Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(22:00):244cm   Komárom(22:00):243cm   Esztergom(22:00):209cm   Budapest(22:00):253cm   Paks(22:00):142cm   Baja(22:00):289cm   Duna Mohács(22:00):314cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.03.31. 12:23

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
Az elmúlt két nap folyamán egy mediterrán ciklonból számottevő esőzés érte el az országot, melynek súlypontja a Dél-dunántúli terület volt.
 
A csapadék nagy része eső formájában hullott, így baranyai hegyvidék és a somogyi dombság 10-30 mm víztartalmú hótakaróját is leolvasztotta. Ennek következtében az itteni kisvízfolyásokon heves áradások indultak el, melyek befogadóján, a Kaposon III. fok feletti vízállások alakultak ki. A ma hajnalban lehullott intenzív esőből kisebb vízállás-emelkedések voltak a felső szakaszokon.
 
Az észak-magyarországi területeken kezdetben hó hullott, de ez havas esőbe, esőbe váltott át. Ez csak kisebb vízfolyásokon (pl. Bene-patak) indított el mérsékeltebb árhullámokat, illetve tartósabbá tette a Zagyva áradását. A Tarna ismételt áradásai egymásra hatva elérhetik a III. fokot is.
 
A külföldi vízgyűjtőkön mérsékeltebb volt a csapadék, de az olvadással együtt ismét több vízfolyás árad. A Rába vízgyűjtőjén a magasabb részeken havazás volt, de a lejjebb lehullott eső következtében a mellékfolyói (Pinka, Gyöngyös, Répce) is áradnak, így az újabb árhullám Szentgotthárdnál és Körmendnél meghaladhatja a II. fokot.
Az Ipoly valamennyi mellékvizén áradás indult el, amit a délutánra jelzett hevesebb eső fokozati szintre emelhet. Ez a csapadék érinti a Sajó középső vízgyűjtőjét (kb. Rimaszombatig ahol II. fok feletti árhullám alakulhat ki), e fölött már havazás várható, kivéve a Bodrog észak-keleti vízgyűjtőjét.
A keleti vízgyűjtők közül a Krasznán alakult ki jelentősebb árhullám, mely holnapra II. fok szintje körül tetőzik a határszelvény után. A Körösök közül a Fekete-Körösön alakul ki nagyobb áradás, Ant-nál várhatóan II. fok feletti szinten.
A ma délutáni csapadék után lehűlés lesz, az újabb melegfront és esőzés kedd környékén várható.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

A lehullott csapadék hatására gyakorlatilag valamennyi folyón kisebb nagyobb árhullámok indultak el. A vízügyi szolgálat III. fokú készültségi szintjét csak a Fekete-Körös, a Sajó, Zagyva és a Tarna tetőzése érheti el, hétfő estétől. A többi folyón az ünnepek alatt II. fokú vagy annál alacsonyabb vízállásokat idéz elő az eső.
Jelenleg 1206 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 1076 km-en I. fokú (Kraszna, Lónyay-csatorna, Zagyva, Tarna, a Tisza középső szakaszán, Fekete-Körös és a Hármas-Körös, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak) és 130 km-en II. fokú (Takta, Hortobágy-Berettyó).
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország dunántúli síkvidéki területein 20-30 mm, az Alföldön 8-15 mm csapadék hullott az elmúlt 24 órában. A hó a síkvidéki területeken az egész országban elolvadt, a felső talajrétegek teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek.
Az Alföldön a két nap alatt lehullott 15-25 mm eső elolvasztotta a korábbi hóréteget, így a belvízzel elöntött terület folyamatosan nő.
 
Országosan 121 300 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 56 000 ha vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer ha fölötti elöntésekJász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.
 
12 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 63 szakaszon, ebből 17 szakaszon I. fokú és 41 szakaszon II. fokú és 5 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. A III. fokot a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, valamint a Zala és Kis-Balaton mentén 4 szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
8 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 13 társulat II. fokú, 1 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Önkormányzatok:
11 önkormányzat (Dunavarsány, Szurdokpüspöki, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Balástya, Tiszalök, Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek, Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa) I fokú, 5 önkormányzat (Tomajmonostora, Felgyő, Nagyecsed, Kötegyán, Körösladány) II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
 
Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 25-30 mm közötti csapadék várható. Amennyiben az előre jelzett csapadék tényleg leesik, az elöntött területek nagysága tovább fog emelkedni.
 
 
Fel Fel