között), a Zagyva alsó szakaszán, és a Hármas-Körös torkolati szakaszán.
- I. fokú árvízvédelmi készültség van 940 km hosszon, a Tiszán Kisköre - Tiszaroff között, valamintAlgyő és a déli országhatár között, a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Zagyva felső szakaszán valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán.
 
Belvízi helyzet
 
Jelenleg 378 ezer ha a belvízzel elöntött terület (ebből 205 ezer ha a vetés szántó). A hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága. További csapadék esetén számítani kell a belvízzel borított területek gyarapodására.
 
10 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 11 szakaszon, I. fokon, 45 szakaszon II. fokon és 13 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. Tegnap 165 db szivattyútelep és 41 db szállítható szivattyú 25,3 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1121 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 91 db belvíztározóban 137 millió m3 belvizet tárolnak.
 
8 megye területén 26 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 184 db szivattyútelepen és 81 db szivattyúálláson az elmúlt napon összesen 5,7 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 436 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
192 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 19 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából megfelelő és stabil volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak, devecseri mérőpontján a KDT KTVF 24:00 órás mérése szerint a víz maximális pH értéke: 9,00 volt.
Az emelkedő hőmérséklet hatására történő olvadásnak eddig nem volt hígító vagy mobilizáló hatása, de a jelentősebb csapadéktevékenység miatt a területen fokozott figyelésre van szükség.
A Marcal jobb partján vörösiszap kotrást végeznek a padkán és a vízzel nem borított rézsűn, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében.
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából.
 
 
Budapest, 2011. január 12.
Fel Fel