Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):123cm   Komárom(22:00):130cm   Esztergom(22:00):109cm   Budapest(22:00):174cm   Paks(22:00):64cm   Baja(22:00):198cm   Duna Mohács(22:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.18. Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.18. 11:00
2011.01.18. Vízkárelhárítási tájékoztató

Hidrometeorológiai helyzet

 
Az elmúlt 24 órában az ország területén sehol sem volt csapadék.
Az OMSZ jelentése alapján ma nagyobb részt felhős, párás, ködös időre számíthatunk, helyenként ködszitálással. Hosszabb-rövidebb napsütés főként a Dunántúlon valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan ködös területeken kevéssel 5 fok alatt, a napos részeken 8 fok körül várható. A hőmérséklet késő este -1, +3 fok között alakul.
Távolabbi kilátások szerdától szombatig:
Többnyire erősen felhős lesz az ég, de az időszak végén főként északon csökken a felhőzet. Kezdetben egyre többfelé, majd inkább csak délen várható csapadék; eleinte eső, havas eső, majd hó. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.
 
Vízjárási helyzet
 
A Duna árhulláma ma hajnalban Nagybajcsnál 651 cm-el tetőzött, feljebb végig apad.
A tegnap délben Vámosszabadinál 6260 m3/s, Esztergomnál 5890 m3/s vízhozamot mértek ? emiatt a vízállások alakulását alapvetően befolyásolja a bősi tározás-leeresztés üteme. Az árhullám tetőzésének levonulása a vártnál gyorsabb, ellapulása az alsó szakaszon erősebb lesz. Budapestnél a budai rakpart korábban legalacsonyabban fekvő szakasza szintjének megemelése (min. 645 cm) miatt mindkét parton csak részleges elöntés várható, ez hétfőn napközben kezdődik és szerdáig tart. Budapest Főváros Önkormányzata megtette a fokozatnak megfelelő szükséges intézkedéseket.  
 
A Tisza felső szakaszán a kisebb áradás Kisköréig okoz vízszintemelkedést, lejjebb csak lassítja a kialakult apadást.
A tiszai mellékfolyók közül a Bodrog I. fokozat fölé emelkedett Felsőbereckinél, mivel az Ungon és a Latorcán olvadásból származó árhullámok alakultak ki. Árad a Kraszna is, jelenleg I. fokú vízszintek vannak.
A várható hidegebb időjárás miatt újabb áradásokra nem kell számítani, az apadások fokozódása várható.
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1471 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
- III. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
- II. fokú árvízvédelmi készültség van 26 km hosszon, a Dunán (Vének ? Dunaremete között).
- I. fokú árvízvédelmi készültség van 1359 km hosszon, a Dunán (Rajka és Dunaremete, ill. Almásfüzitő és Esztergom között, Gödnél, Budapest főváros védvonalain, a Kvassay- és Tassi- zsilipek környezetében, Baja és a déli országhatár között), a Mosoni-Duna torkolati szakaszán, a Rába és Marcal és a Rábca torkolati szakaszán; a Tiszán (Kisköre és a Marostorok között), a Krasznán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán,a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön.
 
Az elmúlt 24 órában a védekezésben 828 fő vett részt.
 
Belvízi helyzet
 
A belvízzel borított terület nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására némileg csökkent, jelenleg 365 ezer ha (ebből 201 ezer ha a vetés szántó).
 
12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 77 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 15 szakaszon I. fokon, 49 szakaszon II. fokon és 13 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. A Dunán levonuló árhullám következtében megszűnt a belvíz gravitációs bevezetési lehetősége, további szivattyútelepek beindítása vált szükségessé. Tegnap 179 db szivattyútelep és 60 db szállítható szivattyú 26 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1196 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 93 db belvíztározóban 140 millió m3 belvizet tárolnak.
 
8 megye területén 27 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 182 db szivattyútelepen és 68 db szivattyúálláson naponta 5,4 millió m3 vizet emelnek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 362 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
218 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 19 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna patak, devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint a víz pH értéke jellemzően a 7,8-8,07 sávban mozgott, általában picivel 8 alatt volt. Kiugró értéket nem mértek.
Az elektromos vezetőképesség értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt vagy beavatkozást. Az esetleges csapadéktevékenység és a kármentesítési munkák miatt a területen továbbra is fokozott figyelésre van szükség.
 
A Marcal pH értékei a szokásos 8,07- 8,28 sávban voltak. A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében.
 
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából, a munkaterületeken pedig naponta műszaki ellenőrzést végeznek.
A VM irányítása mellett a külterületek kárenyhítése is folyamatos.
 
Az ÉDU-KÖVIZIG és a KÖDU-KÖVIZIG illetékességi területén, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség van érvényben.
A tegnap délután, Héreg-Tarján közötti úton felborult egy kamion, mintegy 750 l gázolaj folyt ki és ennek egy része bekerült a Szent László víz mellékágának Komárom-Esztergom megyei szakaszába, a Szenék patakba.
A Komárom-Esztergom megyei szakaszon az ÉDUKÖVIZIG Tatai Szakaszmérnöksége látja el a védekezési feladatokat. Jelenleg a növényzettel sűrűn benőtt meder megközelítése folyamatban van, fokozott figyelést végeznek és a szennyezőanyag viselkedésétől függően kárelhárítási technológiát alkalmaznak.
A Szent László vízfolyás 45 + 372 km - 45 + 382 km és a 45 + 392 km szakaszon a vízfolyás felszínére merülőfalat és Szanol adszorbens hurkát helyeztek el, arra az esetre, ha bemosódik az olaj a befogadó vízfolyásba.
 
Budapest, 2011. január 18.
Fel Fel