Töltés
TEKINTSE MEG FŐ VÍZFOLYÁSAINK LEGFRISSEBB AKTUÁLIS VÍZÁLLÁSAIT! Kattintson a részletekre.
Nagybajcs(01:00):117cm   Komárom(02:00):131cm   Esztergom(02:00):119cm   Budapest(02:00):180cm   Paks(02:00):64cm   Baja(01:00):198cm   Duna Mohács(02:00):227cm   
Töltés
Nyomtatható verzió Küldés
Aktuális ár- és belvízi helyzetértékelés    2013.04.05. 13:02

Hidrometeorológiai helyzet alakulása

A mareggelig lehullott csapadék mennyisége általában csapadéknyom (nem éri el az 1mm-t) és 8 mm, de a Tiszántúl északi felén 14 és 18 mm között változott.
A folytatásban ismét borult lesz az ég, és több helyen várható eső. Vasárnaptól számottevő csapadék nem valószínű, a viszonylag sok felhő mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk.
Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) szombaton az ország területének 30 százalékán lehet.
 

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 2777 km töltésen van árvízvédelmi készültség az országban.
I.fokú védekezés van 1615 km-en (Tarna, Túr, Bodrog, Mura és a Tisza.)
II. fokú védekezés van 639 km-en (Sajó, Zagyva, Lónyay főcsatorna, Fehér-Körös, Ipoly, Rába).
III. fokú védekezés van 523 km-en (Kraszna, Takta Hortobágy- Berettyó, Berettyó, Fekete- Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Zala).
 
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban 8-11 mm csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mely kisebb vízszintemelkedéseket okozhat.
 
A Tisza hazai területen Tokajtól lefelé árad, gyakorlatilag a teljes magyarországi szakaszon jelenleg I. fokú a készültség.
A Túr folyón jelenleg. I. fokú készültségi szintet tartunk fenn, a folyó ismét lassú áradásnak indult.
A Kraszna folyó felső szakaszán ismét árhullám indult el, a felső szakaszán II. fokú árvédelmi készültséget tarunk fenn, az alsó és középső szakaszán III. fokú a készültség.
A Bodrog folyón az áradó vízállásra való tekintettel I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltünk el.
A Zagyva felső szakaszán apadó tendencia mutatkozik, így jelenleg a felső szakaszon I. fokú, az alsó szakaszon II. fokú védelmi készültséget tartunk fenn. A Hortobágy- Berettyó teljes szakaszán III. fokú készültség van érvényben jelenleg is áradó tendenciával.
A Fekete,- Kettős-, Hármas- és Sebes-Körösön III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, gyakorlatilag mindegyik folyón ismét áradó árhullámmal.
A Taktán III. fokú árvízvédelmi készültségvan érvényben.
A Sajón továbbra is fenntartjuk a II. fokú készültséget.
A Tarnán I. fokú. készültség van érvényben, a középső és felső szakasza apad.
A Berettyón újabb árhullám hatására ismét II. fokú,készültségi szintek kerültek elrendelésre.
Az Ipoly teljes szakaszán apadó tendencia van. Jelenleg II. fokú készültségi szintet tartunk fenn.
A Murán I. fokú azárvízvédelmi készültség.
A Rába felső szakaszán I. fokú, alsó szakaszán II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, jelenleg a torkolat közelében tetőzik.
A Zalán végig III fokú készültségi szint van érvényben.
 
Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában 1288 fő vett részt, a védekezés napi költsége mintegy 67 millió Ft volt.
Összességében a folyóinkon érkező újabb árvízi hozamok jellemzően II. ? III. fokú készültség mellett levezethetők a következő napokban.
 
Megtett intézkedések:
?        Az érintett Vízügyi Igazgatóságok Védelmi Törzsei a kialakult árvízszinthez tartozó árvízvédelmi fokozatok szerint végzik tevékenységüket. A szükséges intézkedések végrehajtása érdekében a védelmi helyzetnek megfelelően szükség esetén éjjel-nappali ügyeletet és járőrszolgálatot látnak el.
Beavatkozások:
?        Az érintett védelmi szakaszokon a műtárgyak üzemképességének fenntartását folyamatosan végzik. Az elzárások megtörténtek.
?        Egyes helyeken a műtárgyak fokozott figyelése és ellenőrzése, továbbá a hullámverés elleni védmű homokzsákos leterhelésének folytatása/erősítése történt. Töltéskorona kézi kátyúzása, kátyúkban rekedt vizek leeresztése.
?        A belvízvédelmi csatornákban a vizek zavartalan lefolyása érdekében, a csatornák és a műtárgyakon fennakadt uszadékok eltávolítását folyamatosan végzik.
?        Egyes szakaszokon a töltések mentett oldalán összegyűlt csapadékvizet szakaszosan emelik át.
?        A hidrológiai előrejelzést figyelembe véve a II. és III. fokú védekezéshez szükséges minimális segédőri létszám szervezése folyamatos.
?        Folyamatosan értesítik az érintett községek Polgármestereit, valamint a területen lévő erőtelepek üzemeltetőit az érkező árhullámról. Kérték fokozott figyelőszolgálat teljesítését. Az aktualizált előrejelzések alapján ezt a tájékoztatást folyamatosan ismételték.
?        A vízhozammérő csoportok áradó ágban vízhozam méréseket végeznek.
?        Felhívták az érintett helyi (járási) védelmi bizottságok vezetőit és tájékoztatták a kialakult és várható árvízi helyzetről.
?        A tegnapi nappal lezárásra került a Hortobágy-Berettyó torkolati műtárgy, mivel az érkező belvizek a Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt nem tudnak bejutni gravitációsan a folyóba. A következő napokban ezért a Hortobágy-Berettyóba érkező belvizeket szivattyúval emelik be a Hármas-Körösbe. A Hortbágy-Berettyóba jutó vízhozamokat úgy csökkentik, hogy a folyó felső szakaszán ma reggel bezárták az ágotai zsilipet, és az oda érkező vizeket a Nagyiványi belvíztározóba vezetik ki. Az így rendelkezésre álló tározóhely elegendő helyet biztosít addig az ideig, míg a Hármas-Körös árhulláma levonul és a belvíz természetes úton, gravitációsan engedhető a folyóba. Addig a szombati napon üzembe helyeznek a Vízügyi Igazgatóságok szakemberei 12 m3/s szivattyúkapacitást a Mezőtúri árvízkapun, amelynek segítségével a lezárt folyószakaszba érkező belvizeket a károsan magas vízszintek elkerülése érdekében beemeljük a Hármas-Körösbe.
 
Nagytavak helyzetértékelése:
Balaton: 107 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 85-110 cm). Az elmúlt héten 11 cm-t emelkedett a vízszint.
Velencei-tó: 156 cm a tó vízállása (szabályozási tartomány 140-170 cm). Az elmúlt héten 12 cm-t emelkedett a vízszint. A Zámolyi- és Pátkai-tározókból folyamatos a vízpótlási célú vízeresztés.
 

Belvízvédelmi helyzet

Magyarország síkvidéki területein az elmúlt napon számottevő csapadék nem hullott. A felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek.
Országosan 192 ezer ha-ra emelkedett a belvízzel elöntött terület, ebből      90 000 ha vetés-szántó. Legnagyobb, 35 ezer ha feletti elöntés Csongrád megyében van, 30 ezer feletti elöntéseketJász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, 20 ezer felettieket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztráltak, de Békésben, Borsod megyében, a Hanságban is 15 ezer feletti területeket jelentettek.
12 vízügyi igazgatóság 90 db belvízvédelmi szakaszából 77 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 14 szakaszon I. fokú, 51 szakaszon II. fokú és 12 szakaszon III. fokú a belvízvédelmi készültség. III. fokot a Dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje miatt, a Zala és Kis-Balaton mentén 4, Mezőtúr környékén 2, valamint Békésben 4 szakaszon pedig a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.
Érintett vízgazdálkodási társulatok:
8 vízgazdálkodási társulat I. fokú, 24 társulat II. fokú, 2 társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn.
Önkormányzatok:
29 önkormányzat I. fokú, 29 önkormányzat II. fokú és 1 önkormányzat (Fegyvernek) III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
A 278 db szivattyútelepből tegnap 181 db üzemelt, 30 millió m3 belvizet emeltek át, a belvízvédekezésben 1181 fő vett részt. A belvízvédekezés napi költsége 71 millió Ft volt. A belvíz gyors levezetése érdekében a lefolyási akadályok eltávolítására a csatornákon kotrásokat kell végezni.

Helyi vízkárelhárítás

Marcal
A Marcal vízfolyáson vízszintemelkedés következett be az intenzív csapadéktevékenység és a telített meder miatt. A Marcal menti mezőgazdasági területek egy része elöntés alatt van. Karakó térségében újabb árhullám érkezett, Merseváton ráfutott az előző árhullámra. A Marcal Egyházaskesző térségben kilépett a mederből és lakott területet veszélyeztet, ezért 2013.04.04.23:00 órakor helyi vízkár készültség elrendelése vált szükségessé. Boba térségében félpályás útlezárásra került sor. A vízfolyás mentén a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság figyelő és járőrszolgálatot tart.
Répce - Répceszentgyörgy:
Répceszentgyörgy községben a gyalogoshídnál uszadéktorlasz keletkezett, mely a híd alvízi és felvízi oldalánál lévő közműhidakra épített közművezetékek biztonságát (ivóvíz, szennyvíz) veszélyezteti. A helyszíni bejáráson tapasztaltak alapján helyi vízkár készültséget rendeltek el a ví 2013.04.02-án 18:00 órakor. A vízfolyás mentén továbbra is folyamatos figyelő és járőrszolgálatot tartanak a vízügyi szakemberek.
Baranya és Somogy megyei kisvízfolyások (Kapos, Baranya-csatorna, Bükkösdi vízfolyás, Okor, Babócsai Rinya, Kelet Bozót-csatorna)
Az eltelt 24 óra alatt a területen megszűnt a csapadéktevékenység. 2013.04.04-én 11:00-kor a Kapos vízfolyáson, Bükkösdi-vízfolyáson és a Bükkösdi-árapasztó csatornán a helyi vízkárelhárítási készültséget megszűntették a szakemberek, mert a csökkenő vízállások és időjárás előrejelzések alapján további védekezési tevékenység nem indokolt. Az érintett vízrendszeren a vízügyi igazgatóságok folyamatos figyelőszolgálatot tartanak.
Kapos ? Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon
A Kapos vízgyűjtő területén a második hullámban 2013. április 2-án lehullott csapadék a döbröközi és kurdi szelvényekben az első árhullámmal megegyező tetőző vízállásokat okozott. A kiépített védművek az újabb árhullámot megfelelően levezették, beavatkozásra a nap folyamán nem került sor.
A Kapos, Dombóvárnál és Kurdnál is apad, az alsó szakaszán tetőzés közeli vízállások jellemzőek.
A dombóvári vízmércén jelenleg lassú apadás tapasztalható, de még mindig III. fok felett van. A jelentős számú csurgás és az átázott depó valamint a nyílt torkolat miatt fokozott figyelő, ellenőrző szolgálatot tart az Igazgatóság.
Döbrököz belterületi részén részben az átszivárgó, részben pedig a fakadó vizek miatt tovább nőtt a belvízzel borított terület nagysága, mely a kiépített védművek miatt az ingatlanokat közvetlenül nem veszélyezteti.
Bódva
Az Észak Magyarországi Vízügyi Igazgatóság az őri- és műszaki figyelőszolgálatot megszervezte, zsilipeket, csappantyúkat ellenőrizte, lezárta.
Az önkormányzatokkal felvették a kapcsolatot és tájékoztatták őket a kialakult és várható helyzetről.
Borsodsziráknál a 6+200-as szelvény környezetében a bal parton 1 db csappantyú átereszti a vizet, ezt fóliával és homokzsákkal elzárták az igazgatóság emberei.
Szalonnán a 34+000-as szelvény közelében az önkormányzat kb. 100 m hosszon 2-3 sor magas homokzsákos nyúlgát építést végzett az ott lévő lakóházak bevédése érdekében.
 
 
Fel Fel