Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(03:00):111cm   Komárom(03:00):131cm   Esztergom(03:00):118cm   Budapest(03:00):180cm   Paks(03:00):64cm   Baja(03:00):198cm   Duna Mohács(03:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.01. 12:39

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

 
Az elmúlt csapadékos, és fokozatosan enyhülő időjárás következtében a Duna és a Tisza lényegében valamennyi részvízgyűjtőjén hullott területi átlagban is jelentős mennyiségű (6 nap alatt 20-60 mm), vegyes halmazállapotú, kelet felé, és időben előrehaladva egyre inkább esőbe forduló csapadék. A csapadék, és a vízgyűjtőkön korábban felhalmozódott, valamit közelmúltban hullott hó olvadásának hatására a Duna hazai mellékfolyóin, és a Tisza vízrendszerén szinte mindenhol jelentős vízszintemelkedések indultak el.
 
A Dunán az alacsonyabb hőmérsékletek és a kevesebb csapadék miatt számottevő vízszintemelkedések nem alakultak ki. A Rába árhulláma Szentgotthárdnál tegnap kora délután tetőzött 304 cm-rel. A Pinka vízrendszer jelentős hozzáfolyása miatt Körmendnél ma reggelre a III. fokú szint (440 cm) feletti 462 cm -es vízállást észleltek, ami vélhetően a tetőzés közeli érték. A felvidéki mellékfolyók szintén áradnak, az Ipolyon Nógrádszakálnál I. fok felett van a folyó szintje. A Zalán Zalaegerszeg ma hajnalban tetőzött 357 cm-rel (LNV: 416 cm). Zalaapátinál még készültségi szint alatti értéke érvényesek. A Kaposon igen jelentős és nagy tömegű árhullám vonul le, a Kurdnál észlelt ma reggeli, vélhetően tetőzés közeli 428 cm csak kevéssel marad el az LNV 459 cm-étől.
 
A Mura árhulláma ma reggelre Letenyénél I. fok feletti vízállásokat okozott
A Tisza kárpátaljai szakaszain nem alakultak ki jelentős vízszintemelkedések. A mellékfolyók közül a Túr árhulláma
A Tisza vízrendszerén a legnagyobb vízszintemelkedések a Sajón és a Körösök vízrendszerén alakultak ki. A Túron I. fok feletti, a Krasznán II. fok körüli vízszintek alakultak ki. A Szamoson, a Bodrogon és Hernádon jelenleg készültségi szint alattiak a vízállások.
 
A Sajón viszont jelentős vízszintemelkedések voltak. Sajópüspökinél ma éjjel 2 órától III. fok felettiek a vízszintek, a reggeli 312 cm feltehetően a tetőzés közeli érték.
A Körösök vízrendszerén a leghevesebb vízszintemelkedés a Fekete-Körösön volt tapasztalható. Antnál tegnap estétől III. fok feletti vízállásokat észlelnek. A Berettyón Pocsajnál a II. fok, a fehér-Körösön Gyulánál pedig I. fok felettiek a vízszintek. Lejjebb, a Kettős-Körösön Békésnék a II. fokhoz közelit a folyó.
A Maroson egyelőre nem észlelhető számottevő vízszintemelkedés.
 
A VÁRHATÓ TETŐZÉSEK
Rába     Körmend     462-465 cm   ma reggel 
       Sárvár      300-350 cm   kedd 
Mura     Letenye     360-380 cm   ma este 
Sajó     Sajópüspöki   312-315 cm   ma reggel 
       Sajószentpéter  300-320 cm   ma du, este
Fekete-Körös Ant       825-845 cm   ma napközben
Fehér-Körös Gyula  II. fok (450 cm) felett holnap-holnapután
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

 
A lehullott csapadék hatására gyakorlatilag valamennyi folyón kisebb nagyobb árhullámok indultak el. A vízügyi szolgálat III. fokú készültségi szintjét csak a Fekete-Körös és a Körmendi vízmérce (Rába, Láhn, Vörös és a Pinka-patak) érte el a hétvégén, és ma reggel 9 órától a Zagyva, azonban a Sajó, Takta és a Tarna tetőzése is elérheti hétfő estétől. A többi folyón az ünnepek alatt II. fokú vagy annál alacsonyabb vízállásokat idéz elő az eső.
 
Jelenleg 1739 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 1166 km-en I. fokú (Ipoly, Nyerges-patak, Zagyva, Zala, Mura, Rába, Túr, Palád-patak, Lónyay-csatorna, a Tisza középső szakaszán, Berettyón, a Kálló-éren, a Körösökön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak), 418 km-en II. fokú (Takta, Hangony-patak, Szinva-patak, Szörnyűvölgyi-patak, Szuha-patak, Sajó, Tarna, Tarnóca, Bene, Gyöngyös, Szarv ágy, Zagyva, Kraszna, Hortobágy-Berettyó,) és 155 km-en III. fokú (Láhn-patak, Pinka-patak, Vörös-patak, Rába, Fekete-Körös és Zagyva)
 
 

A RÁBA FOLYÓ MENTÉN KIALAKULT ÁRVÍZVÉDELMI HELYZET KÖVETKEZTÉBEN MEGTETT INTÉZKEDÉSEK

 
A 2013. március 31-én, Szentgotthárdon és Körmenden I. fokú árvízvédelmi készültség volt érvényben.
2013.03.31-én 20 órától Körmenden II. fokú készültséget rendeltünk el, melyet 2013.04.01-én 00:00 órakor III. fokú készültségre módosították a vízügyi szakemberek.
 
A védekezés során az alábbi tevékenységeket végezte a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság:
 
-   Értesítették az érintett községek Polgármestereit, valamint a területen lévő erőtelepek üzemeltetőit az érkező árhullámról. Kérték fokozott figyelőszolgálat teljesítését.
-   Az aktualizált előrejelzések alapján ezt a tájékoztatást folyamatosan ismételték.
-   A vízhozammérő csoport áradó ágban vízhozam méréseket végzett a Rábán Szentgotthárdnál és Körmendnél.
-    A becsatlakozó árkokon lévő zsilipek lezárásra kerültek.
-    A Szentgotthárdi duzzasztót folyamatosan üzemeltettük.
-    Körmenden két szivattyút kellett üzemeltetni.
-   Körmend belterületén, a régi 86-os közúti hídnál uszadékot távolítottak el a vízügyi igazgatóság munkatársai, amely teljesen elzárta a víz útját és a rézsű állékonyságát is veszélyeztette.
-   Az éjszaka folyamán a központi ügyeletre érkezett bejelentések alapján szakmai segítséget nyújtottak a Rába menti önkormányzatoknál.
-   A figyelő és járőrszolgálat folyamatos, és a vízállás leolvasások is.
-   A központi Ügyelet folyamatosan tájékoztatta a Közút Kht. Ügyeletét a vízátfolyásokról, és a szükséges útlezárásokról egyeztetett.
 

 a Kapos mentén, dombóvár térségében kialakult árvízvédelmi helyzet következtében megtett intézkedések

 
A Kapos Dombóvár feletti és dombóvári szakaszán csökkenő vízállások tapasztalhatók, a döbröközi és kurdi szelvényben a vízállás stagnál, tetőzés közeli állapotban van. A vízfolyáson észlelt vízállásokat cm-ben az alábbi táblázatba foglaltuk össze:

Állomásnév
I.
fok
II.
fok
III.
fok
LNV
2010.
évi
03.31.
6,00
03.31.
12,00
03.31.
18,00
04.01. 0,00
04.01. 6,00
Kapos, Dombóvár
230
290
350
496
485
460
456
457
446
427
Kapos, Kurd
260
330
390
463
463
403
419
427
427
428

 
A Baranya csatornán az árvízi helyzet folyamatos figyelése és értékelése érdekében a katasztrófavédelmi szervek segítése érdekében Sásdon és Vásárosdombón ideiglenes vízmércét állítottunk fel, melyek leolvasását biztosították.
 
A készültségi fokozatban lévő vízfolyások értékelése
 

A Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon belül a. Dombóvár és a Kurd őrjárásokon III. fokú, a. Szakályi őrjáráson II. fokú és a Pincehelyi őrjáráson I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fent a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Kapos Dombóvár alatti szakaszán a kialakult vízszintek a depónia szintjét helyenként meghaladták. Az elöntés mezőgazdasági területeket érint, lakóingatlanokat közvetlenül nem veszélyeztet. A veszélyeztetett településekre (Dombóvár, Döbrököz, Kurd) 1-1 műszaki irányítót állított ki az Igazgatóság.
 
A Kapos-Koppányvölgyi Vízi Társulat a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a kezelésében lévő vízfolyásokon 2013. március 30-án 6 órától. 
A társulat általános tevékenysége: figyelő/jelentő szolgálat ellátása, vízfolyást gátló uszadékok eltávolítása, a szivárgó- és fakadóvizek figyelemmel kísérése, azok kártételeinek megakadályozása.
 
A társulati vízfolyások depóniájának koronaszintjét az emelkedő vízállások még nem érték el, de a depóniák kezdenek átázni, csurgások, fakadóvizek jelentkeztek. A depóniák átázása miatt azokon csak a gyalogos közlekedés lehetséges, védelmi anyag behordására nincs lehetőség. A Lázi-árok I. számú mellékágán ellennyomó medence építésére került sor és homokzsákos rézsűterhelés történt.
 
 
Megtett intézkedések:
 
-         Helyi védelmi bizottsági ülés volt Dombóváron és Szigetváron (2013.03.30).
-         Az áradással érintett vízrendszerein folyamatos figyelőszolgálatot biztosított a vízügyi igazgatóság.
-         A vízügyi igazgatóság munkatársai részt vettek az önkormányzati védekezésekben és a helyi védelmi bizottságok munkájában, valamint a megyei katasztrófavédelmi szervezetek által felállított munkaszervezetekben.
-   Az Almás-patokon lévő Csertői-tározó (halastó) ellenőrzést tartottak a vízügyi szakemberek (a tározó jelentős árvízcsúcs csökkentő hatással rendelkezik) A 03.31-én 20 cm-t emelkedett a tározó illetve az Almás patak vízszintje Szigetvár belterületi szakán a tegnapihoz képest.
-         A területen dolgozó kollégák az érintett önkormányzatok polgármestereivel folyamatos kapcsolatot tartottak (Királyegyháza, Sásd, Csikóstőttős, Magyartelek, Gilvánfa, Okorág, Baranyahídvég, Páprád, Dombóvár, Döbrőköz, Kurd, Kaposszekcső).
-         A veszélyeztetett településekre 1-1 fő műszaki irányítót állítottak ki.
-         A társulatok tevékenysége: szivattyúzás az Őcsény-ebesi belvízátemelőn (automata szivattyútelep), figyelő/jelentő szolgálat ellátása, vízfolyást gátló uszadékok eltávolítása, a szivárgó- és fakadóvizek figyelemmel kísérése, azok kártételeinek megakadályozása.
-         Március 31-én helyi védelmi bizottsági ülés volt Okorágon, ahol a várható csapadék hatására kialakuló helyi vízkárra való további felkészülést határozták meg. 
-         Március 31-én a Kapos folyó Kaposvár belterületi térségében irányítástechnikai meghibásodásból eredően a mai napon A Kapos közvetlen közelébe tisztítatlan szennyvíz került. Az üzemeltető rövid idő alatt elhárította a meghibásodást.
-         A Baranya-csatorna menti területek belterületi védekezéséhez, a Tolna megyei Csikóstőttős és Kaposszekcső önkormányzatának a veszélyeztetett területek helyszíni bejárása, a depóniák állapotfelmérése, a veszélyes pontok meghatározása, a figyelőszolgálatok által ellenőrizendő területek kijelölése.
Az önkormányzatok és a belvízvédekezésben résztvevő szervek folyamatos vízügyi tájékoztatása.
A veszélyes pontok és a lokalizációs helyek kijelölését követően javaslatot tett a vízügyi igazgatóság az önkormányzat felé a szükséges költséghatékony feladatokat illetően. A vízügyi szakemberek felhívták a figyelmet azokra a veszélyes, felelőtlen emberi beavatkozásokra, melyek a kialakult védekezési helyzetben károsan befolyásolhatták volna a védekezés sikeres megvalósítását. Ilyenek voltak pl. Csikóstőttős belterületén a depónia mentett oldali lábában kialakított pincék, vermek.
 
A Kapos mentén Dombóvár és Döbrököz települések belterületi védekezéséhez nyújtott a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki segítséget:
 
Döbrököz belterületén önkormányzati védekezés keretén belül épült 65 fm, átlagosan 1,5 m magas fóliázott homokzsáktöltés, 3000 zsák felhasználásával a lakóépületek védelme érdekében, melyhez műszaki segítséget adtunk. A munkák során bevédésre került a település lakóövezetének alacsonyabban fekvő - Vadvíz-árok és a Kapos jobbparti depónia által határolt - része.
 
A Kapos balparti depónián, a település védelme érdekében 100 fm hosszban 1000 homokzsák beépítésével nyúlgát épült szakmai irányításunk mellett, ahol további védelmi munkákat (pl. csurgás elleni védekezés) is el kellett látni. A műszakiak minden érintett helyszínen folyamatos figyelő, és ellenőrző szolgálatot is ellátnak. A Hábi-csatorna, a Baranya-csatorna, a Kapos és a becsatlakozó kisvízfolyások jelentős vízszint emelkedése megismételte a 2010. évi belvízhelyzetet. Ennek következtében a Méhész-patak torkolati részén, annak depóniája mintegy 20 m szélességben átszakadt 2013. március 31-én, illetve több helyen átbukott a víz, ezzel jelentős mezőgazdasági területek elöntését okozta. A mentett oldali területeken lefolyó víz a Kapos depóniát meghágva kerül vissza a Kapos medrébe. A megelőző védelmi munkáknak köszönhetően azonban a jelentés időpontjáig Döbrököz település ingatlanjaiban elöntésből adódó kár nem keletkezett.
 
Annak ellenére, hogy a Kapos kaposvári és dombóvári szelvényeiben, valamint a Baranya-csatornán is vízállás csökkenés tapasztalható, a Kapos döbröközi szakaszán a vízszint stagnálása figyelhető meg. Így az ideiglenesen épített töltések fokozott ellenőrzése szükséges, valószínű, hogy további védelmi beavatkozásokra lesz szükség.
 
Beavatkozások:
 
-         A Fekete-víz mentén 4 db oldalműtárgy elzárása csak homokzsákokkal a Vízügyi Igazgatóság műszaki irányításával.(2013.03.30)
-         Királyegyháza részére műszaki segítségnyújtás, és 1000 db homokzsák átadása történt. (2013.03.30)
-         Sásdon a kitelepített 3 HONDA szivattyúból 2 db továbbra is üzemel (03.31.).
-         Csikóstőttős, Magyartelek, Csurgó, Döbrököz településeken a Vízügyi Igazgatóságok szakemberei szakmai segítséget nyújtottak.
-         Törökkoppány Pernec patak kilépett a medréből, önkormányzat védekezik, katasztrófa védelem zsákokat biztosít, szakmai irányítást a Vízügyi Igazgatóság biztosítja. (2013.03.30)
-         Nagyberki Kapos vízfolyás egy melléképület bevédése szivattyúval és homokzsákokkal történt a Vízügyi Igazgatóság műszaki segítségnyújtásával. (2013.03.30)
-         Egy db szivattyút telepített a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Magyartelek településnél a Vályogvető-árok torkolati szakaszán a Szentlőrinci Vízitársulat megrendelésre, megkezdtük a szivattyúzást (03.31.).
-         Március 31-én a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság 150 db homokzsákot adott át a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Nagyatádi Hivatásos Tűzoltóság részére.
-         Március 31-én Csömnednél a Máriás patak kilépett a medréből a katasztrófavédelem kérésére a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság részéről 5 fő vett részt a veszélyeztetett mezőgazdasági épület megvédésében.
-         A Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területi felügyelőjének segítségével 03.31-én Baranyahídvégnél a Fekete-vízen a falu alatt jobb parton 2 db zsilipet valamint a bal parton levő híd alatti szintén 2 db zsilipet eltömedékeltek homokzsákkal.
-         Dombóvár önkormányzat védekezési feladatainak ellátásához 1 db nagyteljesítményű szivattyú leszállítása, beüzemelése és átadása történt meg.
-         Baranya Megyei Kat. Véd. Igazgatósággal és a Somogy Megyei Kat. Véd. Igazgatósággal a Vízügyi Igazgatóságokkal folyamatos kapcsolatot tartanak.
-         A Tolna Megyei Védelmi Bizottság szekszárdi ülésén dr. Csonki István igazgató védelemvezető vett részt. A járási védelmi bizottságok ülésein a Szekszárdi Szakaszmérnökség vezetője vett részt.
-         Az őrjárásokban figyelő/jelentő szolgálatot látnak el a gátőrök, különös tekintettel a műtárgyak ellenőrzésére.
-         Az igazgatóságok gondoskodtak a rendelkezésre álló szivattyúk és a szükséges géppark azonnali üzembeállításáról, rendelkezésre állásáról. A szállításhoz, üzemeltetéshez szükség személyzet készenlétben áll. Az esetleges védekezési feladatatok ellátásához a homokzsákok kiadását folyamatosan biztosítják.
 
 

Belvízvédelmi helyzet

 
Magyarország síkvidéki területein tegnap 2-10 mm csapadék hullott, a hó elolvadt. A felső talajrétegek teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek.
 
Országosan 145 000 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 63 000 ha vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer ha fölötti elöntésekJász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.
12 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség 66 szakaszon, ebből 17 szakaszon I. fokú és 40 szakaszon II. fokú és 9 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. A III. fokot a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, a Zala és Kis-Balaton mentén 4, valamint Békésben 4 szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.
 
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
8 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 13 társulat II. fokú, 1 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Önkormányzatok:
12 önkormányzat (Dunavarsány, Szurdokpüspöki, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Balástya, Tiszalök, Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, Fegyvernek, Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa) I fokú, 5 önkormányzat (Tomajmonostora, Felgyő, Nagyecsed, Kötegyán, Körösladány) II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
A belvízvédekezés napi költsége 34 millió Ft körül alakul. Az elkövetkező napok olvadásai és csapadékainak hatására a védekezés napi költségigénye még tovább fog emelkedni. A belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására a csatornákon kotrásokat végzik a vízügyi szakemberek.
 
A szivattyútelepeken a nagymennyiségű uszadék nehezíti a belvíz átemelését, 2 telepen kellett már a gerebláncot cserélni, illetve az uszadék kiszedésére kotrót beállítani.
 
Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 20-25 mm közötti csapadék várható. Amennyiben az előre jelzett csapadék tényleg leesik, az elöntött területek nagysága tovább fog emelkedni.
 
 
 

 

Fel Fel