Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(17:00):186cm   Komárom(18:00):193cm   Esztergom(18:00):184cm   Budapest(18:00):257cm   Paks(18:00):167cm   Baja(17:00):317cm   Duna Mohács(18:00):336cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
A Dunán normalizálódó, a Tiszán változatlan a jé...    2012.02.19. 12:04
A Dunán normalizálódó, a Tiszán változatlan a jéghelyzet

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

További információ: Láng István főosztályvezető +36-30/866-2825

 
I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet
 
Az elmúlt napon főképp az északi vízgyűjtőkön hullott kisebb csapadék, amely nyugaton havas eső, eső, míg keleten hó volt. A nappali legmagasabb hőmérsékletek a Dunától nyugatra többnyire 5-10 C fok között alakultak, míg a Dunától keletre felén általában fagypont körüli maximumokat mértek.
Folyóink vízjárásában, nem volt lényeges változás, ma is nagyrészt igen alacsony medertelítettség a jellemző.
 
II. A folyók jéghelyzete
 
Duna
A Duna magyarországi szakaszán a jégzajlás minimális (10-20%), a folyó több helyen jégmentes.
 
Tisza
A folyót - kisebb megszakításokkal, helyenként torlódva ? állójég borítja, melynek vastagsága általában 10-25 cm között van. A torlódásokban a becsült jégvastagság 40-60 cm, de helyenként eléri a 1,5 m-t is.
 
Mellékfolyók
A mellékfolyók jéghelyzetében az elmúlt napokban nem volt lényeges változás, felszínüket továbbra is jelentős 15-30 cm vastagságú jég fedi, de néhány helyen már megkezdődött a jég természetes vékonyodása, szakaszos eltűnése.
 
III.Jeges árvíz elleni készültség:
 
Készültségi fokozatok:

I. fokú jeges árvíz elleni készültség:

A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 03-tól van érvényben.

II. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012.február 13-án 16 órától a Séd-Sárvizi malomcsatorna leeresztő műtárgyánál
2012. február 18-án 09 órától a dunai Jégtörő VII. és Széchenyi jégtörő hajókra.
2012. február 19-én 06 órától a dunai Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajókra.
 
III. fokú jeges árvíz elleni készültség:
2012. február 03-án 12 órától Mosoni-Duna kiágazásánál
2012. február 07-én 06 órától Bajai Kamarás-Duna télikikötő
 

 
A Dunán normalizálódó, a Tiszán változatlan jéghelyzet
 
Az elmúlt nap folyamán a Széchenyi és a Jégtörő VII. hajópár megérkezett a bajai kikötőbe és a kedvezőre fordult dunai jéghelyzet miatt a mai napon az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) utasítására a szerb-horvát folyószakaszon tartózkodó másik hajópár, a Jégtörő XI. és a Jégtörő VI. is visszatér magyarországi állomáshelyére. A hajók továbbra is készenlétben várják a jeges időszak megszűnését.
 
A Tiszán változatlan a jéghelyzet, a folyót csaknem teljes hosszban állójég borítja és ebben a helyzetben a következő néhány nap folyamán sem várható számottevő változás.
 
A várható enyhülés, leginkább a Kárpát-medence nyugati felén lesz érezhető, ahol a jövő hét második felében 10 C fok feletti maximumokra és fagymentes éjszakákra is lehet számítani.
 
Eközben a keleti országrészben a vastag hóval fedett területek fölött ködképződés és mérsékelt felmelegedés, napközben is fagypont körüli hőmérséklet lesz a jellemző. Ennek az enyhébb időjárásnak a Tisza vízjárására gyakorolt hatása egyelőre kevés lesz, de kisebb vízszintemelkedések kialakulhatnak. A vízszintemelkedések nagyságát a külföldi vízgyűjtő területen található hótakaró olvadásának üteme határozza meg.
 
Az enyhülés következtében a jövő hét második felében a jégtakaró vékonyodása mellett, egyes folyószakaszokon másodlagos jégzajlások indulhatnak meg. A folyók mentén folyamatos jégfigyelő szolgálat működik.
 
A Tisza jeges árvíz elleni védelmét, ezen belül kiemelten a Tiszalöki és Kiskörei vízlépcsők üzembiztonságát, összesen 8 jégtörő hajó biztosítja, amelyek állomáshelyeiken - Tokajban, Tiszalökön, Tiszacsegén és Kiskörén - folyamatosan készenlétben állnak.
 
A Vízügyi Szolgálatnak a jeges árvíz elleni védekezéssel összefüggésben - jogszabályban meghatározott módon - a jégtörő hajókat minden évben a december 15 - március 1. közötti időszakban a folyókon, az előre kijelölt állomáshelyeiken kell készenlétben tartani.
 
A hajókon szolgálatot teljesítő legénység a jégtörőhajók, úszójárművek és a kikötők jégtelenítéséről folyamatosan gondoskodik. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat.
 
 
Budapest, 2012. február 19.
Molnár Béla
 főigazgató
Fel Fel