Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(21:00):191cm   Komárom(21:00):194cm   Esztergom(21:00):181cm   Budapest(21:00):256cm   Paks(21:00):166cm   Baja(20:00):314cm   Duna Mohács(21:00):335cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Árhullám levonulása a Dráván (tájékoztató)    2012.11.07. 13:12

A Dráva őrtilosi tetőzése után adható pontosabb előrejelzés

2012. november 07.
Forrás: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
 
A legfrissebb előrejelzések alapján a csapadék hatására a Dráva osztrák, szlovén területein kialakult rendkívüli árhullám a magyar szakaszon jelentősen ellapul. Ez az erőteljes csökkenés az erőművek üzemeléséből adódik. A további előrejelzéseket a dubravai erőmű (Horvátország) működése tovább módosíthatja! Várhatóan a mai nap során tetőzik Őrtilosnál a Dráva folyó, ezt követően a tetőző vízszintek előrejelzése is pontosabbá válik.

A Dráva vízgyűjtő területének időjárását az elmúlt néhány napban egy tőlünk nyugatra lévő nagy kiterjedésű, markáns ciklon határozta meg, amelyből a Dráva vízgyűjtőterületére nagy mennyiségű csapadék hullott le az elmúlt hétvégén. Területi átlagban 48 óra alatt lehullott csapadék az osztrák-szlovén területeken 60-70 mm volt. További érdemi csapadékra a vízgyűjtőn nem kell számítani. A területre hűvösebb levegő érkezett, ami tovább lassítja a magasabb területekről a csapadék lefolyását.

A csapadék hatására az osztrák, szlovén területeken kialakult rendkívüli árhullám a magyar szakaszon jelentősen ellapul.

Ez az erőteljes csökkenés az erőművek üzemeléséből adódik. A további előrejelzéseket a dubravai erőmű (Horvátország) működése tovább módosíthatja!

Várhatóan a mai nap során tetőzik Őrtilosnál a Dráva folyó, ezt követően a tetőző vízszintek előrejelzése is pontosabbá válik.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság dolgozói a folyó vízszintjét folyamatosan figyelik. A hidrometriai mérőcsoportok naponta mérik a folyó vízhozamát Őrtilos, Barcs, Szentborbás, Drávaszabolcs vízrajzi állomások szelvényében.

A mai előrejelzés alapján, a Dráva-Mura vízrendszeren a tegnapi előrejelzett értékeknél alacsonyabb értékek várhatók. A jelenlegi információk alapján a várható tetőzések Őrtilosban a mai napon 385 ? 400 cm (LNV: 476 cm), Barcson a holnapi nap folyamán 375 ? 400 cm-re tehető (LNV: 618 cm). A mai előrejelzések alapján a drávasztárai védelmi szakaszon I. fokú, a drávaszabolcsi védelmi szakaszon II. fokú védekezés várható.

A drávaszabolcsi védelmi szakasz egy részén jelenleg töltésfejlesztés,zajlik, ennek kivitelezési munkái a védekezés időszakában felfüggesztésre kerülnek.

Fel Fel