Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(01:00):117cm   Komárom(01:00):131cm   Esztergom(01:00):119cm   Budapest(01:00):180cm   Paks(01:00):64cm   Baja(01:00):198cm   Duna Mohács(01:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Rendkívüli ár- és belvízi tájékoztatás    2013.04.02. 22:33

Jelenlegi meteorológiai helyzet

Jelenleg erősen felhős, borult idő van, csütörtökön süthet ki hosszabb időre a nap. Az eddig lehullott csapadék közelítőleg megfelel az eddig előrejelzetteknek, további csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, +6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben +3, +10, később +6, +13 fok között várható.
 

A hazánkban levonuló árvízek jellemzői

 
Jelenleg 2411 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
 
I. fokú védekezés van 1490 km-en (Túr, Lónyai főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura és a Tisza valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak)
 
II. fokú védekezés van 593 km-en (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Fehér- és Sebes-Körös, Ipoly).
 
III. fokú védekezés van 327 km-en (Zagyva, Hortobágy- Berettyó, Fekete- és Kettős-Körös, Zala).
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 571 fő vett részt.
 
A mai napon kezdődött újabb csapadék hatására a meteorológiai elemzések, valamint a vízügyi szolgálatban alkalmazott hidrológiai, hidraulikai modellek alapján az alábbi árhullámokkal számolunk:
 
A Dunán a következő napokban nem számolunk árhullám kialakulásával. A Tisza felső szakaszán újabb árhullám indul meg, aminek tetőzése II. fokú készültség mellett levezethető.
 
II. fok körüli szintek várhatóak a Krasznán, a Sajón és a Bodrogon. A Szamoson és a Hernádon nem lesz szükség fokozat elrendelésére. Fenti árvizek hatására az árhullám a Tiszán, Szolnok és Szeged között, utolérve az előző árhullámot, II.-III. fokú készültséget igénylő szintek mellett folyik le.
Számottevő árvíz alakult ki a Kőrösök és a Hortobágy-Berettyó vízrendszerén. A lehulló csapadék a jelenlegi III. fokú védekezést igénylő árhullámot tartóssá teszi a következő napokban.
 
A Zalán a hétvégi csapadékból keletkező árhullámok  Zalaapáti térségében utolérték egymást, összetorlódtak, s ez okozza a folyó rendkívül intenzív áradását, és a szokatlanul magas vízállásokat. Emiatt ma délután 17.00 órától III. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
A 19.00 órakor mért vízállás 353 cm, s a vízszint várhatóan még emelkedni fog. A tetőzés a holnap kora hajnali órákban várható, a hidrológusok tájékoztatása szerint 380+- 20 cm-rel. Ez megközelítheti az itt eddig mért legnagyobb vízállást, amely 1987-ben 424 cm volt.
 
A védekezési munkálatok folyamatban vannak, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak a vízügyi szakemberek. A Vízügyi Igazgatóság felkészült az esetlegesen szükségessé váló töltés magasításra. Ennek érdekében az erőket átcsoportosítva kellő létszámú, felkészült műszaki irányítót, gátőrt vezényeltek a térségbe és a megfelelő mennyiségű homokot és zsákot a helyszínre deponálták.
 
Az igazgatóságon hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartanak. A hidrológus munkatársak folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. A gátőrök és műszaki szakemberek a területen állandó, fokozott figyelőszolgálatot tartanak, és folyamatos bejárást végeznek.
 
A hétvégi baranyai villámárvizek hozamai a Kapos mentén III. fokú védekezést tettek szükségessé, az árvíz tetőzése Kurd alatt van.
 
Többi folyóinkon az árhullám levonulása már I. fokú készültség mellett, vagy az alatt levezethető (Rába, Mura, Dráva)
 
Összességében a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok jellemzően II. - III. fokú készültség mellett vezethetők le a következő napokban, amire a vízügyi szolgálat felkészült.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon nem volt csapadék. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek.
 
Ma reggel, országosan 155 000 ha a belvízzel elöntött terület, ebből 71 000 ha vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer ha fölötti elöntésekJász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de Békésben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod megyében, a Hanságban is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.
 
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 17 szakaszon I. fokú és 44 szakaszon II. fokú és 9 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. A III. fokot a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, a Zala és Kis-Balaton mentén 4, valamint Békésben 4 szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni. A 278 db szivattyútelepből tegnap 209 db üzemelt, 26 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 775 fő vett részt.
 
Az elkövetkező 6 napban az előrejelzések szerint 20-25 mm közötti csapadék várható. Amennyiben az előre jelzett csapadék tényleg leesik, az elöntött területek nagysága tovább fog emelkedni.
A védekezési feladatok ellátásában a vízügyi szolgálat valamennyi igazgatósága, 24 órás készültség keretében látja el védelmi feladatait az állami védműveken és csatornarendszereken. Azokra a területekre, ahol a védekezésért az önkormányzatok a felelősek, a szolgálat szükséges szerint műszaki irányítót biztosít.
 
Az árvízlevezetés, a belvízlevezetés és a villámárvizek összehangolt, koordinált kezelése érdekében megkezdte a működését az Országos Vízügyi Főigazgatóságon az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT), amely avédekezés összehangolásáért és irányításáért felelős.
 
Országos Vízügyi Főigazgatóság
 

 

Fel Fel