Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(09:00):216cm   Komárom(09:00):204cm   Esztergom(09:00):181cm   Budapest(09:00):244cm   Paks(09:00):149cm   Baja(09:00):302cm   Duna Mohács(09:00):325cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Lassú apadás a Dráva felső szakaszán    2012.11.09. 11:00

Jelenleg a drávasztárai és drávaszabolcsi védelmi szakaszokon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, mintegy 88 km hosszban. A védvonalon lévő zsilipek lezárásra kerültek. A hullámteret részlegesen elöntötte a víz, de a gátakon beavatkozásra okot adó jelenséget nem tapasztaltunk.

Forrás: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A Dráva vízgyűjtőterületére hullott csapadék hatására az osztrák, szlovén területeken kialakult rendkívüli árhullám a magyar szakaszon jelentősen ellapult. Ez az erőteljes csökkenés az erőművek üzemeléséből adódik.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság dolgozói a folyó vízszintjét folyamatosan figyelik. Ezért a hidrometriai mérőcsoportok naponta mérik a folyó vízhozamát Őrtilos, Barcs, Szentborbás, Drávaszabolcs vízrajzi állomások szelvényében.

A folyó vízállásait és tendenciáit a vízmércék alapján közöljük.

Dráva Őrtilos

A folyó 7-én délelőtt letetőzött 385 cm-el majd gyorsan leapadt 300 cm körüli értékre. Jelenleg ezen vízszint körül ingadozik, de ez változhat a nap folyamán a dubravai erőmű (Horvátország) eresztésének függvényében.

Dráva Barcs

A folyó hajnalban 2 órakor letetőzött 365 cm-el, azóta nagyon lassú apadás figyelhető meg.

Dráva Szentborbás

A folyó a ma reggeli órákban tetőzött 441 cm ?el és tartja a szintet. Csütörtökön 7 órakor a drávasztárai védelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre.

Dráva Drávaszabolcs

A folyó egyenletes intenzitással tovább árad, tegnap reggel 7 óra óta több, mint 1 métert emelkedett a folyó vízszintje. A vízállás ma reggel 7 órakor 436 cm volt áradó tendenciával. A tetőzés a szombati napon várható 479 cm-el. Csütörtökön 7 órakor a drávaszabolcsi védelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre.

Jelenleg tehát a drávasztárai és drávaszabolcsi védelmi szakaszokon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, mintegy 88 km hosszban. A védvonalon lévő zsilipek lezárásra kerültek. A hullámteret részlegesen elöntötte a víz, de a gátakon beavatkozásra okot adó jelenséget nem tapasztaltunk. A védekezési tevékenységhez szükséges létszám a helyszínen tartózkodik a védekezési szintnek megfelelő figyelőszolgálat folyamatosan végzi tevékenységét.

A drávaszabolcsi védelmi szakasz egy részén jelenleg töltésfejlesztés[1] zajlik, ennek kivitelezési munkái a védekezés időszakában felfüggesztésre kerülnek.



[1] A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Európai Uniós projekt keretében megerősíti és magasítja a Dráva bal parti árvízvédelmi töltését, melynek összköltsége 3,2 Mrd Ft. A drávaszabolcsi és kémesi öblözeteket védő 19,83 km-es töltésszakaszon 2012. márciusában megkezdődött a földmunka. 2011-ben átadásra került a projekt keretében megépült árvízvédelmi csarnok Drávaszabolcson és a három felújított gátőrtelep (Drávaszabolcs, Gyűrűspuszta, Kémes).

Fel Fel