Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(10:00):205cm   Komárom(10:00):233cm   Esztergom(10:00):229cm   Budapest(10:00):300cm   Paks(10:00):271cm   Baja(10:00):441cm   Duna Mohács(10:00):476cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Közlemény    2013.04.04. 19:51

Az összehangolt vízkormányzás megkezdése a Hortobágy-Berettyó belvízrendszerén

A mai nappal lezárásra került a Hortobágy-Berettyó torkolati műtárgya, az árvízkapu. Az érkező belvizek a Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt nem tudnak természetes úton (gravitációsan) bejutni a folyóba. A lezárás következtében a Hortobágy-Berettyó folyó medre maga is tározóvá vált. A következő napokban ezért a vízügyi szolgálat, a Hortobágy-Berettyóba érkező belvizeket szivattyúval emeli be a Hármas-Körösbe.

A szivattyúk telepítése folyamatban van. 24 provizórikus szivattyú kerül telepítésre, az ott előkészített csővezetékekhez csatlakoztatva. A kiépítésre kerülő kapacitás 15 m3 vizet képes másodpercenként átemelni. Annak érdekében, hogy a folyóban kialakuló vízszintek ne legyenek károsan magasak, azzal is csökkentik a Hortobágy-Berettyó medrébe jutó vízhozamokat, hogy a folyó felső szakaszán is bezárják az Ágotai-elzáró művet. Ez lehetővé teszi, hogy az Ágotai-elzáró mű alatt a belvizek beemelése továbbra is zavartalanul történjen a Hortobágy-Berettyó medrébe.

Az Ágotai-elzáró műhöz érkező belvizeket oldalirányba, a Nagyiványi belvíztározóba vezetik ki. A belvíztározó feltöltését az érintettekkel egyeztették. Az így rendelkezésre álló belvízi tározóhely, valamint a Hortobágy-Berettyó medre, a szivattyúzás mellett elegendő helyet biztosítanak addig, míg a Hármas-Körös árhulláma levonul és a belvíz természetes úton, gravitációsan engedhető a folyóba.

Fel Fel