Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(11:00):189cm   Komárom(11:00):201cm   Esztergom(11:00):190cm   Budapest(11:00):257cm   Paks(11:00):168cm   Baja(11:00):319cm   Duna Mohács(11:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011.01.19. Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.19. 11:00

Hidrometeorológiai helyzet

 
Az elmúlt 24 órában az ország területén sehol sem volt számottevő csapadék, csak kisebb ködszitálás.
Az OMSZ jelentése alapján északnyugat felől egy hidegfront átvonulása várható. Ma országszerte erősen felhős vagy borult idő lesz, egyre többfelé várható csapadék, általában eső lesz, de kora délutántól északon havas eső, hó is lehet. Mérsékelt marad a légmozgás, de a Dunántúlon helyenként megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul. Késő estére pedig 0 és 4 fok várható.
Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig
Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, pénteken átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Több helyen ismételt havazás valószínű, kezdetben eső, havas eső is várható. Jelentős mennyiségű csapadékra (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán számíthatunk.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 fok közelében valószínű.
 
Vízjárási helyzet
 
A Duna árhulláma tegnap délután ? a vártnál hamarább - 16 órától tetőzött Budapestnél 683 cm-rel. A gyorsabb tetőzések oka az üres hullámterek feltöltődésének vízmennyiség-tározó hatása. Bajánál a tetőzés 21-én várható a II. fok (800 cm) környezetében.
A Tisza felső szakaszán a legutolsó árhullám Tokajnál tart, feljebb tetőzött. Ez alatt Kisköréig árad a folyó, Szolnoknál stagnálás körüli állapot van, kevéssel a II. fokú szint (750 cm) alatt.
A Tisza mellékfolyói közül a Kraszna alsó szakaszán van még áradás, a II. fokot meghaladó tetőzés ma várható. A Bodrog Felsőbereckinél ma tetőzik, Sárospataknál holnapra várható a tetőzés (a szlovákiai vízutánpótlás miatt egy nappal később).
A Berettyó alsó szakaszán tart a kisebb árhullám tetőzése, kissé az I. fok felett. A Hortobágy-Berettyón Borznál a III. fokú szint folyamatos meghaladása ma érte el a 40 napot!
 
A vízgyűjtőkön jelentősen csökkent a hómennyiség, a Dunán 4,61 km3, a Tiszán 1,36 km3 a hóban tárolt vízmennyiség, mindkettő a sokévi átlag alatti, míg a Dráván az 1,68 km3 átlag körüli. A várható hidegebb időjárás és csapadék hatására újabb hófelhalmozódás várható.
  
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1474 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
- III. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
- I. fokú árvízvédelmi készültség van 1388 km hosszon, a Dunán (Dunaremete -Vének, ill. Almásfüzitő és Esztergom között, Gödnél, Budapest főváros védvonalain, a Kvassay- és Tassi- zsilipek környezetében, Paks és a déli országhatár között), a Mosoni-Duna torkolati szakaszán, a Tiszán (Kisköre és a déli-országhatár között), a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna középső szakaszán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán,a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön.
 
Az elmúlt 24 órában a védekezésben 788 fő vett részt.
 
Belvízi helyzet
 
A belvízzel borított terület nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására némileg csökkent, jelenleg 360 ezer ha (ebből 197 ezer ha a vetés szántó).
 
12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 77 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon I. fokon, 50 szakaszon II. fokon és 13 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. Tegnap 170 db szivattyútelep és 59 db szállítható szivattyú 26 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1187 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 93 db belvíztározóban 140 millió m3 belvizet tárolnak.
 
9 megye területén 29 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 183 db szivattyútelepen és 71 db szivattyúálláson naponta 5,5 millió m3 vizet emelnek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 465 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
218 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 19 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából, az elmúlt napokhoz hasonlóan megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
A Torna-patak, devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint a víz pH értéke jellemzően a 7,8-8,1 sávban mozgott, általában picivel 8 alatt volt. Kiugró értéket nem mértek.
Az elektromos vezetőképesség értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt vagy sóképződéseel járó beavatkozást. A kármentesítési munkák miatt a területen továbbra is fokozott figyelésre van szükség.
   
A Marcal pH értékei a szokásos 8,06- 8,29 sávban voltak. A víz Karakónál színtelen sárga vöröses, Bobánál halvány sárga vöröses, Kemeneshőgyésznél színtelen sárga vöröses.
A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön III. fokú vízminőségi kárelhárítási fokozat keretében, valamint mindehhez felvonulási utakat alakít ki.
 
A vízfolyás mentén és a mellék-vízfolyásokon járőrszolgálatot tartanak az esetleges káros jelenségek feltárása és megelőzése céljából, a munkaterületeken pedig naponta műszaki ellenőrzést végeznek.
A VM irányítása mellett a külterületek kárenyhítése is folyamatos.
 
Budapest, 2011. január 19.
Fel Fel