Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(07:00):125cm   Komárom(07:00):150cm   Esztergom(07:00):135cm   Budapest(07:00):192cm   Paks(07:00):89cm   Baja(07:00):225cm   Duna Mohács(07:00):249cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Sajtótájékoztató - jéghelyzet 2012.02.09 - friss h...    2012.02.10. 09:40
Sajtótájékoztató - jéghelyzet 2012.02.09 - friss hírek az Igazgatóságok honlapján!

 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

 "INDULÁSRA KÉSZ AZ ORSZÁG LENGAGYOBB JÉGTÖRŐ HAJÓJA"
 
További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825
 
 
I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet:
Vízfolyásainkon továbbra is kisvízi állapot a jellemző és ebben a helyzetben a következő napokban sem várható lényeges változás.
A hideg időjárás továbbra is megmarad, ugyanakkor a hét végétől lassú enyhülés kezdődik, gyengülnek az éjszakai fagyok és a jövő hét közepén napközben már sokfelé fagypont közelében alakulhat a hőmérséklet maximuma.
 
II. A folyók jéghelyzete:
 
Duna:
A Duna Pozsonynál tegnapelőtt este teljes szélességben befagyott, hasonlóan az osztrák folyószakasz egy részéhez. A Budapest feletti szakaszon továbbra is erős, illetve helyenként igen erős (70-90%-os) a zajlás, megközelítve a teljes jégborítást. Az érkező víz erős túlhűlése és az apadás következtében a kisebb víztömeg miatt több szakaszon várható a Duna teljes befagyása a hét végéig, még a kritikus -150 fokos negatív hőösszeg elérése előtt!
 
A dunai jégbeállás egyik feltételeként számon tartott -150 Celsius-fok negatív hőösszeg, -amelyet napi két adat átlagból számolnak és naponta összeadnak,- a számítások szerint várhatóan a hónap közepén érheti el a dunai jégbeállás hőmérsékleti feltételét.
A folyón kialakuló és várható jégviszonyokat, a ténylegesen bekövetkező hőmérsékleti viszonyok és a vízbevezetések által okozott hőszennyezés jelentősen befolyásolja.
A negatív hőösszeg Budapestnél mára -86,1 Celsius-fok, Bajánál -112,0 Celsius-fok.
A Paks alatti folyószakasz jegesedése - az atomerőmű hűtővizének melegítő hatása miatt - a felső Duna szakaszaitól később, néhány napos időeltolódással következik be.
 
Tisza:
A folyó teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, melynek vastagsága átlagosan 10-20 cm között van.
 
Mellékfolyók
Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága tovább nőtt. A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre nem igényeltek.
 


III. Jeges árvíz elleni készültség:
 
Készültségi fokozatok:
I. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben.
II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Duna mentén a Dunakiliti szakaszon és a Rábán Nick térségében.
III. fokú jeges árvíz elleni készültség:
A Mosoni-Duna, torkolati szakaszára, pontszerűen, a Gönyűi kikötő védelme érdekében van érvényben III. fokú készültség. Operatív beavatkozás keretében a Neptun jégtörő folyamatosan biztosítja a hajózó utat.
 
III. fokú készültség van érvényben Baján a Kamarás-Duna téli kikötőjében. A jeges árvíz miatt a téli menedéket igénybe vevő hajók itt köthetnek ki biztonságosan, emiatt folyamatosan gondoskodnak a jégtörőhajók a jégmentesítésről.
 
A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt. /A Tiszán Tokajban 4, Tiszalökön 2, Kiskörén 2 jégtörőhajó, míg a Dunán Baján 3 és Gönyűben 2 jégtörőhajó áll készenlétben. /
 
Indulásra kész az ország legnagyobb jégtörő hajója:
 
Az ország legnagyobb jégtörő hajóját is kivezényelték a Dunán már kialakult és a fokozódó jéghelyzet miatt. A jégtörő a zajló Dunán ? Esztergomot ma az esti órákban elérve - lehajózik a bajai téli kikötőbe, ahol csatlakozik a többi jégtörőhajóhoz, hogy szükség esetén az erősödő jégzajlás miatt azonnal megkezdhessék, a kialakuló káros jégtorlódások, torlaszok elbontását. Útja közben már megmozgatja és darabolja az összeálló, zajló jégtáblákat ezzel is segítve a jég könnyebb levezetését.
 
A hazai Duna szakaszon kialakult jéghelyzet mellett a Széchenyi és a többi jégtörő hajó azonnali mozgósítását és üzemanyaggal való teljes feltöltését az is indokolta, hogy a Duna Pozsonynál tegnap előtt teljes szélességben befagyott, hasonlóan az osztrák folyószakaszhoz, így az onnan érkező jég biztonságos levezetését ilyen alacsony vízállások mellett csak ezekkel a hajókkal lehet végrehajtani.
 
A Duna délen Magyarországot a Szerb, Horvát közös határszakaszon hagyja el, ahol a jég kártétel nélküli levezetését a nemzetközi egyezményeknek megfelelően is biztosítani kell.
 
A Vízügyi Szolgálat felkészült az egyre erősödő jéghelyzet kezelésére, az OMIT irányításával pedig az ilyenkor megszokott operatív intézkedések végrehajtására és a szükség szerinti jégrombolási beavatkozások elvégzésére.
 
A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.
 
Budapest, 2012. február 9.
 
Molnár Béla
főigazgató
Fel Fel