Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(00:00):122cm   Komárom(00:00):132cm   Esztergom(00:00):109cm   Budapest(00:00):173cm   Paks(00:00):64cm   Baja(23:00):198cm   Duna Mohács(00:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Árvízi védekezés a nyugat-magyarországi folyókon    2012.11.07. 12:58

Tájékoztató a nyugat-magyarországi folyókon levonuló árvizekről

 

Tájékoztatás időpontja: 2012. november 07. 11:30
Forrás: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság


 

A működési területünkhöz tartozó Rába és a Mura vízgyűjtőn tegnap eleinte még napos, gyengén felhős idő volt, majd a déli óráktól erősebben megnövekedett a felhőzet, és elszórtan előfordultak kisebb esők is. Ma reggelig területi átlagban azonban nem volt számottevő a csapadék.
A meteorológiai előrejelzések szerint a hét végéig többnyire változóan felhős, csapadékmentes időre számíthatunk, több-kevesebb napsütéssel. A hét legvégén azonban már erős felhősödés kezdődhet egy érkező front hatására, majd többfelé várható eső, záporeső. A csapadék területi és mennyiségi előrejelzése jelenleg még meglehetősen bizonytalan.

Rába:
A Rába szentgotthárdi szakaszán a kedd hajnali tetőzés óta intenzív apadás tapasztalható, s további zavartalan apadás várható az elkövetkező napokban is. Gátőreink azonban folyamatosan figyelő- és járőrszolgálatot tartanak. A Rönök-Csörötnek közút, valamint a Rábagyarmat-Csörötnek összekötő út továbbra is zárva van.

A szentgotthárdi jelentős árhullám hatására Körmendnél is tegnap estétől már III. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe. A folyó 23 órakor tetőzött 469 cm-rel, s hajnalban már apadás volt tapasztalható. Ezen a szakaszon a jelenlegi vízállás 430 cm. Tegnap délután már a Rába völgyben jelentős elöntések történtek, de elsősorban mezőgazdasági területek kerültek víz alá. Magyarszecsődön az önkormányzat védekezik, egy lakóházat homokzsákokkal védenek. Magyarszecsőd önkormányzatának az árvédekezéshez 1000 db homokzsákot biztosítottunk.
Ma hajnalban a Molnaszecsőd-Döröske összekötő utat lezárták. A 86-os úton a Csörnöc híd környékén vízátfolyások nem alakultak ki, így a forgalmas útszakasz lezárására nem volt szükség. A Csákánydoroszló-Ivánc, Halogy összekötő utak lezárását is feloldották.
A vízállás folyamatos csökkenése miatt Igazgatóságunk Körmendnél 12 órától a III. fokú árvízvédelmi készültséget II. fokúra mérsékeli.

Tegnap óta már Sárvárnál is árad a folyó. Az árvíz azonban jelentősen ellapult, így Sárvár térségében valószínűleg árvédelmi fokozat alatti, várhatóan 110 cm körüli tetőző vízállás várható.

Mura:
A folyó az elmúlt 24 órában mérsékelten, egyenletesen áradt. Letenyénél hajnalban érte el az I. fokú készültséget jelentő 330 cm-t. Ezen a szakaszon az árhullám tetőzése délutánra várható, a becslések szerint 380 (+-20) cm-es vízállással.
Murakeresztúron is megjelent a víz a hullámtéren, ezért a zsilipeket lezártuk. Gátőreink, műszaki szakembereink ezen a szakaszon is fokozottan járőröznek.

Igazgatóságunkon továbbra is hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartunk. Hidrológus munkatársaink folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Gátőreink és műszaki szakembereink a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot tartanak, és folyamatos bejárást végeznek. Szükség esetén további tájékoztatást adunk ki.

Gaál Róbert
központi védelemvezető

 

Fel Fel