Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(23:00):125cm   Komárom(23:00):131cm   Esztergom(23:00):109cm   Budapest(23:00):173cm   Paks(23:00):64cm   Baja(23:00):198cm   Duna Mohács(23:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzet    2013.03.03. 13:15

 Előrejelzés

Az elmúlt napon tavaszias, de a reggeli órákban még téliesen hideg idő volt vízgyűjtők nagyobb részét kitevő 3-600 méter magasságú területein. Csapadék sehol sem hullott, így napközben csak kis mértékű volt az olvadás, számottevően nem csökkentve a hóvíz mennyiségét és az árhullámok vízutánpótlását.
A vízjárás szempontjából kedvező hét elejei csapadékmentesség erősíti a folyók árhullámainak apadását. A következő hét második felére jelzett felmelegedés kezdetben mérsékelt nappali olvadásokat hoz, számottevő vízszintemelkedés nélkül. A nagy bizonytalanságú jövő hét végi erős melegedés és az azt követő eső - ezek mértékétől függő - olvadást és árhullámokat okozhatnak.
 

Árvízi helyzet

A mai napon 13 órakor a magyarországi folyószakaszokon összesen 416,3 km-en van készültség az országban. 258,8 km hosszon van I. fokú, valamint 157,5 km hosszon van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve.
A III. fokú készültséget a Rába valamennyi szakaszán meg lehetett szüntetni.
A Rábán kialakuló árhullám pénteki ragyogóhídi 398 cm-es tetőzését követően, a folyó tegnap Vágnál tegnap éjjel tetőzött 408 cm-es vízállással, majd szintén tegnap 14 és 18 óra között Árpásnál is bekövetkezett a tetőzés 502 cm körüli vízállással.
 Ma 7 órakor Ragyogóhídnál 234 cm-t mértek, így a vízállás a II. fokú készültségi szint alá csökkent.
 Vágnál a vízállás szintén hajnalban csökkent a III. fokú készültségi szint alá.
Árpásnál is megindult az apadás, a folyó vízállása az elmúlt órákban csökkent a III. fokú   (480 cm) készültségi szint alá.
 
Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli számításai szerint a Rábán Árpásig folytatódik az apadás. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereivel egyeztetve a Rábán Győrnél, a kora délutáni órákban I. fok alatti tetőzés valószínűsíthető, 410-420 cm körüli értékkel.
 
ASajón és az   Ipolyon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a többi készültségben lévő magyarországi vízfolyáson is további apadás várható.
A Sajó vízgyűjtő területein az elmúlt napokban kis mértékben csökkent a hóban tárolt vízkészlet, de még mindig az átlagos felett van.
 

BELVÍZI HELYZET

A belvízhelyzetben lényeges változás nem történt, 6 szakaszon van I. fokú készültség, 6 szakaszon pedig II. fokú. Az elöntött területek nagysága 13 600 ha.
 
A Vízügyi Igazgatóságok szakemberei a védelmi helyzetnek megfelelően   éjjel-nappali ügyeletet látnak el a szükséges intézkedések végrehajtására.
 
 
 
 
 
 

 

Fel Fel