Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(02:00):114cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(02:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.03.26. 13:55

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

Többfelé várható változó intenzitású havazás, délkeleten illetve a keleti határszélen havas eső, eső is előfordulhat. Megerősödő, keleten viharossá fokozódó szélre lehet számítani.
 
Hazánk időjárását holnap estig ciklonális mező alakítja, emiatt többfelé várható csapadék; délkeleten eső, havas eső, másutt havazás. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többnyire 10 mm alatt marad. Átmeneti kevesebb csapadék után ? északkeleten, keleten még további havazás várható, de ennek mennyisége már nem lesz jelentős ? csütörtökön a mediterrán térségben újabb ciklon mélyül ki, amely pénteken éri el a középső, majd a keleti vízgyűjtőket. Többfelé valószínű eső, záporeső. Ekkor naponta 5-10 mm csapadékra van kilátás. Ezzel együtt jelentősebb enyhülés valószínű, a 0 fok magassága pénteken, szombaton eléri az 1500 m-t.
 

Árvízi helyzetértékelés

Az elmúlt 24 órában csak kisebb, átlag 1-2 mm csapadéktevékenységet észleltünk a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, folytatódott az árhullám levonulása.
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban hideg időjárás mellett, 5-6 mm csapadék várható vegyes halmazállapotban, de a hét végén 25-30 mm is eshet a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely újabb árhullámot okozhat folyóinkon.
 
A Tisza folyó középső szakaszán (Tiszaújváros-Csongrád között) I. fokú készültségi szint van elrendelve. A középső szakaszán Kisköre alsóig apadó, Szolnoktól pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók.
 
A Kraszna folyón I. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve. A folyó jelenleg apad, de az apadás üteme lassulni fog.
 
A Lónyay főcsatorna egyes gátőrjárásaiban I. fokú készültségi szint van elrendelve. Folytatódni fog a lassú apadás.
 
A Bodrog folyón I. fokúkészültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás.
Hármas-Körösön I. fokúkészültségi szint van elrendelve, egyelőre folytatódik egy lassú vízszintemelkedés. A többi Körösön folytatódik a lassú apadás.
 
A Zagyván folytatódik az apadás, de az alsó szakaszon még a vízszintek nem süllyedtek az I. fokú készültségi szint alá.
 
A Taktán stagnáló vízszintek a jellemzők. II. fokú árvízvédelmi készültséget
továbbra is fenn tartjuk. Hortobágy- Berettyó stagnáló vízszintek mellett II fokú készültséget tartunk fenn.
 
Jelenleg 1116,9 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban,  987,2 km-en I. fokú (Kraszna, Lónyay-főcsatorna egyes gátőrjárásai, Bodrog, Hármas-Körös, Zagyva és a Tisza középső szakaszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) és 129,7 km-en II. fokú (Takta, Hortobágy-Berettyó).
 
Megtett intézkedések:
Az érintett Vízügyi Igazgatóságok Védelmi Törzsei a kialakult árvízszinthez tartozó árvízvédelmi fokozatok szerint önállóan végzi tevékenységüket. A szükséges intézkedések végrehajtása érdekében a védelmi helyzetnek megfelelően szükség esetén éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt 24 órában 3-15 mm csapadék esett, az Alföld déli-középső területeit 10-15 cm-es hó borítja. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
Országosan 74 000 ha a belvízzel elöntött terület,ebből 31 400 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntésekJász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak. Pontosabb felmérésre csak a hó elolvadása után kerülhet sor. 
 
11 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 52 szakaszon, ebből 24 szakaszon I. fokú és 28 szakaszon II. fokú a belvízvédelmi készültség.6 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 12 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.8 önkormányzat (Szurdokpüspöki, Nyíregyháza, Nagyecsed, Balástya, Tiszalök, Balmazújváros, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek) I fokú, 3 önkormányzat (Gávavencsellő, Tomajmonostora, Kunhegyes) II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 
Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 35-40 mm közötti csapadék várható. Amennyiben az előre jelzett csapadék tényleg leesik, az elöntött területek nagysága jelentősen megemelkedhet.
Fel Fel