Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):234cm   Komárom(12:00):247cm   Esztergom(12:00):225cm   Budapest(12:00):295cm   Paks(12:00):221cm   Baja(11:00):367cm   Duna Mohács(12:00):384cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.16. Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.16. 12:05

Hidrometeorológiai helyzet

Az elmúlt nap folyamán csak az ország Észak-keleti részén volt 0,1-5,8 mm csapadék.
Az OMSZ előrejelzése alapján szerdáig változóan felhős, ködös idő várható, legfeljebb szitálás fordulhat elő. Csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég, ekkor már több helyen valószínű csapadék, eső, havas eső, hó egyaránt lehet. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak első részében 5, 11, második felében 1, 7 fok között várható.
A Duna rész-vízgyűjtőin a hét végére hideg, száraz időjárás alakul ki.
 
Vízjárási helyzet
 
A Felső-Duna ? főleg az Inn vízrendszeréből, illetve a Felső-ausztriai mellékfolyókból származó ? heves árhulláma 14-én délután Kienstocknál (824 cm, 6700 m3/s), ma hajnali 1 órakor Dévénynél (746 cm) tetőzött. Ugyanekkor a Duna Észak-Bajor áradásaiból elindult áradás Passau felett 100 km-re (Straubingnál) tetőzik, melynek alapján Passaunál a német 4. fokozatig való lassú visszaáradást prognosztizáltak.
A magyar szakaszon Nagybajcsnál ma 5 órakor átlépte a III. fokú készültség szintjét (600 cm), reggel 8 órakor a vízállás 612 cm volt, erősen áradó. A vízhozamok ? s emiatt a vízállások - alakulását alapvetően befolyásolja a bősi tározás-leeresztés üteme, amely kihat a tetőzés értékére is. Az ÉDU-KÖVIZIG előrejelzése szerint 640-650 cm körül várható 17-én hajnalban. A felső-dunai árhullám miatt az I-II. fokú szintek tartóssága jelentősen megnő, de a kialakult tetőzést már nem befolyásolja.
Az árhullám tetőzésének levonulása a vártnál gyorsabb, ellapulása az alsó szakaszon erősebb lesz. Budapestnél a rakpart szintjének megemelése (min. 645 cm) miatt csak részleges elöntés várható, ez hétfőn napközben kezdődik és szerdáig tart. 
A Tisza felső szakaszán kisebb áradások vannak, melyek Tokajig okoznak vízszint emelkedést, lejjebb csak lassítják a kialakult apadást. Szolnoknál ma reggelre 1 cm-rel a II. fok szintje (750 cm) alá süllyedt a vízállás.
A tiszai mellékfolyók közül a Bodrog ismét I. fokozat fölé emelkedett Felsőbereckinél, mivel az Ungon és a Latorcán olvadásból származó árhullámok alakultak ki. Árad a Kraszna is, így Kocsordnál hétfőre II. fok fölé emelkedik a vízszint.
A várható hidegebb időjárás miatt újabb áradásokra nem kell számítani, az apadások fokozódása várható.
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1349 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
- III. fokú árvízvédelmi készültség van 113 km hosszon, a Dunán Dunaremete-Nagybajcs között, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
- II. fokú árvízvédelmi készültség van 30 kmhosszon, a Mosoni-Duna torkolati szakaszán
- I. fokú árvízvédelmi készültség van 1206 km hosszon, a Dunán (Rajka és Dunaremete, ill. Almásfüzitő és Komárom között), a Rába torkolati szakaszán; a Tiszán (Kisköre és a déli országhatár között), a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.
 
Az elmúlt 24 órában a védekezésben 804 fő vett részt.
 
Belvízi helyzet
 
Jelenleg 380 ezer ha a belvízzel elöntött terület (ebből 206 ezer ha a vetés szántó). A jövő hét közepéig nem várható számottevő csapadék, a kedvező időjárás és a védekezés hatására némileg csökkenhet a belvízzel borított terület.
 
12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 73 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon I. fokon, 47 szakaszon II. fokon és 14 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. A Dunán levonuló árhullám következtében megszűnt a gravitációs belvíz bevezetés lehetősége, további szivattyútelepek beindítása vált szükségessé. Tegnap 169 db szivattyútelep és 56 db szállítható szivattyú 27 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1156 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 91 db belvíztározóban 139 millió m3 belvizet tárolnak.
 
9 megye területén 27 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 186 db szivattyútelepen és 79 db szivattyúálláson naponta 5,9 millió m3 vizet emelnek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 470 fő vett részt a belvízvédekezésbe.
 
218 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 19 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak, devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint a víz maximális pH értéke 8,85 volt 15-én 10 órakor.
Az elektromos vezetőképesség értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt vagy beavatkozást. Az olvadás és az esetleges csapadéktevékenység miatt a területen továbbra is fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal pH értékei a szokásos 8,1- 8,2 sávban voltak. A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében.
A Marcal vize Karakónál színtelen-sárgás, Bobánál halványsárga-vöröses, Kemeneshőgyésznél színtelen-sárgásvöröses.
 
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából, a munkaterületeken pedig naponta műszaki ellenőrzést végeznek.
A VM irányítása mellett a külterületek kárenyhítése is folyamatos.
  

Budapest, 2011. január 16.

Fel Fel