Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(20:00):237cm   Komárom(20:00):243cm   Esztergom(20:00):205cm   Budapest(20:00):250cm   Paks(20:00):141cm   Baja(20:00):289cm   Duna Mohács(20:00):316cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.17. Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.17. 11:45
2011.01.17. Vízkárelhárítási tájékoztató

Hidrometeorológiai helyzet

 
Az elmúlt 24 órában az ország területén nem volt csapadék.
Tegnap napközben délen többnyire napos, északon átmenetileg felhős idő volt, éjszaka lecsökkent a felhőzet, és egyre többfelé képződött pára, köd. Holnap estig anticiklon alakítja a vízgyűjtők időjárást, emiatt csendes, nyugodt, enyhe, alapvetően csapadékmentes időre van kilátás, legfeljebb a tartósabban ködös tájakon alakulhat ki jelentéktelen szitálás. Ma nagyrészt napos időre van kilátás, helyenként azonban csak lassan oszlik fel a köd, emellett főként északkeleten erősen felhős, párás helyek is lehetnek. Gyenge marad a légáramlás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban +2, -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 10, másutt 5 fok körül valószínű.
Az OMSZ előrejelzése alapján péntekig kezdetben változóan felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, majd nagyrészt erősen felhős lesz az ég, több helyen valószínű csapadék, eleinte eső, havas eső, majd hó. Az időszak végén észak felől felszakadozik a felhőzet. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 fok körül, az időszak végén 0, -5 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig eleinte 3, 9, majd 0, +5 fok között várható.
A 0 fok magassága kezdetben többfelé meghaladja a 2000 m-t, majd a hét közepétől jelentősen csökken.
 
Vízjárási helyzet
 
A Duna árhulláma ma hajnalban Nagybajcsnál 651 cm-el tetőzött, feljebb végig apad.
A tegnap délben Vámosszabadinál 6260 m3/s, Esztergomnál 5890 m3/s vízhozamot mértek ? emiatt a vízállások alakulását alapvetően befolyásolja a bősi tározás-leeresztés üteme. Az árhullám tetőzésének levonulása a vártnál gyorsabb, ellapulása az alsó szakaszon erősebb lesz. Budapestnél a budai rakpart korábban legalacsonyabban fekvő szakasza szintjének megemelése (min. 645 cm) miatt mindkét parton csak részleges elöntés várható, ez hétfőn napközben kezdődik és szerdáig tart. Budapest Főváros Önkormányzata megtette a fokozatnak megfelelő szükséges intézkedéseket.  
 
A Tisza felső szakaszán a kisebb áradás Kisköréig okoz vízszintemelkedést, lejjebb csak lassítja a kialakult apadást.
A tiszai mellékfolyók közül a Bodrog I. fokozat fölé emelkedett Felsőbereckinél, mivel az Ungon és a Latorcán olvadásból származó árhullámok alakultak ki. Árad a Kraszna is, jelenleg I. fokú vízszintek vannak.
A várható hidegebb időjárás miatt újabb áradásokra nem kell számítani, az apadások fokozódása várható.
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1499 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
- III. fokú árvízvédelmi készültség van 113 km hosszon, a Dunán Dunaremete-Nagybajcs között, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
- II. fokú árvízvédelmi készültség van 30 kmhosszon, a Mosoni-Duna torkolati szakaszán.
- I. fokú árvízvédelmi készültség van 1356 km hosszon, a Dunán (Rajka és Dunaremete, ill. Almásfüzitő és Esztergom között, Gödnél, Budapest főváros védvonalain, a Kvassay- és Tassi- zsilipek környezetében), a Rába és Marcal torkolati szakaszán; a Tiszán (Kisköre és a déli országhatár között), a Túron, a Krasznán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva középső és alsó szakaszán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön.
 
Az elmúlt 24 órában a védekezésben 828 fő vett részt.
 
Belvízi helyzet
 
Jelenleg 371 ezer ha a belvízzel elöntött terület (ebből 203 ezer ha a vetés szántó). A jövő hét közepéig nem várható számottevő csapadék, a kedvező időjárás és a védekezés hatására némileg csökkenhet a belvízzel borított terület.
 
12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 76 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon I. fokon, 48 szakaszon II. fokon és 14 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. A Dunán levonuló árhullám következtében megszűnt a gravitációs belvíz bevezetés lehetősége, további szivattyútelepek beindítása vált szükségessé. Tegnap 177 db szivattyútelep és 57 db szállítható szivattyú 27 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1184 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 93 db belvíztározóban 140 millió m3 belvizet tárolnak.
 
9 megye területén 27 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 186 db szivattyútelepen és 79 db szivattyúálláson naponta 5,9 millió m3 vizet emelnek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 470 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
218 település rendelt belvízvédelmi készültséget.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak, devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint a víz pH értéke jellemzően a 7,7-8,2 sávban mozgott, általában picivel 8 alatt volt. Kiugró értéket nem mértek.
Az elektromos vezetőképesség értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt vagy beavatkozást. Az olvadás és az esetleges csapadéktevékenység miatt a területen továbbra is fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal pH értékei a szokásos 8,09- 8,20 sávban voltak. A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében.
 
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából, a munkaterületeken pedig naponta műszaki ellenőrzést végeznek.
A VM irányítása mellett a külterületek kárenyhítése is folyamatos.
 
Budapest, 2011. január 17.
Fel Fel