Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(10:00):203cm   Komárom(10:00):221cm   Esztergom(10:00):207cm   Budapest(09:00):277cm   Paks(10:00):198cm   Baja(10:00):349cm   Duna Mohács(07:00):368cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
2011-01-24 Vízkárelhárítási tájékoztató    2011.01.24. 13:17
2011-01-24 Vízkárelhárítási tájékoztató

 

 

Tegnap napközben még többnyire zavartalanul napos volt az idő. Éjszaka északról dél felé terjedve egyre több helyen volt havazás, hózápor. Hajnalban észak felől szakadozni, csökkenni kezdett a felhőzet; ez ma tovább folytatódik. Ma reggel már csak a déli határ mentén volt erősebb havazás. Hétfőn a nap első felében a Duna vonala mentén és délen még lehetnek felhősebb tájak, ott kisebb havazás is lehet, egyébként több órás napsütésre van kilátás. Az északi, északnyugati szél a Dunántúl északi és nyugati részén több alkalommal is megerősödik.
A legmagasabb hőmérséklet napközben is legfeljebb 0 fok körül várható, de általában fagypont alatt marad.
Péntekig nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, hosszabb napos időszakok eleinte keleten, az időszak végén északon lehetnek. Több helyen, több alkalommal ? nagyobb eséllyel nyugaton és délen ? várható többnyire kisebb havazás, hózápor; de jelentős mennyiségű csapadék nem lesz.
 
Vízjárás:
 
A Duna végig apad, az árhullám elhagyta az országot, készültség feletti vízszint sehol sincs. A Tisza végig apad: II. fok feletti vízszint már csak Kisköre térségében van, Szolnok alatt (Mindszentig) pedig már csak I. fokú szintek vannak. A Tisza mellékfolyói apadnak: a Kraszna alsó szakaszán várhatóan két nap múlva, a Bodrogon már holnap I. fok alá süllyednek a vízszintek. A Hortobágy-Berettyón Borznál már III. fokú szint alá süllyedt a víz.
A Körösökön a lassú apadás miatt az I. fokú készültségi szint alá várhatóan csak a jövő hét végére süllyed a vízszint.
 
A folyók gyakorlatilag jégmentesek.
 
A vízgyűjtőkön folytatódott a hómennyiség gyarapodása: a Dunán 5,04 km3, a Tiszán 2,26 km3 a hóban tárolt vízmennyiség, mindkettő a sokévi átlag alatti, míg a Dráván az (1,87 km3) átlag körüli. A várható hidegebb időjárás és csapadék hatására a hófelhalmozódás további növekedése várható.
 
Árvízvédelmi helyzet
 
Jelenleg folyóink fővédvonalain 1113 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből:
 
?         II. fokú árvízvédelmi készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.
?         I. fokú árvízvédelmi készültség van 1027 km hosszon, a Dunán (Mohács és a déli országhatár között),a Tiszán (Kisköre és Szeged között), a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna középső szakaszán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán,a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös alsó szakaszán.
 
Belvízi helyzet
 
A belvízzel borított terület nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására tovább csökkent, jelenleg 348 ezer ha (ebből 191 ezer ha a vetés, szántó).
 
10 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 10 szakaszon I. fokon, 48 szakaszon II. fokon és 10 szakaszon (Közép- és Dél-Alföldön) III. fokon védekeznek. Tegnap 160 db szivattyútelep és 45 db szállítható szivattyú 21 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 1123 fő vett részt a védekezési munkálatokban. 91 db belvíztározóban 136 millió m3 belvizet tárolnak. A hideg, csapadékszegény időjárás következtében az elkövetkező napokban csökkenni fog az átemelt belvíz mennyisége.
 
11 megye területén 31 vízgazdálkodási társulat folytat belvízvédelmi tevékenységet, 179 db szivattyútelepen és 67 db szivattyúálláson naponta 4,1 millió m3 vizet emelnek át a befogadókba. A vízitársulatok részéről összesen 483 fő vett részt a belvízvédekezésben.
 
217 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 16 település III. fokút.
 
A vörösiszap szennyezés helyzete
 
Valamennyi vizsgált ponton, minden paraméter szempontjából, az elmúlt napokhoz hasonlóan megfelelő volt a vörösiszap-szennyezés által érintett vizek minősége.
 
A Torna patak devecseri mérőpontján a KDT-KTVF 24 órás mérése szerint a víz pH értéke 8,04 - 8,44 közötti sávban mozgott, egyetlen kiugró értéket (8,64) mértek 23-án 10 órakor. Figyelembe véve a vízfolyás pufferoló hatását és a rövid időtartamot, ez nem okoz problémát a Marcalon, ahol a vizsgálati eredmények megfelelőek.
 
Az elektromos vezetőképesség-értékek sem jeleztek semmiféle jelentős eseményt. A kármentesítési munkák miatt a területen továbbra is fokozott figyelésre van szükség.
 
A folyó jobb partján a NYUDU-KÖVIZIG, mint a vízfolyás kezelője, vörösiszap kotrást végez a padkán és a vízzel nem borított rézsűkön, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében ? ehhez a tevékenységhez felvonulási utakat alakít ki.
 

Budapest, 2011. január 24.

Fel Fel