Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(00:00):122cm   Komárom(00:00):132cm   Esztergom(00:00):109cm   Budapest(00:00):173cm   Paks(00:00):64cm   Baja(23:00):198cm   Duna Mohács(00:00):226cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.03.28. 12:21

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak az időszak végén szakadozik fel nagyobb területen a felhőzet. Országszerte várható ismétlődő eső, kezdetben északon havas eső, havazás is lehet. Több helyen nagy mennyiségű csapadék hullhat. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország egész területén lehet.
 

Árvízi helyzetértékelés

Az elmúlt 24 órában csak kisebb, átlag 0-5 mm csapadéktevékenységet észleltünk főleg hó formájában. A Tisza vízgyűjtőjén, folytatódott az árhullám levonulása.
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban enyhülő időjárás mellett, 30-40 mm területi csapadék átlag várható főleg eső formájában, mely újabb árhullámot okozhat a jövő hét elejétől folyóinkon. Hétfőn és kedden csökken a csapadéktevékenység.
 
A Tisza folyó középső szakaszán (Tiszaújváros-Csongrád között) I. fokú készültségi szint van elrendelve. A középső szakaszán Kisköre fölött apadó, Szolnok alatt pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók.
A Bodrog folyón I. fokú készültségi szintek mellett folytatódik a lassú apadás. A Taktán enyhén apadó vízszintek a jellemzők. II. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenn tartjuk.
A Zagyván folytatódik az apadás, de az alsó szakaszon még a vízszintek nem süllyedtek az I. fokú készültségi szint alá.
Hortobágy- Berettyó enyhén apadó vízszintek mellett a II. fokú készültséget továbbra is fenn tartjuk.
Hármas-Körösön I. fokú készültségi szint van elrendelve, egyelőre stagnáló, enyhén emelkedő vízszintek a jellemzők.
A többi Körösön folytatódik a lassú apadás.
 
Jelenleg 993,7 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 864 km-en I. fokú (Bodrog, Hármas-Körös, Zagyva és a Tisza középső szakaszán, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) és 129,7 km-en II. fokú (Takta, Hortobágy-Berettyó).
 
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: 96 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány márciusban 75-110 cm). Az elmúlt napon 1 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 142 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány márciusban 140-170 cm). Tegnap óta nem változott a vízszint.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt 24 órában számottevő csapadék nem esett. A hótakaró vastagsága az Alföldön 2-15 cm között változik, legtöbb hó a középső területeken halmozódott fel. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek magasak.
 
Országosan 79 000 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 33 600 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak. Pontosabb felmérésre csak a hó elolvadása után kerülhet sor. 11 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 53 szakaszon, ebből 25 szakaszon I. fokú és 28 szakaszon II. fokú a belvízvédelmi készültség.
 
7 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 13 társulat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
8 önkormányzat (Szurdokpüspöki, Nyíregyháza, Balástya, Tiszalök, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek, Kötegyán, Köröstarcsa) I. fokú, 1 önkormányzat (Tomajmonostora) II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 30-35 mm közötti csapadék várható. Amennyiben az előre jelzett csapadék tényleg leesik, az elöntött területek nagysága jelentősen megemelkedhet.
 

Fel Fel